Izraelska industrija sprema se za “ekonomsku štetu” zbog turske zabrane trgovine

featured image

17. maj 2024. 12:08

Građevinska industrija je već u ‘težoj situaciji’, dok najveća izraelska rafinerija upozorava na značajan udar na uvoz sirove nafte.

Sektori širom izraelske ekonomije upozoravaju na široke uticaje odluke Turske da zaustavi svu trgovinu s Izraelom, i bore se da pronađu alternativne izvore za izgubljeni uvoz.

Tursko ministarstvo trgovine objavilo je ranije ove sedmice da Ankara zaustavlja sve uvozne i izvozne transakcije povezane s Izraelom dok ne “omogući nesmetan i dovoljan protok humanitarne pomoći u Gazu”.

Zabrana uvoza uključuje proizvode od željeza i čelika, građevinskog materijala, minerala, mašina, automobila, energenata, gume, plastike, zdravstvenih i poljoprivrednih proizvoda, piše Midlle East Eye.

FILE PHOTO: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a joint statement to the media in Baghdad, Iraq April 22, 2024. AHMAD AL-RUBAYE/Pool via REUTERS/File Photo

Pripreme za gubitak

Građevinska industrija se priprema za gubitak turskih proizvoda od željeza i čelika i građevinskog materijala, jer je Turska isporučila 29 posto ukupnog izraelskog uvoza cementa prošle godine.

Prošlog mjeseca izraelski biznismeni upozorili su da bi ograničenja mogla dovesti do povećanja cijena nekretnina i zakupa.

U međuvremenu, najveća izraelska rafinerija nafte, Bezan, saopćila je da bi zabrana mogla utjecati na uvoz sirove nafte. 

Četrdeset posto izraelske godišnje potrošnje nafte doprema se do luke Ceyhan u turskom naftnom čvorištu, a zatim se otprema u Izrael.

Štaviše, predstavnici industrije električnih proizvoda upozoravaju da bi zabrana mogla dovesti do povećanja cijena za 35 posto , jer se većina domaće električne robe u Izraelu proizvodi u Turskoj. 

Nova ograničenja mogla bi natjerati uvoznike da uvoze preko Crvenog mora, gdje su napadi jemenske grupe Huti doveli do skoka troškova dostave.

FILE PHOTO: Market data is seen on part of an electronic board displayed at the Tel Aviv Stock Exchange, in Tel Aviv, Israel November 4, 2020. REUTERS/Amir Cohen/File Photo

‘Teško stanje’

U aprilu je udruženje napisalo pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru finansija Bezalelu Smotrihu, optužujući ih da su sektor doveli do ruba kolapsa.

Amit Gottlieb, predsjedavajući Odbora za urbanu obnovu u Udruženju izraelskih građevinara (ACB), rekao je da je izraelska građevinska industrija već u “teškoj situaciji” otkako je počeo izraelski rat u Gazi, zbog nedostatka radne snage koji je rezultat izraelske zabrane palestinskih radnika.

Dodao je da je potrebno “što prije” dogovoriti alternativni uvoz građevinskog materijala iz Njemačke, Velike Britanije, Češke, Mađarske i Grčke.

Turski izvoz u Izrael bio je vrijedan 5,4 milijarde dolara 2023. godine , ili 2,1 posto njenog ukupnog izvoza, prema službenim podacima.

Od 2009. do 2023. trgovina između dvije zemlje gotovo se utrostručila . Do kraja tog perioda Turska je postala peti najveći dobavljač robe koju je uvezao Izrael, dok je Izrael rangiran kao 10. najveće izvozno tržište Turske, na osnovu podataka Državnog zavoda za statistiku.

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Katz optužio je u četvrtak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ignoriše međunarodne trgovinske sporazume i da se ponaša kao “diktator”.

Dodao je da će Izrael nastojati zamijeniti izgubljeni turski uvoz robom domaće proizvodnje ili uvozom iz drugih zemalja.