Supermodeli palestinskog porijekla, Gigi i Bella Hadid, donirali milion dolara za Palestinu

NOVAC Ika Ferrer Gotić 3. jun 2024. 07:37
featured image

3. jun 2024. 07:37

Palestinsko-američki supermodeli, Gigi i Bella Hadid, donirali su više od milion dolara za podršku palestinskim naporima za pomoć. Dvije sestre, čiji je otac palestinski investitor za nekretnine Mohamed Hadid, namijenile su novac za jednaku raspodjelu između četiri humanitarne organizacije koje podržavaju Palestince u Gazi, rekao je jedan od Bellinih predstavnika.

Četiri organizacije su Heal Palestine, Palestine Children's Relief Fund, World Central Kitchen i UNRWA. Odabrane organizacije nude napore za pružanje pomoći koji uključuju hranu i medicinske programe, pomoć raseljenim osobama i psihološku podršku.

Bella Hadid na pro-palestinskim protestima u SAD-u / USA Today

Izrael je od 7. oktobra ubio preko 36.400 Palestinaca, većinom žena i djece. Veliki dio infrastrukture palestinske enklave uništen je u izraelskim napadima i više od polovine stanovništva je u opasnosti od gladi, a već je potvrđeno da je 37 ljudi umrlo od pothranjenosti i dehidracije.

Izrael se trenutno suočava sa suđenjem pred Međunarodnom sudu pravde za zločin genocida u predmetu koji je pokrenula Južna Afrika.

‘Nemojte biti desenzibilizirani’

U postu na Instagramu koji je podijeljen u maju u znak sjećanja na palestinsku Nakbu, Bella je rekla da je “razorena gubitkom palestinskog naroda i nedostatkom empatije koji dolazi od vladinih sistema širom svijeta”.

Manekenka je također nedavno podijelila sliku na kojoj nosi haljinu kefije, inspirisanu tradicionalnim šalom koji simbolizira palestinski otpor, i pozvala ljude da se educiraju “o okupaciji i genocidu koji se trenutno dešava u Gazi”.

“Nemojte biti desenzibilizirani za užas koji trpi palestinski narod”, dodala je. Nakon napada pod vodstvom Hamasa 7. oktobra, Gigi je izrazila solidarnost sa “svim pogođenim ljudima ovom neopravdanom tragedijom”. “Imam duboku empatiju i slomljeno srce za palestinsku borbu i život pod okupacijom, to je odgovornost koju imam svakodnevno,” dodala je. “Iako imam nade i snove za Palestince, nijedan od njih ne uključuje štetu Jevreja.”