Netanyahu “stjeran u ćošak”: Primoran je da bira između opstanka svoje vlade i sporazuma o prekidu vatre

featured image

3. jun 2024. 17:39


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uskoro bi mogao biti primoran da izabere: pristati na sporazum o prekidu vatre s Hamasom ili zadržati svoju vladu na vlasti, piše CNN.

Ali dok se suočava s tim izborom, Netanyahu također traži način da ga u potpunosti izbjegne .

Mjesecima je Netanyahu oprezno balansirao ove suprotstavljene imperative odbijajući čak ni razmišljati o trajnom prekidu vatre dok je okrivljavao Hamasove “zabludne zahtjeve” za kolaps prethodnih rundi pregovora. No, nakon što je američki predsjednik Joe Biden u petak javno iznio najnoviji izraelski prijedlog o prekidu vatre – onaj koji bi mogao dovesti do trajnog primirja i koji bi Hamas možda bio spreman prihvatiti – Netanyahu sada nema vremena.

“Mislim da je Bibi sada satjeran u ćošak”, rekao je Aviv Bushinsky, bivši Netanyahuov savjetnik, koristeći premijerov nadimak. Bajden “tjera Bibi da skine masku i kaže: ‘U redu, sada je vrijeme za novac. Jeste li za dogovor?’, rekao je.

Dok Izrael čeka Hamasov odgovor na najnoviji prijedlog, ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir i drugi krajnje desničarski članovi Netanyahuove koalicije već prijete da će izaći iz vlade i uzrokovati njen kolaps ako premijer to posluša.

Usred hora prijetnji sa svog desnog boka, Netanyahu pokušava preoblikovati najnoviji prijedlog o prekidu vatre, inzistirajući Benu Gviru i drugima da uvjeti sporazuma nisu onakvi kako ih je Bajden definirao. Dok je Biden jasno formulirao prijedlog kao način da se okonča rat, Netanyahu insistira da Izrael neće okončati rat sve dok Hamas ne bude eliminisan.

Njegovi napori da uvjeri ministre krajnje desnice kako bi izbjegli biranje između sporazuma o prekidu vatre i opstanka njegove vlade do sada su propali. Ben Gvir je u ponedjeljak rekao da je Netanyahuov ured odbio ispuniti obavezu da mu pokaže nacrt prijedloga, ostavljajući ga uvjerenim da premijer ima nešto da krije.

Ako Ben Gvir ili ministar finansija Bezalel Smotrich ne odustanu od prijetnji da će napustiti vladu, Netanyahu će se vratiti binarnom izboru koji se počinje materijalizirati pred njegovim očima.

People attend a protest against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's government and to call for the release of hostages kidnapped in the deadly October 7 attack on Israel by the Palestinian Islamist group Hamas, in Tel Aviv, Israel, June 1, 2024. REUTERS/Marko Djurica

Opozicioni lider Yair Lapid ponudio je da obezbijedi “zaštitnu mrežu” kako bi vladu održala na vlasti kako bi se postigao sporazum o prekidu vatre, ali bi to također značilo da Lapidu preda ključeve za forsiranje prijevremenih izbora nakon što dogovor bude implementiran.

Baš kao što je to bilo u proteklih osam mjeseci, Netanyahuov politički opstanak mogao bi biti umotan u nastavak rata i njegovu neuhvatljivu potragu za potpunom pobjedom nad Hamasom.

Netanyahu se suočava s izborom između opstanka svoje vlade i dogovora o taocima u vrijeme kada se njegova politička sreća počela popravljati. Prvi put ove godine, Netanyahu je izbacio svog glavnog političkog rivala Bennyja Gantza kao preferirani izbor za premijera za Izraelce, 36% prema 30% , prema istraživanju Kanala 12 prošle sedmice.

A mali dio nedavnih anketa pokazao je da Gantzova stranka nacionalnog jedinstva posustaje, dok Netanyahuov Likud ostvaruje skroman napredak. Nacionalno jedinstvo bi i dalje osvojilo veći broj mjesta u Knesetu, izraelskom parlamentu, ali je prednost stranke od 19 mjesta u odnosu na Likud u decembru pala na prednost od četiri mjesta u prošlonedeljnoj anketi Kanala 12.

Poboljšanje Netanyahuovog političkog položaja koincidiralo je s porastom međunarodne osude izraelskih ratnih napora u Gazi i odlukom Međunarodnog krivičnog suda da traži nalog za hapšenje Netanyahua , a sve to pozicionira Netanyahua u zemlji kao branioca Izraela, poznatu i udobnu ulogu za Netanyahua. Izraelski premijer sa najdužim stažom. U međuvremenu, čini se da je Gantzova prijetnja da će napustiti ratni kabinet zbog Netanyahuovog nedostatka dugoročne strategije u Gazi uzrok pada njegove podrške.

Anketa izraelskog Kanala 11 u ponedjeljak pokazala je da je podrška izraelske javnosti sporazumu o prekidu vatre trenutno na stolu na 40%, dok je 27% protiv, a 33% nije sigurno.

Ali ako Netanyahu sada razmišlja o tome ima li više prednosti u nastavku rata od postizanja sporazuma o prekidu vatre, Bidenov govor prošle sedmice nije samo natjerao Netanyahua da se suoči s tim izborom – on je također imao za cilj da se suprotstavi pritisku s kojim se Netanyahu sada suočava da odustane prijedlog vlastite vlade.

Demonstrators carry a placard depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during a pro-Palestinian rally, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas in Gaza, in Istanbul, Turkey, June 1, 2024. REUTERS/Murad Sezer TPX IMAGES OF THE DAY

“Znam da u Izraelu ima onih koji se neće složiti s ovim planom i pozivaće da se rat nastavi u nedogled. Neki su čak i u vladinoj koaliciji”, rekao je Bajden. „Pa, ​​pozvao sam rukovodstvo u Izraelu da stane iza ovog sporazuma, bez obzira na pritisak koji dođe.”

Ali jedno ključno pitanje ostaje: hoće li Hamas natjerati Netanyahua da donese izbor s kojim se sada suočava?

Hamas je rekao da je Bajdenov govor o najnovijem izraelskom prijedlogu gledao “pozitivno”, ali još nije dostavio službeni odgovor.

Iako najnoviji prijedlog čini velike ustupke za zatvaranje jaza s Hamasovim zahtjevima – uključujući i nuđenje jasnog puta do trajnog prekida vatre – on još uvijek ne ispunjava sve zahtjeve.

Njime se omogućava da se početni period prekida vatre od 6 sedmica produži onoliko dugo koliko je potrebno da strane pregovaraju o trajnom primirju koje uključuje povlačenje izraelskih trupa iz Gaze u drugoj fazi sporazuma. Ali to ne zahtijeva od Izraela da se unaprijed obaveže na stalni prekid vatre.

Hamasovo odbijanje da napravi kompromis po tom pitanju i potpiše ovaj sporazum moglo bi osloboditi Netanyahua i gurnuti Gazu u još mnogo mjeseci rata.