Raspoloženje Olivera Varhelyija pred dolazak u BiH datira još iz 2022. godine: “Nećemo kazniti cijelu zemlju zbog jednog čovjeka”

featured image

3. jun 2024. 07:36

U Sarajevu danas boravi evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi. Evropljani smatraju da se u Bosni i Hercegovini proces proširenja vratio u život.

Koautor ovog članka je novinar N1 televizije, Azur Delić.

Na prošlogodišnjem Političkom forumu na visokom nivou u Sarajevu vladao je optimizam uz pohvalu evropskog komesara zbog brzog formiranja vlasti i usvojenog budžeta i fokusa na ključnim prioritetima za pristupanje EU.

No, pitanje je da li će ovogodišnji Politički forum proći u istom raspoloženju. Institucije BiH do daljnjeg su na privremenom finansiranju, a građani ne vide pomake u smjeru reformi. U prethodnim godinama kada je situacija bila identična Varhelyi je izjavljivao da je BiH zapuštena i da je sigurnosi izazov, te da su političke blokade neprihvatljive. Sutrašnju posjetu evropskog komesara analitičari označavaju protokolarnom.

Vjere u Bosnu i Hercegovinu još ima

Borjana Krišto i Olivér Várhelyi / REUTERS

O raspoloženju Verhelyija pred dolazak u našu zemlju, možemo trasirati još iz 2022. godine kada su zastupnici u Evropskom parlamentu raspravljali o Izvještaju o Bosni i Hercegovini (BiH) za tu godinu od strane Komiteta za vanjske poslove (AFET).

Izvještaj je tada pozdravio odluku Evropskog vijeća da BiH dodijeli status kandidata u kontekstu promijenjene geopolitičke realnosti, uz razumijevanje da je poduzet niz koraka kako bi se ojačala spremnost zemlje za pristupne pregovore; ponovio svoju jasnu podršku integraciji BiH u EU, utemeljenu na jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

“Očekujemo reforme koje je Vijeće odobrilo. Jer, samo uz te reforme, BiH može pokazati spremnost da postane naša članica i mi ćemo je u tome podržati. Bila bi greška kazniti cijelu zemlju samo zbog radnji koje je poduzeo jedan od njenih lidera”, rekao je komesar osvrćući se na Milorada Dodika i pozivanje na secesiju.

Izvještaj je također prepoznao važnost Zapadnog Balkana u politici proširenja EU i poziva EU da ubrza proces pristupanja BiH, na osnovu vlastitih zasluga.

Dok je na bh. političkoj sceni u drugom planu priča o evropskom putu Bosne i Hercegovine i šansama koje on sa sobom nosi, predsjednik entiteta Republika Srpska naglašava da je ”Bosna i Hercegovina razbijena” i da politika Sarajeva ide ka nametanju unitarne države.

Više u prilogu Azura Delića.