EKSKLUZIVNO Deportovani palestinski doktor o svim strahotama u Gazi: Niko nam ne vjeruje!

Aktuelnosti Forbes BiH 15. apr 2024. 21:27
featured image

15. apr 2024. 21:27

Doktor Ghassan Abu-Sittah, globalno priznati plastični hirurg i rektor Univerziteta u Glasgowu, trebao je govoriti na Berlinskoj konferencijiali je pri slijetanju priveden na aerodromu nakon čega je deportovan.

Njemačka deportacija doktora Ghassana Abu-Sittaha, vodećeg ratnog hirurga koji je nedavno služio u Gazi i izabran za rektora Univerziteta u Glasgowu ovog mjeseca, šokantna je uvreda za slobodu govora u Njemačkoj, kažu njegove kolege, među kojima je i Yanis Varoufakis, nekadašnji ministar ekonomskih odnosa Grčke.

Abu-Sittah je stigao u Berlin kako bi održao govor na konferenciji “Palestina Kongress” o zločinima kojima je svjedočio u Gazi. No, nakon tri sata ispitivanja od strane njemačkih graničnih vlasti, deportovan je u Veliku Britaniju. Zabranjeno mu je da govori o Gazi, ne samo u zemlji, ali i u online okruženju.

Zapadni mediji, ne samo da guše palestinske glasove, nego guše i ratne zločine koje Izrael sam dokumentuje, ovo je jedna nova era apsurda gdje se žrtvi ne vjeruje. Nama niko ne vjeruje!”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu Abu-Sittah za N1.

Doktor Abu-Sittah je ekskluzivno govorio i za N1 televiziju o svojoj deportaciji iz Njemačke, ali i o strahotama kojima je svjedočio u Gazi.

Abu-Sittah je opisao i strahote u vrijeme bombardovanja bolnice Al-Ahli gdje je poginulo skoro 500 Palestinaca. Rekao je, da iako Izrael poriče raketiranje ove bolnice u kojoj je i on boravio tokom napada, da svi dokazi ukazuju da je to “bila izraelska raketa, jer Hamasova ne može načiniti toliku štetu.”

Dr. Ghassan Abu-Sittah / REUTERS

“Vidio sam krater koji je visoka tehnologija, kakvu samo Izrael posjeduje, načinila. Ali, osim toga, jasno je, prema ozlijedama koje je napad prouzrokovao, radilo se o visoko-tehnološkom napadu. Palestinci takvu tehnologiju ne posjeduju. Ali, zaista, niko nam ne vjeruje!” – rekao je u intervjuu za N1 Abu-Sittah.

“Izrael je tog jutra najavio napad na Al-Ahli bolnicu upravitelju. Mi smo ostali da se brinemo o povrijeđenima, ali obim smrti nismo mogli ni zamisliti. Nisam još uvijek psihički preradio sve što se dogodilo.” – rekao je. Također je najavio povratak u Gazu čim se za to stvore uvjeti.

Ghassan Abu-Sittah je britanski državljanin palestinskog porijekla koji praktikuje medicinu u Londonu, a prethodno je bio na čelu Odsjeka za plastičnu i rekonstruktivnu estetsku hirurgiju bolnice Američkog univerziteta u Bejrutu, gdje je osnovao Program za medicinu sukoba – Globalni zdravstveni institut na Američkom univerzitetu Bejruta.

Cijeli intervju pogledajte u četvrtak na N1 televiziji.