Sumrak demokratije: Nakon Aljazeere, Izrael zaplijenio opremu AP-a

Aktuelnosti Forbes BiH 21. maj 2024. 15:40
featured image

21. maj 2024. 15:40

Izraelski zvaničnici su u utorak na jugu Izraela zaplijenili kameru i opremu za emitiranje koji pripadaju The Associated Pressu, optužujući tu novinsku organizaciju da je prekršila zabranu Al Jazeere u zemlji.

Katarski satelitski kanal je među hiljadama klijenata koji primaju video prijenose uživo od AP-a i drugih novinskih organizacija. AP je osudio taj potez.

Associated Press najoštrije osuđuje akcije izraelske vlade da ugasi naš dugogodišnji prijenos uživo koji pokazuje pogled na Gazu i njihovu zaplijenu opreme AP-a”, rekla je Lauren Easton, potpredsjednica korporativnih komunikacija u AP-u.

“Gašenje nije bilo zasnovano na sadržaju feeda, već na zlonamjernoj upotrebi novog zakona o stranim emiterima od strane izraelske vlade. Pozivamo izraelske vlasti da vrate našu opremu i omoguće nam da odmah vratimo naš prijenos uživo kako bismo mogli nastaviti pružati ovo važno vizuelno novinarstvo hiljadama medija širom svijeta”, navela je.

Službenici Ministarstva komunikacija stigli su na lokaciju AP-a u južnom gradu Sderotu u utorak popodne i zaplijenili opremu. Oni su agenciji AP predali komad papira, koji je potpisao ministar komunikacija Shlomo Karhi, u kojem se navodi da krši novi zakon o stranim emiterima u zemlji.

Neposredno prije nego što je oprema zaplijenjena, emitovala je opšti pogled na sjevernu Gazu. AP navodi da djeluje u skladu s izraelskim pravilima vojne cenzure, koja zabranjuju emitovanje detalja poput kretanja trupa koji bi mogli ugroziti vojnike. Snimak uživo generalno prikazuje dim koji se diže nad teritorijom.

Zapljena je uslijedila nakon usmene naredbe u četvrtak da se prekine prijenos uživo – što je novinska organizacija odbila učiniti.

Izraelski zvaničnici iskoristili su novi zakon za zatvaranje ureda katarskog emitera Al Jazeere sa sjedištem u Kataru 5. maja i zaplijenili njegovu opremu, zabranili emitovanje kanala i blokirali njegove web stranice.

Izrael već dugo ima problematične odnose s Al Jazeerom, optužujući je za pristrasnost. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je to “terorističkim kanalom”.

Al Jazeera je jedna od rijetkih međunarodnih agencija koje su ostale u Gazi tijekom cijelog rata, emitujući scene zračnih napada i prepunih bolnica i optužujući Izrael za masakre.