Japanski industrijski div najavio otpuštanje 4000 radnika

BIZNIS Forbes Hrvatska 17. maj 2024. 08:21
featured image

17. maj 2024. 08:21

Toshiba je izbrisana s berze prošle godine nakon što ju je za 13 milijardi dolara preuzeo konzorcij koji vodi kompanija rizičnog kapitala, a sada novi vlasnici provode program restrukturiranja u sklopu kojeg su najavili velika otpuštanja

Japanski industrijski div Toshiba u četvrtak je najavio čak 4000 otkaza na domaćem tržištu, a Reuters navodi kako se to događa u sklopu ubrzanog procesa restrukturiranja tog konglomerata koji provodi novi vlasnik.

Spomenuti otkazi čine oko šest posto Toshibine domaće radne snage. 

Toshiba je, podsjeća agencija, delistana s burze u prosincu prošle godine nakon što ju je za 13 milijardi dolara preuzeo konzorcij koji vodi kompanija rizičnog kapitala Japan Industrial Partners (JIP). Dogodilo se to nakon desetljeća u kojem su firmu potresali skandali.

Rijetka masovna otpuštanja

“Ovo je bila teška odluka za menadžment, ali vjerujemo da su ove mjere neophodne za povratak Toshibe na put oporavka i rasta”, rekla je glasnogovornica tvrtke za AFP o otkazima.

Masovna otpuštanja su rijetka u Japanu, ali korištenje programa prijevremenog penzionisanja i drugih mekih metoda za smanjenje broja zaposlenika naglo je poraslo posljednjih godina, navodi u svom izvještaju  AFP.