SAD blokiraju uvoz iz 26 kineskih tekstilnih firmi zbog sumnje da se radi o prinudnom radu Ujgura

featured image

17. maj 2024. 11:28

Sjedinjene Države su u četvrtak zabranile uvoz od 26 kineskih trgovaca pamukom ili skladišta u sklopu svojih napora da eliminišu robu proizvedenu prisilnim radom ujgurskih manjina iz američkog lanca snabdijevanja.

Kompanije su najnoviji dodaci Ujgurskom zakonu o prevenciji prisilnog rada koji ograničava uvoz robe vezan za ono što je američka vlada okarakterizirala kao tekući genocid nad manjinama u kineskoj regiji Xinjiang.

Američki zvaničnici vjeruju da su kineske vlasti uspostavile radne logore za Ujgure i druge muslimanske manjinske grupe u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang. Peking negira bilo kakve zloupotrebe.

Mnoge od navedenih kompanija koje se bave proizvodnjom pamuka imaju sjedište izvan Xinjianga , ali svoj pamuk nabavljaju iz regije, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva državne sigurnosti.

Oznake pomažu “odgovornim kompanijama da sprovode dužnu pažnju kako bismo zajedno mogli zadržati proizvode prisilnog rada izvan naše zemlje”, rekao je Alejandro Mayorkas, sekretar za državnu sigurnost u izjavi.

Chinese President Xi Jinping looks on during meeting with Russian President Vladimir Putin (not pictured) at the Great Hall of the People in Beijing, China May 16, 2024. Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Kina negira navode

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu kritizirao je taj potez.

“Takozvani ‘Ujgurski zakon o sprečavanju prisilnog rada’ samo je instrument nekoliko američkih političara da naruše stabilnost u Xinjiangu i obuzdaju razvoj Kine”, rekao je portparol.

Washington je ograničio uvoz iz 65 entiteta otkako je Zakon o popisu entiteta donesen 2021. godine ujgurskom zakonu o sprečavanju prisilnog rada, navodi Ministarstvo.

„S entuzijazmom podržavamo današnju akciju DHS-a da se skoro udvostruči ‘Lista entiteta’ Zakona o sprečavanju prisilnog rada Ujgura — istovremeno priznajući da trenutna lista ostaje samo djelić preduzeća koja su umiješana u prisilni rad,” predstavnik Chris Smith i senator Jeff Merkley, predsjedavajući dvostranačka Kongresno-izvršna komisija za Kinu, navodi se u saopćenju, navodi CNN.

Zakonodavci žele da DHS stavi na crnu listu kineske kompanije u industriji polisilicijuma, aluminijuma, PVC-a i rajona, kao i bilo koju kompaniju u drugim dijelovima Azije koja proizvodi robu za američko tržište sa izvorima iz Xinjianga.