OPEC+ produžava smanjenje proizvodnje nafte do 2025.

featured image

3. jun 2024. 14:43

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici – grupa vodećih proizvođača nafte poznatih kao OPEC+ – dogovorili su se u nedjelju da produže smanjenje proizvodnje najavljeno prošle godine do 2025.

Grupacija je u saopštenju navela da će produžiti smanjenje od 1,65 miliona barela dnevno, najavljeno u aprilu 2023., do kraja 2025. To smanjenje je trebalo da istekne krajem ove godine.

Također produžava smanjenje od 2,2 miliona barela dnevno, najavljeno u novembru, do kraja septembra ove godine, prije nego što se “postupno ukine na mjesečnoj bazi” do kraja septembra 2025.

To smanjenje trebalo je da istekne krajem ovog mjeseca, a došlo je pored prethodno dogovorenih smanjenja od 3,66 miliona barela dnevno najavljenih 2022. i 2023. godine dok je grupa — koju predvode Saudijska Arabija i Rusija — pokušavala da se suprotstavi usporavanju potražnje i rastu izlaz iz Sjedinjenih Država.

Grupa je također objavila svoje zahtjeve za proizvodnju za 2025. za zemlje članice i nečlanice, koji su u suštini bili isti kao i ovogodišnji. Proizvodna kvota Ujedinjenih Arapskih Emirata povećana je za 300.000 barela dnevno. Povećanje će se “postupno uvesti” od januara do septembra 2025. godine, saopštila je grupa.

Odluke od nedjelje znače da će grupa OPEC+ nastaviti ograničavati snabdijevanje najmanje sljedećih 18 mjeseci, ali će postepeno početi da vraća nekoliko dodatnih barela na tržište kasnije ove godine.

FILE PHOTO: The sun is seen behind a crude oil pump jack in the Permian Basin in Loving County, Texas, U.S., November 22, 2019. REUTERS/Angus Mordant/File Photo

Cijene snižene

Uprkos smanjenju OPEC+, što je ukupno ekvivalentno oko 5,7% globalne ponude sirove nafte, i stalnim tenzijama na Bliskom istoku, globalne cijene nafte pale su za oko 11% otkako su početkom aprila dostigle petomjesečni maksimum.

Cijena Brent sirove nafte, globalne referentne vrijednosti za naftu, porasla je za 0,1% i trgovala se na 81 dolar po barelu do 4.30 ujutro po istočnom vremenu u ponedjeljak. Trgovalo se za 91 dolar početkom aprila kada je izraelski zračni napad na iransku ambasadu u Siriji izazvao nervozu na naftnim tržištima.

Cijena sirove nafte West Texas Intermediate, američke referentne vrijednosti, također je u ponedjeljak ujutro porasla za 0,1% u isto vrijeme i trgovala se na 77 dolara po barelu. Pad je sa skoro 87 dolara po barelu početkom aprila.

Saudijskoj Arabiji je potrebna nafta Brent za trgovinu po cijeni od oko 81 dolar po barelu kako bi uravnotežila svoj budžet, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Snižene cijene djelimično su rezultat rekordne proizvodnje nafte u SAD, koja je povećala globalnu ponudu, i zabrinutosti zbog slabe potražnje u Kini – najvećem svjetskom uvozniku nafte – i drugim velikim ekonomijama.

U svom najnovijem mjesečnom izvještaju , Međunarodna agencija za energetiku smanjila je prognozu rasta globalne potražnje nafte u ovoj godini za 140.000 barela dnevno na 1,1 milion barela dnevno, navodeći slabu potražnju u razvijenim ekonomijama, posebno u Evropi.

Uprkos slabijoj prognozi rasta, moglo bi doći do smanjenja ponude. IEA očekuje da će se globalna ponuda ove godine povećati za samo 580.000 barela dnevno. U martu je agencija sa sjedištem u Parizu rekla da očekuje da će doći do deficita u opskrbi 2024. ako OPEC+ produži smanjenje proizvodnje do kraja godine.

Odluka OPEC+ u nedjelju poklapa se s prodajom Saudijske Arabije još nekih dionica svoje naftne kompanije Aramco. Vlada prodaje manje od 1% kompanije koja je na berzi u Rijadu u dogovoru koji bi mogao prikupiti 13 milijardi dolara za projekte ekonomske diversifikacije, piše CNN.