Ovako izgleda test vožnja Lexusa LC 500 za 2024

featured image

19. maj 2024. 08:31

Zgodan, surovo moćan sportski automobil LC 500 izgleda kao zmija, sa raskošno izvajanom haubom, zakošenim bokovima, specifičnim zvukom i tutnjavom.

To je takođe povratak u predelektrično vrijeme, sa svojim osmocilindričnim motorom i pogonom na zadnje točkove (dostupan je i kao hibrid).

Šta je novo za 2024?

Osnovni oblik ostaje isti za ovu godinu, osim što je konačno stigla dugo očekivana nadogradnja LC-ove infotejnment jedinice.

To donosi novi ekran osjetljiv na dodir od 12,3 inča i paklenu preosjetljivu instrument tablu na dodir na kojoj je Leksus (Lexus) insistirao godinama.

Nova boja unutrašnjosti (rioha crvena) i dvije boje eksterijera (Ultrasonic Blue Mica 2.0 i Copper Crest) su sada dostupne, a svi modeli dolaze opremljeni Leksus bezbjednosnim sistemom+ 2.5.

Cijena mog test modela kreće od 96.700 dolara, a ide do 107.105 dolara sa svim opcijama i uključenom naknadom za isporuku.

Izgled

Veliki stakleni panel i zatamnjeni zadnji stubovi stvaraju izgled plutajućeg krova. Hromirane lajsne duž ivica podsjećaju na linije tradicionalnog japanskog mača.

To je prilično tačno. Mogao bi da isiječeš đevrek njegovim oštrim linijama. Jedna od njegovih jedinstvenijih i stilskih prednosti takođe su zadnja svijetla, inspirisana sjajem naknadnog sagorijevanja mlaznog motora, i ultra-kompaktna LED prednja svijetla sa trostrukim projektorom.

Unutrašnost

To je čvrst, ali luksuzan stisak, nije tako dobar za velike i visoke. Nizak položaj instrument table, linija haube i uski stubovi daju vam širok pogled na put, a tečne linije panela vrata služe kao produžetak spoljašnjih linija.

Ovo su slatki dodiri koje slučajni posmatrač neće primijetiti, ali kada se na njih ukaže, to ilustruje jedan od razloga zašto je vozilo tako skupo.

Foto: Lexus

Svi modeli standardno dolaze sa panoramskim monitorom koji kombinuje slike sa prednje, zadnje, lijeve i desne kamere vozila i prikazuje ih na centralnom displeju.

To je božji dar i savršeno su to uradili. LC 500 za 2024 je opremljen Leksus interfejsom i omogućava korisnicima da komuniciraju sa sistemom putem (mnogo manje osjetljivih) intuitivnih kontrola na dodir i glasovnu aktivaciju.

Uz aktivnu trogodišnju probnu verziju Drive Connect5, vozači i putnici imaju pristup inteligentnom asistentu, klaud navigaciji i asistentu za destinacije.

Sa inteligentnim pomoćnikom, jednostavne fraze poput „Hej Leksus“ budi sistem za glasovne komande u cilju traženja najbolje putanje, pronalaženja tačaka interesovanja, podešavanje audio kontrola, promjenu temperature u kabini i još mnogo toga. Sam sistem je bogat i pun.

Motor

Imate 5-litarski V8 motor sa 471 konjskom snagom i obrtnim momentom od 539 nm, uparen sa automatskim mjenjačem sa 10 brzina. To je mnogo, a potrebno vam je samo 4,4 sekunde da stignete do 100 kilometara na čas.

Potrošnja je 13 litara u gradu i 11 na autoput – ali nećete postići toliko jer ćete ga mnogo gaziti.

Vožnja

Vožnja je bila glatka kao žilet uprkos tome što su moje zadnje gume snažno udarale po bilo kom vlažnom putu kada sam davao gas.

To nisu bila proklizavanja sama po sebi – samo mali podsjetnik da se smirim. Putevi su bili vlažni skoro sve vrijeme dok sam imao vozilo. Zanošenje je bilo minimalno, a krivine su bile odgovarajuće oštre.

Foto: Lexus

Ne morate da poletite kao pucanj na svako zeleno svijetlo, ali možete ako želite, a kočnice su čvrste, ali ne previše. Zaista nije trebalo mnogo vremena da se naviknem na vozne karakteristike.

Magnezijumske ručice za promjenu brzina na volanu su odlične na dodir i dobro rade. Nikada ne biste znali da ste teški skoro dvije tone.

Očekivano, a možda i očigledno, ovo nije automobil kojim bi trebalo da idete u snijeg, čak i na ravnoj površini.

To nije Leksusova greška toliko koliko važi za bilo koji sportski automobil koji je nizak. Ali moj testni model je bio posebno trapav kada je reč o bljuzgavim stvarima.

Bezbjednost

Bezbjednosne funkcije uključuju upozorenje na sudar unaprijed sa automatskim kočenjem i upozorenjem i intervencijom pri napuštanju trake, kao i svaku moguću bezbjednosnu funkciju koju možete da zamislite ili imenujete.

„Ovo je najdivnije vozilo, koje sam vidio ovog mjeseca! Veoma bih volio da čujem više o njemu i saznam naziv boje. Ako želite da podijelite“.

Ukratko, ovo je bilješka koju sam našao ispod brisača dok sam izlazio iz prodavnice. To sve govori.

Josh Max, saradnik Forbesa

Test-Driving The 2024 Lexus LC 500