I to se dešava u svijetu: Radnici odbili da ih zastupa sindikat

EKONOMIJA Forbes Srbija 19. maj 2024. 15:03
featured image

19. maj 2024. 15:03

Radnici Mercedes-Benca u Alabami odbili su juče da ih predstavljaju Ujedinjeni auto radnici (UAW), što je veliki korak unazad za ovaj sindikat koji pokušava da proširi svoje djelovanje na fabrike koje nemaju sindikate na jugu zemlje, nakon što su potpisali ugovore sa Stelantisom, Dženeral Motorsom i Fordom prošle godine.

Nacionalni bord za pitanja radnika saopštio je da su 2.642 radnika u fabrici Mercedes-Benca glasala protiv zastupanja sindikata, dok je 2.045 bilo za.

Nije uračunat 51 glasački listić čija je validnost dovedena u pitanje, prema podacima Nacionalnog borda, a uočili su i pet praznih listića među 5.075 glasača koji su imali pravo glasa.

Fabrika Mercedes-Benca u Alabami; Foto: REUTERS/Nora Eckert/File Photo

Da je izglasano zastupanje sindikata to bi učinilo Mercedes drugim proizvođačem u stranom vlasništvu na jugu zemlje, čiji su se zaposleni pridružili UAW, nakon radnika Folksvagena, čiji su glasovi za organizaciju sindikata sertifikovani prije dvije nedjelje.

UAW i Mercedes-Benc mogu da ulože žalbu na glasanje u roku od pet radnih dana.

Odbijanje znači poraz za UAW nakon uspešnih pregovora sa Krajslerovim vlasnikom Stelantisom, Dženeral Motorsom i Fordom prošle godine, što je donijelo povećanje plata, usklađivanje sa rastom troškova života i poboljšanja izdvajanja za penzionijsko osiguranje.

Fabrike koje vodi „Velika trojka“ proizvođača automobila iz Detroita već dugo imaju sindikate, ali kompanije u stranom vlasništvu poput Mercedesa uglavnom upravljaju fabrikama bez sindikata koncentrisane na jugu, zbog čega su dugo meta napora UAW da ih uvuče pod svoje okrilje.

Radnici Folksvagena slave pobjedu na glasanju u korist organizovanja sindikata; Foto: REUTERS/Seth Herald

UAW je ostvario uspjeh krajem prošlog mjeseca kada su radnici Folksvagenove fabrike u Čatanugi, u državi Tenesi, glasali da se organizuju u sindikat. Na tom glasanju, 2.268 radnika je bilo za, a 985 protiv.

Anotnio Pekenjo IV, novinar Forbes