Donald Trump: Ukoliko pobijedim skinut ću oznaku tajnosti sa dokumenata o 11. septembru i slučaju Kennedy

featured image

3. jun 2024. 11:24

Zadnjeg dana maja porota Okružnog suda na Manhattanu u New Yorku proglasila je bivšeg američkog predsejdnika Donalda Trumpa krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrio isplate glumici filmova za odrasle Stormy Daniels, koja tvrdi kako su bili u vezi u periodu, uoči američkih izbora 2016. godine.

Trump je najavio žalbu na presudu, ali ne samo to. Osvrnuo se i na to šta će tražiti od glavnog državnog odvjetnika ako bude izabran u oktobru ove godine i hoće li deklasificirati nekoliko ključnih dosjea koji su bili predmet zavjere i špekulacije.

Moja će osveta biti uspješna

“Da”, rekao je suvoditeljici Rachel Campos-Duffy, inszistirajući na tome da će skinuti oznaku tajnosti s dosjea 11. septembar, JFK-a i Epsteina kako bi, kako je rekao povratio nešto izgubljenog povjerenja u američke institucije.

“Moja će osveta biti uspješna”, rekao je Trump u intervjuu dodavši kako će se obračunati sa svojim protivnicima tako što će dobiti svoj stari posao.

Podsjećamo, sve vrijeme otkako je optužnica podignuta protiv njega, i nakon što je optužen po sve 34 tačke, Trump i njegov tim daju primjedbe i kritiziraju suca Juana Merchana zbog njegove navodne pristranosti u korist tužiteljstva. 

Prošlosedmičnom presudom, reputacija, rejting i izgledi Donalda Trumpa pretrpjeli su još jedan udarac, piše Forbes, Bivši predsjednik SAD-a i vodeći republikanski predsjednički kandidat nastavlja biti na naslovnicama, a njegove nedavne neobičnosti idu dalje od toga što je osuđen za sve 34 tačke optužnice na suđenju Hush Money u New Yorku.

Donald Trump na suđenju, Foto: REUTERS/Andrew Kelly/Pool

Šta kaže zakon

Dok se politički obožavaoci i kladioničari ne mogu legalno kladiti na predsjedničke izbore u SAD-u na najboljim internetskim sportskim kladionicama, offshore stranice za klađenje i dalje primaju oklade i spremaju se za masovno klađenje na predsjedničke izbore 2024. između Donalda Trumpa i njegovog suparnika, sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Podsjećamo, sudija je Trumpovom advokatskom timu odredio rok o 13. juna za iznošenje odbrane prije izricanja kazne, dok je javnom tužilaštvu ostavljen rok do 27. juna da da svoj odgovor na njihove argumente.

Pitanje koje se najviše postavljalo proteklih dana je da li će Trump zbog presude u slučaju pobjede uopće moći prisegnuti dužnosti predsjednika. Prema američkom zakonu to mu neće biti prepreka za preuzimanje funkcije, također, budući da je za ovaj slučaj pravosuđe nadležno za nivou države New York, a ne na federalnom nivou, činjenica da je eventualni predsjednik neće omogućiti Trumpu pomilovanje niti zaustavljanje krivičnog gonjenja.