Univerziteti u SAD-u se i dalje bore s propalestinskim protestima uoči ceremonije diplomiranja

featured image

19. maj 2024. 15:11

Univerziteti širom Sjedinjenih Država usvojili su brojne taktike posljednjih sedmica kako bi spriječili ometanje propalestinskih demonstranata na ceremonijama diplomiranja. Neki univerziteti su postigli sporazume sa demonstrantima u kampusu, dok su drugi naveli zabrinutost za sigurnost i otkazali, odgodili ili premjestili svoje školske ceremonije.

Nekoliko škola se i dalje bori sa propalestinskim demonstrantima uoči njihovog proljeća, podvrgavajući se unutrašnjoj kontroli i javnoj kritici.

Demonstranti uhapšeni u UPennu

Policija Univerziteta Pensilvanije je u petak navečer uhapsila 19 osoba, uključujući sedam studenata, nakon pokušaja propalestinskih demonstranata da zauzmu zgradu univerziteta, rekao je portparol univerziteta za CNN u subotu.

Penn Against the Occupation objavili su svoju namjeru da zauzmu Fisher-Bennet Hall u  objavi na Instagramu grupe  u petak navečer, pozivajući ljude da “preplave UPenn za Palestinu”.

A woman holds a Palestinian flag as pro-Palestinian demonstrators march to mark the 76th anniversary of the Nakba, amid the ongoing conflict in Gaza between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Mexico City, Mexico, May 15, 2024. REUTERS/Gustavo Graf

Grupa je pozvala školsku administraciju, djelimično, da se odvoji od korporacija “koje profitiraju od izraelskog rata u Gazi i okupacije u Palestini i akademski od izraelskih institucija, osuđujući ubijanje i uništavanje palestinskih učenjaka i univerziteta”, prema drugom postu na Instagramu .

Hapšenja u petak uslijedila su nakon hapšenja najmanje 33 osobe 10. maja kada su organi za provođenje zakona srušili propalestinski kamp podignut u kampusu.

Najnovija hapšenja u kampusu također su uslijedila samo nekoliko dana prije sveučilišne ceremonije otvaranja u ponedjeljak, na kojoj će studenti i njihove porodice biti podvrgnuti dodatnim sigurnosnim procedurama  opisanim kao “sigurnosna provjera u stilu aerodroma”, navodi univerzitet u sigurnosnom ažuriranju ranije ovog mjeseca.

Gostima i maturantima  neće biti dozvoljeno  da ponesu postere, zastave, kažu zvaničnici škole.

UCLA i Sonoma State suočavaju se s internom podjelom

U četvrtak je Akademski senat Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu odbacio odluke o nepovjerenju i osudi iznesene protiv Džina Bloka, kancelara škole.

Rezolucije su iznesene nakon napada kontrademonstranata  na propalestinski kamp u kampusu 30. aprila, u kojima se tvrdi da Blok “nije uspio da osigura sigurnost naših studenata i teško je pogriješio“.

Rezolucija o nepovjerenju je propala nakon što je samo 43% članova glasalo za nju. Rezolucija o osudi nije dobila većinu glasova potrebnih za usvajanje u Senatu. Sveukupno, 88 članova glasalo je za zabranu, dok je 88 bilo protiv, tri su bila suzdržana, a 15 je bilo prisutno, ali nije glasalo.

„Jasno je da nismo jedinstveni u tome kako gledamo na glavne događaje proteklih sedmica i na reakciju kampusa na njih“, rekla je predsjedavajuća Andrea M. Kasko u petak u izjavi. „Nadam se da možemo pokušati da nađemo zajednički jezik kao kolege i da imamo hrabrosti da slušamo otvorenog uma i srca čak i kada se ne slažemo.”

Pro-Palestinian demonstrators gather after students staged a walk out in support of Palestinians at Emory University, during the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Atlanta, Georgia, U.S., May 1, 2024. REUTERS/Megan Varner

Takođe u petak, Mildred García, kancelarka Kalifornijskog državnog univerzitetskog sistema, najavila je da će predsjednik Sonoma State University Mike Lee odstupiti nakon što je poslao poruku “u vezi sa sporazumom s demonstrantima u kampusu … poslanu bez odgovarajućih odobrenja”.

Izjava koju je Lee poslao kampusu u državi Sonoma u utorak uključivala je sporazume o uspostavljanju savjetodavnog vijeća Studenta za pravdu u Palestini , kao i pregled univerzitetskih ugovora i investicija sa dobavljačima, prema kopiji poruke koju je dobio CNN .

“SSU neće nastaviti niti se uključiti u bilo kakve programe studiranja u inostranstvu, razmjene fakulteta ili druge formalne saradnje koje sponzoriraju ili predstavljaju izraelske državne akademske i istraživačke institucije”, napisao je Lee, dodajući da će programi studiranja u inostranstvu u Izraelu biti “ukinuti do daljnjeg.”

U srijedu je García objavio da je Lee stavljen na administrativni odmor zbog “nepotčinjavanja”.

Morehouse prijeti zatvaranjem ceremonije “na licu mjesta”

U Atlanti, predsjednik koledža Morehouse David A. Thomas rekao je da će zatvoriti nedjeljne ceremonije otvaranja “na licu mjesta”, umjesto da dozvoli policiji da ukloni studente demonstrante tokom dugo očekivanog govora predsjednika Joea Bidena na diplomi.

„Ono što nećemo dozvoliti je ometajuće ponašanje koje sprečava da se ceremonija ili usluge odvijaju na način da prisutni mogu da učestvuju i uživaju“, rekao je Tomas Victoru Blackwellu za CNN u intervjuu u četvrtak.

U.S. President Joe Biden takes the stage to speak, during his visit to the Milton J. Rubenstein Museum of Science and Technology in Syracuse, New York, U.S., April 25, 2024. REUTERS/Kevin Lamarque

“Ako budem suočen s izborom, prekinut ću ceremonije na licu mjesta, ako dođemo do tog položaja.”

Bidenovo prisustvo na Morehouseu, jednom od eminentnih historijskih crnačkih koledža u zemlji, dolazi dok predsjednik vodi kampanju usred slabih anketa među mladim biračima , iako su mnogi izrazili frustraciju kontinuiranom podrškom njegove administracije izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

Biden je bio  suočen sa nekim protestima  tokom svojih govora i kampanja. Dana 23. januara, njegov predizborni govor o pravima na abortus na Univerzitetu George Mason u Virdžiniji prekinut je  više od deset puta zbog podrške Izraela od strane njegove administracije.

Očekuje se da će Biden 25. maja održati govor na Vojnoj akademiji Sjedinjenih Država u West Pointu.