Evo šta treba da uradite ako postanete žrtva hakovanja telefona

featured image

3. jun 2024. 16:02

S obzirom na to da su telefoni sada centralni dio svakodnevnog života, postati žrtva hakovanja telefona može da ima značajne posljedice. Pristup aplikacijama i nalozima može da bude blokiran, vaši poslovni i lični kontakti uzurpirani, a vaši bankovni računi ispražnjeni.

Hakovanje telefona takođe može da dovede do ozbiljnih psihičkih posljedica po žrtvu, pri čemu ljudi često krive sebe i prijavljuju povećanu anksioznost, depresiju i osjećaj bespomoćnosti i nedostatka povjerenja. Ali šta treba da uradite ako vam se to dogodi? Ovo je nekoliko koraka koje možete da preduzmete da se oporavite od hakovanja i izbjegnete da se to ponovi – i vratite svoj život u normalu.

Šta je hakovanje?

Hakovanje, jednostavno rečeno, jeste čin pristupa uređaju žrtve putem jedne od brojnih različitih tehnika, obično sa ciljem krađe podataka koji mogu da se koriste u kriminalne svrhe. Telefoni su posebno popularna meta, jer obično imaju pristup velikim količinama ličnih podataka. To može da se desi svakome, od običnih korisnika do političkih ličnosti.

Hakeri vrše svoje napade putem različitih metoda. Često, žrtve budu prevarene da kliknu na zlonamjerni link ili da preuzmu softver sa lažne prodavnice aplikacija, dok u drugim slučajevima korisnici nehotice pristupe lažnoj javnoj WiFi mreži. Kada haker dobije pristup, može da instalira „keylogger“ za praćenje aktivnosti i pregled podataka za prijavu na veb sajtovima i aplikacijama – potencijalno imajući pristup bankovnim računima. Takođe mogu da ga koriste za krađu identiteta ili za prodaju ličnih podataka drugim kriminalcima na dark webu.

Da li je vaš telefon hakovan?

Hakeri telefona ne pokazuju uvijek svoje prisustvo, ali postoji nekoliko upozoravajućih znakova koji mogu da ukažu na to da su kriminalci pristupili vašem telefonu. Ponekad, međutim, ovi znakovi mogu da budu suptilne promjene i lako se propuštaju.

Kako telefon počne da obavlja neovlašćene aktivnosti, možete da primetite da se baterija prazni brže nego obično, da se aplikacije dugo učitavaju i da se telefon pregrejava. Računi takođe mogu da budu viši nego obično. Često će se neočekivano pojaviti nove aplikacije, kao i neočekivana obaveštenja, nezatraženi dvofaktorski autentifikatorski kodovi ili iskačući prozori, ili možda otkrijete da su vaša podešavanja – na primer, dozvole za kameru ili mikrofon – promenjene. Možda ćete primati neželjene pozive ili poruke koje ne prepoznajete. Očigledniji znakovi da je vaš telefon hakovan uključuju iznenadno zaključavanje vašeg Epl ID-a ili Gugl naloga, ili drugih online naloga.

Šta da učinite?

Ako shvatite da vam je telefon hakovan, prva i najvažnija stvar je da ne paničite. U većini slučajeva, nabavljanje novog telefona nema smisla, iako u nekim slučajevima možete telefon da vratite na fabrička podešavanja.

Ako ste stvari otkrili na vrijeme, možda ćete moći brzo da oporavite telefon i sa malo štetnih posljedica, prateći nekoliko jednostavnih koraka:

1. Provjerite da li je pristupljeno vašim bankovnim računima ili računima za e-trgovinu.

2. Odmah promijenite sve lozinke u nove, jače.

3. Obrišite sumnjive aplikacije ili neočekivane poruke i instalirajte i pokrenite softver za onlajn zaštitu.

4. Ako ništa drugo ne uspije, vratite telefon na fabrička podešavanja.

5. Obavjestite prijatelje i druge kontakte da ste hakovani i upozorite ih da ignorišu bilo kakve poruke koje izgledaju kao da dolaze sa vašeg telefona.

6. Preduzmite korake da obezbijedite svoj telefon u budućnosti, uključujući uključivanje dvofaktorske autentifikacije na svim svojim nalozima.

1. Obavijestite banke i druge pružaoce usluga

Ako shvatite da je vaš telefon hakovan, prvi korak je da pokušate da ograničite štetu tako što ćete obavijestiti banke i druge organizacije koje čuvaju vaše finansijske informacije.

Treba da provjerite da li je pristupljeno vašim bankovnim računima i da li je bilo neovlaštenih kupovina – i nastavite da provjeravate narednih mjesec dana.

Možda ćete morati da zatražite zamjenu kreditne ili debitne kartice. Takođe bi trebalo da stupite u kontakt sa svojim mobilnim operaterom kako biste zaustavili neovlaštenu aktivnost i osigurali vaš telefon kreiranjem nove lozinke ili PIN-a ili dodavanjem drugih bezbjednostnih mjera kao što su dvofaktorska autentifikacija ili upozorenje na prevare.

