Trumpova kampanja počela prihvatati donacije u kriptovalutama

Aktuelnosti Forbes 22. maj 2024. 12:18
featured image

22. maj 2024. 12:18

Bivši predsjednik i trenutni predsjednički kandidat republikanske stranke, Donald Trump, u utorak je počeo prihvatati donacije u kriptovalutama, objavila je njegova kampanja. Tako se nastavila Trumpova podrška digitalnim valutama, iako je tokom svog predsjedničkog mandata izražavao skepsu prema toj industriji.

Trumpova kampanja otvorila je internetsku stranicu gdje donatori mogu donirati njegovim odborima za prikupljanje sredstava putem Coinbasea, najavivši ovaj novi portal u izjavi u kojoj stoji kako je on “prvi predsjednički kandidat velike stranke” koji prihvata digitalne valute.

Trump je u maju najavio kako nema ništa protiv prihvatanja donacija u kriptovalutama, a mišljenje o industriji promijenio je u odnosu na period koji je proveo u Bijeloj kući, kada je tvrdio kako “nije fan bitcoina i drugih kriptovaluta”.

Former U.S. President Donald Trump greets his supporters, as he departs for his second civil trial after E. Jean Carroll accused Trump of raping her decades ago, outside a Trump Tower in the Manhattan borough of New York City, U.S., January 25, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Čini se kako Trump smanjuje prednost svog suparnika, predsjednika Bidena, po pitanju prikupljanja donacija. Njegova kampanja i Republikanski nacionalni odbor u ponedjeljak su izvijestili kako su prikupili 76 miliona dolara u aprilu, što je oko 10 miliona dolara više nego u martu, i oko 25 miliona dolara više od 51 milion koliko su prijavili Biden i Demokratski nacionalni odbor. U martu je Biden prikupio preko 90 miliona dolara.

Odobrene donacije u kriptovalutama

Savezna izborna komisija odobrila je donacije u kriptovalutama još 2014. godine, odlučivši kako oni potpadaju pod članak zakona o izbornoj komisiji koji donacije definira kao “bilo što što ima vrijednost, a što donira bilo koja osoba s ciljem utjecanja na bilo koje izbore za saveznu poziciju.”

Trump je nakon napuštanja Bijele kuće u kriptovalute ulagao i politički, ali i lično. Njegovo bogatstvo od 7 milijardi dolara čini oko 3 miliona dolara u kriptovalutama, procjenjuje Forbes, a u decembru 2022. bivši je predsjednik predstavio set NFT kartica.

Posljednjih mjeseci pokušao se približiti industriji, organiziravši večeru za kripto donatore na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi u maju. Tamo ih je upozorio da “bi im bilo bolje da glasaju za njega” jer će se u suprotnom morati suočiti s regulacijama Bidenove administracije, izvijestio je Politico.

Očekuje se kako će američki Zastupnički dom već ovog tjedna glasati o prijedlogu zakona koji bi značajan dio regulatornog nadzora digitalnih valuta prebacio s Komisije za vrijednosnice i burzu na nešto više prijateljski nastrojenu Komisiju za trgovanje robnim ročnicama.

Industrija snažno lobira za izglasavanje zakona koji je već izglasan u Senatu prošle sedmice, uz podršku obje stranke. Očekuje se da će biti potvrđen i u Zastupničkom domu. Ipak, iz Bijele kuće je ovog mjeseca rečeno da će Biden uložiti veto na prijedlog zakona, upozorivši kako bi “ograničavanje kapaciteta SEC-ja da održava sveobuhvatan i efikasan financijski regulatorni okvir za kripto imovinu otvorilo prostor za značajne financijske nestabilnosti i nesigurnost na tržištu.”

Autor originalnog članka: Sara Dorn, Forbes
Link: Trump Campaign Now Accepts Crypto Donations
(Prevela: Nataša Belančić)