Četiri boje otpora: Kako je nastala palestinska zastava

featured image

30. maj 2024. 17:27

Nijedna zastava u posljednju godinu nije bila u fokusu javnosti širom svijeta kao zastava Palestine. Nažalost, tragični događaji, razaranje zemlje, ubijanje njenih ljudi od strane Izraela, koji je kao odgovor na 7. oktobar, kada je Hamas izveo smrtonosni napad na izraelskoj teritoriji, otpočeo invaziju bez presedana, u kojoj je do sada ubijeno više od 32.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece. Zastavu Palestine u fokus stavljaju i odluke Norveške, Španije, Irske i Slovenije, da priznaju Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu na osnovu granica iz 1967. godine.  Jedan od simbola svake države uz njenu himnu je svakako i zastava.

Nacionalna zastava mnogo je više od komada tkanine. Ona je moćan simbol koji nosi duboko značenje. U kriznim vremenima, kao što su ratovi zastava je izvor moralne podrške i snage ljudi, podsjetnik je na vrijednosti, ciljeve i solidarnost koje svakodnevno dijele. Od početka palestinskog pokreta otpora, palestinska zastava se podizala širom svijeta kako bi se izrazila solidarnost s palestinskom borbom za slobodu i neovisnost.

Simbol nakon Osmanske vlasti

Korijeni palestinske zastave sežu u dane arapskog nacionalističkog pokreta pred početak Prvog svjetskog rata, a posebno Mladog arapskog društva osnovanog u Parizu 1911. godine i Otomanske stranke za administrativnu decentralizaciju, osnovanu u Kairu 1913. Vođe ovih pokreta željeli su, bilježi Interactive encyclopedia of the Palestine question, stvoriti simbol i amblem koji bi arapske teritorije mogle usvojiti kada se oslobode osmanske vlasti.

Kombinirala je tri boje: crnu, bijelu i zelenu boju koje zajedno sadržavaju poruku: “Mir vama, naša nacija, mir. Neka pravda čuva naš narod u mraku noći, bjelini savjesti i zelenilu sigurne nade.” Crvena boja na trokutu zastave se pojavila naknadno, 10.juna 1916. godine, kada je Sharif Husein proglasio arapski ustanak protiv osmanske vlasti.

Na prvu godišnjicu deklaracije, 1917., odlučeno je, navodi dalje isti izvor, da zastava nove Hašemitske države sadrži vodoravne trake u crnoj, zelenoj i bijeloj boji, s crvenim trokutom koji se proteže cijelom širinom zastave.

Foto: Pixabay, ilustracija za Forbes BiH Muhammed Džafer Kamali

O tome ko je dizajnirao palestinsku zastavu postoje dvije verzije. Jedna govori da ju je dizajnirao Sharif Hussein kao zastavu Arapske pobune u junu 1916., a koju će palestinski narod podići kao zastavu Arapskog nacionalnog pokreta godinu kasnije. Prema drugoj verziji, britanski diplomat Mark Sykes dizajnirao je zastavu arapskog ustanka, ali se također navodi i kako je vjerovatnije da je ponudio Sharifu Husseinu dizajne za arapsku zastavu u četiri boje nakon što je saznao, tokom svojih sastanaka s arapskim predstavnicima da su se već odlučili za ove boje za zastavu. Navodno, o ovome je mogao razgovarati sa Huseinom prilikom susreta u luci Jedda 1917. 

Odbijen britanski prijedlog

Vođe Palestinskog nacionalnog pokreta, koji se osamostalio od nacionalističkog pokreta u Damasku krajem 1920. godine, usvojili su zastavu arapskog ustanka za zastavu Palestine kao simbol prvog nacionalno-oslobodilačkog pokreta u arapskom svijetu, što je bio i prvi korak prema arapskom jedinstvu. Tada je promijenjen i redosljed boja na zastavi: crna je bila na vrhu, bijela u sredini i zelena na dnu.  

Nakon što je nametnula svoj autoritet kao vlast pod mandatom u Palestini, britanska vlada je osmislila svoju verziju zastave, ali su je Palestinci odbili, i umjesto nje podigli vlastitu zastavu. Epilog je bio da je palestinska zastava zabranjena i ta zabrana je trajala sve dok nije okončan britanski mandat. Palestinsko nacionalno vijeć 1948. na poziv Svepalestinske vlade, proglasio je neovisnost Palestine i zastavu Arapskog ustanka zastavom Palestine. Zastavom palestinskog otpora i države postaje 1965., a 1988. i službena zastava i amblem Palestinske vlasti (PA) koja je osnovana u samoupravnim područjima 1994.

Svaka od četiri boje palestinske zastave predstavlja jednu od glavnih arapskih kraljevskih dinastija:

  • Crna predstavlja Abaside
  • Bijela boja simbolizira Umayyade
  • Zelena je povezana s Fatimidima
  • Crvena predstavlja Hašemite

Šta znače njene boje

CRVENA

Khawarij je bila prva islamska skupina koja se pojavila nakon atentata na halifu Osmana III, formirajući prvu republikansku stranku u ranim danima islama. Njihov simbol bila je crvena zastava. Arapska plemena koja su učestvovala u osvajanju sjeverne Afrike i Andaluzije nosila su crvenu zastavu, koja je postala simbolom islamskih vladara Andaluzije. U moderno doba, crvena simbolizira Ešrefe Hidžaza i Hašemita, Poslanikove potomke.

Foto: Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs

CRNA

U sedmom stoljeću, s pojavom islama i kasnijim oslobađanjem Meke, nosile su se dvije zastave, crna i bijela. Na bijeloj je pisalo: “Nema boga osim Boga (Allaha) i Muhamed je Božiji Poslanik.”
U predislamsko doba crna zastava bila je znak osvete. Bila je to boja pokrivala za glavu koje su nosili vojnici kada bi krenuli u borbu. Crno-bijele zastave postavljane su i na džamije za vrijeme molitve petkom.
Dinastija Abasida, koja je vladala iz Bagdada, uzela je crnu boju kao simbol žalosti zbog atentata na Poslanikove rođake (unuke) i u znak sjećanja na bitku kod Kerbele.

BIJELA

Umajadi su vladali devedeset godina. Uzeli su bijelu boju kao podsjetnik na Poslanikovu prvu bitku kod Badra, ali i da bi se razlikovali od Abasida, koristeći bijelu kao svoju boju žalosti.
Mu'awia Ibn Abi Sufian utemeljitelj države Umajada, proglasio se jeruzalemskim halifom.

ZELENA

Fatimidsku dinastiju utemeljio je u Maroku Abdullah Al-Mahdi, a vladala je cijelom sjevernom Afrikom.
Njihova je bila zelena boja koja je simbolizirala odanost Aliju, Poslanikovom rođaku.