Protestanti u SAD-u traže da sveučilišta prestanu ulagati u izraelske kompanije: Evo zašto je to komplikovano

Aktuelnosti Forbes 17. maj 2024. 08:57
featured image

17. maj 2024. 08:57

U valu prosvjeda na sveučilišnim kampusima širom SAD-a studenti traže da njihovi fakulteti prestanu ulagati novac iz zaklada kompanijama povezanim s izraelskom vojskom. To je kontroverzna ideja koja bi mogla biti skupa i komplikovana zbog veličine i utjecaja nekih od tih kompanija, iako je u prošlosti već bilo slučajeva udaljavanja fakulteta od pojedinih industrija ili zemalja.

Zahtjevi prosvjednika nisu uniformni, ali većina ih želi da sveučilišne zaklade prekinu investirati u kompanije koje su, kako tvrde, povezane s ratom Izraela u Gazi. Neke od njih su izraelske firme, a ponekad je riječ o kompanijama koje imaju ugovor s odbrambenom industrijom ili velikim američkim kompanijama koje posluju s Izraelom ili tamošnjom vladom. Među ovim posljednjima su i matična kompanija GoogleaAlphabet, kao i Microsoft i Amazon.

Sveučilišta najčešće objavljuju samo opće detalje o svojoj imovini. Na primjer Columbia – epicentar prosvjeda – nudi ograničene informacije o tome kako ulažu 13,6 milijardi dolara iz zaklade: iako prosvjednici naglašavaju investicije u Alphabet, Amazon i Microsoft, kao i fondove BlackRocka kojima se trguje na berzi, a koje drži zaklada vezana za sveučilište, sve to čini samo maleni dio imovine škole.

Potpuni odmak od velikih kompanija poput Amazona i Alphabeta mogao bi se pokazati komplikovanim, budući da su mnoge od njih uključene u investicijske proizvode poput zajedničkih fondova ili ETF-ova – uključujući neke koji samo prate S&P 500 ili druge burzovne indekse.

Protesters march demanding a ceasefire and the end of Israel attacks on Gaza, in New York City, U.S., February 22, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Izdvajanje iz takvih invetsicijskih portfelja moglo bi rezultirati transakcijskim troškovima i drugim investicijskim penalima, kaže Todd Ely, profesor na sveučilištu Colorado-Denver. Iako su prosvjednici na sveučilištu Columbia tražili od škole da odustanu od ETF-ova, izbjegavanje velikih firmi poput BlackRocka koji upravljaju takvim fondovima također bi moglo dovesti do “viših troškova i ograničenih investicijskih opcija,” kaže Ely za Forbes.

BlackRock nudi zaštitu za neke biznise koji se bave civilnim i “kontroverznim oružjem”, ali oni ne uključuju velike tehnološke kompanije poput Amazona i Googlea i možda se ne odnose na neke kompanije koje nemaju veze s odbrambenom industrijom, a koje su prosvjednici također kritizirali zbog poslovanja na okupiranoj Zapadnoj obali, poput AirBnB-ja ili Caterpillara.

Koledž Union Theological Seminary prvi je povezan s Columbijom koji je najavio kako će krenuti u komplicirani proces prekidanja poslovanja s kompanijama koje, kako kaže, profitiraju od rata u Gazu, naglašava Ely. Union nije objavio detaljnu listu kompanija u pitanju, ali iz koledža je rečeno kako će svoje savjetnike uputiti na biznise koji “značajno i uporno ostvaruju korist od rata u Palestini koji možda nisu zahvaćeni postojećim zaštitama.”

Union će potom svojim menadžerima narediti da se oslobode udjela u pomiješanim računima i uzajamnim fondovima, uključujući te tvrtke. Kažu kako će “pronaći drugi, alternativni način”, ako se to pokaže nemogućim.

Druga sveučilišta postigla su dogovore s prosvjednicima za istraživanje opcija prekida poslovanja u bliskoj budućnosti, ili barem obećavši da će poslušati njihove ideje, ali nisu se nužno obvezali da će izmijeniti svoje investicijske strategije. Northwestern je obećao da će podijeliti informacije o investicijama studentima koji ih zatraže, dok su administracije sveučilišta poput Harvarda ili Browna pristale da će se sastati s prosvjednicima i poslušati njihove prijedloge u zamjenu za prekid prosvjeda.

Students and protestors put on protective gear at an encampment at the University of California Los Angeles (UCLA), as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in Los Angeles, California, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Mike Blake

Ovakav interes dolazi nakon nekoliko sedmica prosvjeda na kampusima zbog rata u Gazi. Studenti na sveučilištu Columbia u prvi su masovni prosvjed krenuli u aprilu.

Predsjednica Minouche Shafik poduzela je korake za gašenje prosvjeda, pozvavši njujoršku policiju da rastjera prosvjednike, no oni su vrlo brzo postavili novu bazu, a slične su se pojavile i na drugim kampusima diljem zemlje. Iako su prosvjedi bili uglavnom mirni, zahtjevi prosvjednika da se prekine poslovanje s Izraelom privuklo je mnoge kontroverze, budući da su neki kritičari prosvjeda njihovu retoriku prozvali antisemitskom. U posljednjih nekoliko sedmica na kampusima je uhapšeno na hiljade prosvjednika, a neki studenti su nastavili prosvjedovati tokom ceremonija dodjele diploma.

Autor originalnog članka: Zachary Folk, Forbes
Link: College Protesters Want Divestment From Israel: Here’s Why That’s So Difficult
(Prevela: Nataša Belančić)