Rat umjetnom inteligencijom: Dokumentarni film o lažnom Tomu Cruiseu dio je ruske kampanje usmjerene na Olimpijske igre u Parizu

featured image

4. jun 2024. 12:39

Proruski propagandisti pojačavaju svoje napore da ocrne Ljetne olimpijske igre u Parizu sljedećeg mjeseca i potkopaju podršku Zapada Ukrajini kroz niz online i offline vratolomija, rekli su privatni stručnjaci i zapadni zvaničnici za CNN.

Hakeri su uključivali korištenje umjetne inteligencije kako bi se oponašao glas glumca Toma Cruisea koji je anarator u lažnom dokumentarcu koji napada Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Čini se da je ta aktivnost dio sve bjesomučnijih napora ruskih operativaca da ocrne Olimpijadu i odugovlače svaki zamah koji Ukrajina gradi da koristi oružje zapadne proizvodnje za napad na rusku teritoriju, rekli su za CNN stručnjaci koji prate ruske dezinformacije. MOK je postavio ograničenja na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Postoji mješavina očaja i oportunizma u nedavnoj bujici propagande, rekao je Gavin Wilde, bivši stručnjak za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost. “Za tehnološki pametne propagandiste koji rade u Rusiji, alternativa od koje se štite nije nevažna – to je jednosmjerno putovanje do prve linije fronta,” rekao je Wilde za CNN.

Kampanja za podrivanje Zapada

Ruski operativci su koristili lažni Cruiseov glas, Netflixov logo, pa čak i lažnu recenziju New York Timesa da pokušaju da daju legitimitet dokumentarcu, tvrde analitičari iz Microsofta, koji su u nedjelju objavili izvještaj o toj aktivnosti. Propagandni video, objavljen na platformi društvenih medija Telegram prošle godine, bio je “prvi uvid u ono što bi se pokazalo opsežnom kampanjom” istog ruskog propagandnog aktera da ocrni Olimpijske igre u Parizu, rekao je Microsoft.

Ruski propagandisti također stvaraju lažne vijesti u kojima tvrde da Parižani plaćaju osiguranje imovine zbog straha od terorizma oko Olimpijade, kao i lažna saopštenja za javnost koja navodno dolaze od CIA-e i francuske obavještajne službe koje upozoravaju na terorizam, navodi Microsoft.

CNN je zatražio komentar od ruske ambasade u Washingtonu, DC.

Nisu sva nedavna podmetanja bila na internetu.

Francuska policija je u subotu otkrila pet kovčega uvijenih francuskom zastavom, sa natpisom “Francuski vojnici u Ukrajini”, u blizini Ajfelove kule. Francuski vojni zvaničnik rekao je za CNN da sumnjaju da je Rusija bila umiješana u akciju. Francuska policija ispituje tri muškarca u vezi sa incidentom.

A cybersecurity employee from the Paris 2024 flying squad manages a simulated cyber attack and pretends to resolve it from a computer on the Olympic site which will host the hockey events at Yves-du-Manoir Stadium in Colombes, near Paris, France, May 3, 2024. REUTERS/Stephanie Lecocq

Odbijanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da isključi mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu  razbjesnilo je  rusku vladu.

Posljednjih dana, proruski nalozi na društvenim mrežama također su podijelili lažni video na kojem glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller komentira potencijalnu upotrebu oružja proizvedenog u SAD u Rusiji. Čini se da je video sastavljen iz dva različita Millerova pojavljivanja u medijima, na kojima se vidi kako nosi različite kravate.

Nije jasno ko je napravio video. Američki zvaničnici i privatni stručnjaci nisu javno identifikovali izvor videa.

“Iako je ovaj video očigledno lažan, on je korak ka onome na šta upozoravaju istraživači protiv dezinformacija – korištenje medija kojima manipulira umjetna inteligencija za poboljšanje stranih operacija dezinformacija”, navodi State Department u izjavi za CNN.

Ruska ambasada u Južnoj Africi podijelila je verziju videa na svojim X nalozima,  prema  snimcima ekrana koje je snimio novinar BBC-ja.

Hany Farid, stručnjak za digitalnu forenziku i profesor na UC Berkley, rekao je da video ima obilježja da se njime manipuliše korištenjem AI.

Farid je video snimak prošao kroz više sistema za detekciju deepfake i rekao da su oni ukazali da su glasovi u videu stvoreni pomoću umjetne inteligencije i da su pokreti usana portparola Stejt departmenta u videu izmenjeni korištenjem AI softvera za sinhronizaciju usana.

“Čak i ako svi ne vjeruju lažnjaku, stalno bombardiranje deepfakesa dovodi do sveopšteg skepticizma prema svemu što vidimo na internetu”, rekao je Farid.

Ali Lee Foster, drugi stručnjak za informacijske operacije, izrazio je skepticizam da su slike u videu napravljene pomoću AI.

“Gledajući to sa analitičkog stanovišta, nema smisla koristiti AI za manipulaciju pokretima usta tako da su u osnovi identični originalu,” rekao je Foster za CNN. “Međutim, AI manipulacija zvukom videa ostaje neriješeno pitanje.”

FILE PHOTO: ChatGPT logo and AI Artificial Intelligence words are seen in this illustration taken, May 4, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Duhovi prošlosti Olimpijade

Ruski antagonizam prema MOK-u se godinama stvarao. MOK je zabranio ruskim sportistima da se zvanično takmiče pod ruskom zastavom u Parizu zbog invazije Kremlja na Ukrajinu 2022. godine. Ruski sportisti su se suočili sa sličnim ograničenjima na prošlim Olimpijskim igrama zbog navodnog doping programa Rusije.

Ruska vojna obavještajna agencija GRU stoji iza destruktivnog sajber napada na kompjutere korištene na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji 2018. godine,  prema  američkom ministarstvu pravde.

Zvaničnici na Olimpijskim igrama u Parizu pripremaju se za sličnu prijetnju sljedećeg mjeseca.

“GRU je rezervisao neke svoje najozbiljnije sajber napade za Francusku i Olimpijske igre, a izveli su ih kada je geopolitička situacija bila znatno manje zategnuta”, rekao je John Hultquist, glavni analitičar kompanije za sajber sigurnost Mandiant u vlasništvu Googlea.

Olimpijske igre u Parizu “biće nevjerovatno primamljiva meta za ove aktere”, dodao je Hultkvist. “Svaki napad koji smaju bit će osmišljen da potkopa francuski prestiž i solidarnost u srcu događaja.”