2. Promijenite lozinke

Moraćete da promijenite sve svoje lozinke – posebno ako, kao i mnogi, ponovo koristite lozinke sa jednog sajta ili usluge na drugi. Bankarstvo, e-trgovina i računi e-pošte su posebno važni.

Ove lozinke bi trebalo da budu jake – drugim rečima, prilično dugačke, jedinstvene i teške za pogađanje. Nemojte ni da pomislite da koristite ime svog ljubimca ili datum rođenja djeteta. Promjena lozinki može ili ne mora da bude jednostavna, u zavisnosti od toga čemu su hakeri mogli da pristupe i promjene. Možda će biti potrebno da direktno stupite u kontakt sa organizacijama da biste objasnili situaciju i zatražili pomoć.

3. Obrišite sumnjive aplikacije ili neočekivane poruke

Ako ste pronašli bilo kakve sumnjive aplikacije ili neočekivane poruke, trebalo bi odmah da ih obrišete. Ako ne možete da primijetite ništa očigledno sumnjivo, možda biste željli da još jednom pogledate bilo koje aplikacije koje ste preuzeli neposredno prije nego što su problemi počeli da se pojavljuju.

Zatim trebalo bi da instalirate i pokrenete softver za onlajn zaštitu kako biste se uvjerili da ste se riješili svega što bi trebalo – i pobrinite se da je to pravi paket, jer je lažni sigurnosni softver čest način napada. Pouzdani dobavljači uključuju Bitdefender, Norton, Kasperski, AVG i Mekafi, čiji su softveri brzi i jednostavni za korištenje. Jednom instaliran, podesite ga da redovno vrši skeniranja.

4. Ako ništa ne uspije, vratite telefon na fabrička podešavanja

Ako poslije svega i dalje imate probleme, možete da posegnete sa „nuklearnom opcijom“, obrišete svoj telefon i vratite ga na fabrička podešavanja.

Ovo je brz i lak proces, sa uputstvima za svaki tip telefona koji su lako dostupni na mreži od dobavljača. Neće predstavljati previše problema ako ste napravili rezervnu kopiju svega, jer ćete izgubiti sve podatke, kontakte, fotografije i aplikacije, čime je to posljednja opcija. A ako ste u mogućnosti da vratite podatke iz rezervne kopije, uvjerite se da ta kopija datira prije njihovog upada, kako ne biste nenamjerno ponovo učitali zlonamjerni softver.

5. Obavijestite prijatelje i ostale kontakte

Kada haker ima pristup vašem telefonu, on može da počne da šalje poruke vašim ličnim i poslovnim kontaktima, da šalje fišing poruke ili druge prevare i neželjene poruke.

To znači da je veoma dobra ideja da kontaktirate sve ljude kojih se sjetite i da ih upozorite da ste hakovani. Trebalo bi da im kažete da ignorišu poruke koje izgledaju kao da dolaze sa vašeg telefona – posebno poruke u kojima se od njih traži da kliknu na linkove – jer inače mogu da postanu sljedeće žrtve prevaranata.

6. Preduzmite korake za obezbjeđenje vašeg telefona u budućnosti

Kada oporavite telefon od hakovanja, trebalo bi da uradite sve što možete kako biste osigurali da se to ne ponovi. Pobrinite se da imate instaliran softver za sigurnost i redovno ga ažurirajte.

Trebalo bi da se pobrinete da instalirate sve softverske nadogradnje odmah, jer one često sadrže važne sigurnosne nadogradnje. Kako biste se dodatno osigurali, koristite virtuelnu privatnu mrežu ili izbjegavajte javne Wi-Fi mreže i javne stanice za punjenje. Čak možete da isključite Wi-Fi i Blutut kada ih ne koristite. I u budućnosti, izbjegavajte prodavnice aplikacija treće strane: umjesto toga držite se Gugl pleja i Epl stora.

Šta da učinite ukoliko su vaši lični podaci ugroženi

Ako napadači dobiju pristup vašim ličnim podacima, mogu da izvrše krađu identiteta i pristupe drugim nalozima koji mogu da koriste iste podatke za prijavu ili da prodaju podatke na dark vebu.

Ako ste ranjivi na krađu identiteta, trebalo bi da kontaktirate relevantne vlasti – u slučaju SAD, to je Federalna trgovinska komisija na IdentitiTheft.gov. Takođe bi trebalo da zatražite od agencija za prijavu kreditnih izvještaja da obaveste o prevari i zamrznu kredit na vašim računima. Postoje različiti alati koji će vam pomoći da provjerite da li su vaši lični podaci javno dostupni, uključujući Aurin besplatni Dark Veb skener ili Bitdefenderov servis za praćenje, Digital Identiti Protection.

Krajnji zaključak

Lako je uspaničiti se ako mislite da vam je telefon hakovan. Međutim, ako sačuvate prisebnost i pratite nekoliko jednostavnih koraka, postoji dobra šansa da izbegnete neke od najgorih posljedica.

Ema Vulkot, saradnica Forbes