Usluge Spotifya ponovo poskupljuju

featured image

3. jun 2024. 14:39

Spotify ponovo povećava cijene, manje od godinu dana nakon što je posljednji put povećao cijene za većinu svojih pretplatničkih planova.

Najnovije povećanje cijena dolazi kada se medijske kompanije za striming suočavaju sa rapidno rastućim troškovima poslovanja – a kupci su i dalje bili zabrinuti zbog rasta cijena robe jer inflacija ostaje tvrdoglavo visoka.

Počevši od jula, pretplatnici Spotify-a u SAD-u plaćat će 1 dolar više mjesečno za svoj premium plan bez oglasa, popevši se na 11,99 dolara mjesečno – što je povećanje od 20% u posljednje dvije godine. Audio streamer je rekao da povećava cijene kako bi „nastavili ulagati i inovirati karakteristike naših proizvoda i korisnicima pružiti najbolje iskustvo“.

Neki drugi Spotifyjevi nivoi također dobivaju skokove u cijenama. Mjesečni trošak Duo-a, plana koji omogućuje dvoje ljudi da podijele premium plan, raste za 2 USD, na 16,99 USD. Porodični plan povećava cijene za 3 USD na 19,99 USD mjesečno.

Spotify je nedavno povećao cijene pretplate za međunarodne pretplatnike, smanjio troškove i prošao kroz nekoliko krugova otpuštanja, uključujući drastična smanjenja poslovanja podcasta .

Streaming, kako muzike tako i televizije, postepeno postaje sve skuplji za sve dok kompanije nastavljaju neuhvatljiv lov na profit . Paramount, CNN-ova matična kompanija Warner Bros. Discovery, NBCUniversal, pa čak i Netflix, svi su podigli cijene u protekloj godini u cilju profitabilnosti.

Dionice Spotifyja ( SPOT ) porasle su za više od 2% u pretprodajnom trgovanju, a dionice su porasle za skoro 60% u godini.