Elvisova unuka se bori protiv prodaje Gracelanda i kaže da je u planu navodna prevara

featured image

21. maj 2024. 12:07

Unuka Elvisa Presleya tražila je da zaustavi prodaju historijskog doma pokojnog pjevača u Memphisu, Graceland, zakazanu ove sedmice, navodeći da je riječ o prevari i da navodna kompanija koja stoji iza prodaje ne postoji i da nema prava na imovinu.

Danielle Riley Keough, Elvisova unuka i sadašnja vlasnica imovine, uspjela je dobiti zabranu bilo kakve prodaje prije nego što sud donese odluku o njenom zahtjevu za zabranu, prema sudskim dokumentima do kojih je došao CNN.

Keough je ovog mjeseca podnio tužbu navodeći da je prošle godine “Naussany Investments & Private Lending LLC predstavila dokumente koji navodno pokazuju da je Lisa Marie Presley posudila 3,8 miliona dolara od Naussany Investmentsa i dala ugovor o povjerenju koji opterećuje Graceland kao osiguranje.”

Lisa Marie Presley, Elvisova kćerka i Keoughova majka, umrla je u januaru 2023. godine . Lisa Marie Presley je bila jedina nasljednica Gracelanda i imanja njenog oca kada je on umro 1977. godine , a njegova ukupna vrijednost sada je navodno dostigla stotine miliona dolara.

Pixaby

“Ovi dokumenti su lažni”, navodi se u Keoughovoj tužbi. “Lisa Marie Presley nikada nije posudila novac od Naussany Investmentsa i nikada nije dala ugovor o povjerenju Naussany Investmentsu.”

Sudski dokument takođe identifikuje notara na Floridi koji je rekao da “nikada nije upoznala Lisu Marie Presley niti ovjerila bilo koji dokument za nju”, uprkos tome što je njeno ime bilo na papirima o pozajmnici.

U tužbi se navodi da se Naussany Investments & Private Lending LLC “čini da je lažni entitet stvoren u svrhu prevare”.

CNN je poslao e-mail Naussany Investments & Private Lending LLC i dobio automatizovan odgovor: „Trenutno smo van kancelarije; nastavljamo sa uobičajenim radnim vremenom u utorak, 28. maja 2024.”

Kada je CNN pokušao telefonom kontaktirati Naussany Investments & Private Lending LLC, broj više nije bio u upotrebi. Preduzeće je navedeno u sudskom dokumentu Keoughovog advokata kao da se nalazi u Kimberling Cityju, Missouri, ali CNN nije mogao locirati firmu u državi Missouri pod tim imenom preko ureda državnog sekretara. CNN takođe nije mogao da locira firmu pod tim imenom kada je pretraživao širom zemlje.

“Naussany Investments je sada zakazao vansudsku prodaju Gracelanda na osnovu lažnog ugovora o povjerenju”, navodi se u tužbi. “Prodaja je zakazana za 23. maj 2024. Ovo je radnja kojom se nalaže vansudska prodaja.”

Prema sudskim dokumentima do kojih je došao CNN, 15. maja je izrečena privremena zabrana prilaska kojom se Naussany Investments & Private Lending LLC zabranjuje da vrši “bilo kakvu nesudsku prodaju” imovine.

CNN je zatražio komentar od predstavnika i advokata Keougha.

Graceland je jedna od najvećih turističkih atrakcija na jugu i godinama je bio drugi najposjećeniji dom u zemlji  nakon Bijele kuće. Godine 2020., izvršni direktor Presleya  rekao je Rolling Stoneu  da Presleyeva imovina vrijedi između 400 i 500 miliona dolara.

Lisa Marie Presley je od toga godišnje zarađivala sedam cifara, na osnovu sudske prijave u njenom razvodu 2022. godine.

Ročište je zakazano za srijedu u 9 ujutro u Chancery Courtu u okrugu Shelby, Tennessee.