Nova Forbes lista: Ovo su najbogatije porodice u Americi, “teški” su više od 10 milijardi pojedinačno

LIDERI Forbes 9. feb 2024. 11:57
featured image

9. feb 2024. 11:57

Pošto milijarda dolara nije više ono što je nekada bila, Forbes predstavlja prvi rangirani popis porodica u Americi, vrijednih 10 milijardi dolara ili više. Neke poznate porodice su uspjele, ali druge poput Kenedyja i Gettija jednostavno nisu dovoljno bogate.

Prvi američki milijarder, naftni magnat John D. Rockfeller, pojavio se na prvoj Forbes listi bogatih, koju je sastavio B.C. Forbes 1918. godine.

U to vrijeme vrijedio je 1,2 milijarde dolara, što bi danas bilo oko 25 milijardi dolara. Do svoje smrti 1937. godine, Rockfeller je donirao otprilike 11 milijardi dolara u današnjem novcu, ostavljajući ostatak svojim nasljednicima.

Više od 200 njih, koji nastavljaju tradiciju davanja kroz Fondaciju Rockefeller od 5,3 milijarde dolara (neto sredstva), danas, kako se procjenjuje, dijele bogatstvo od 10,3 milijardi dolara.

To je dovoljno da ih rangira na 42. mjesto na prvoj Forbes listi dinastija milijardera. U vrijeme kada tržišta i vrijednost imovine rastu, a čini se da se broj milijardera množi iz dana u dan, Forbes je odlučio da podigne ulog i rangira samo one porodice vrijedne 10 milijardi dolara ili više.

Četrdeset pet višegeneracijskih porodica uspjelo je da se nađe na listi. Ukupno, njihovo zajedničko bogatstvo procijenjeno je na 1,3 biliona dolara. Za poređenje, samo je 36 porodica bilo vrijedno 10 milijardi dolara ili više 2020. godine, posljednji put kada je Forbes izračunao bogatstvo najbogatijih američkih porodica.

Ove proširene porodice žive širom zemlje u najmanje 23 savezne države i žive u gradovima od Losuvillea do Wichite, Kanzasa do Rasine. Ali postoje određena mjesta gdje ih ima više.

New York, dom potomaka magnata šminke Estée Lauder (preminula 2004. godine) i legendarnog izdavača William Randolf Herst (preminuo 1951. godine), kao i Rockfellerovih, dom je sedam porodica. Chicago (četiri porodice) i Atlanta (tri porodice) su u Top 3.

Iako se nekoliko porodica iz 19. vijeka poput Cargilla, Du Ponta i Melonsa nalaze na listi, druge poput Gettija, Wonderbuilta i Morgansa nisu mogle da prate korak.

Ono što se nije promijenilo: nasljednici osnivača Walmarta, Sama Voltona, nastavljaju svoju vladavinu kao najbogatija porodica u Americi, vrijedna 267 milijardi dolara, tačno 150 milijardi dolara više od drugoplasiranih Marsa.

Ipak, relativno gledano, bogatstvo Voltonovih je poraslo manje nego kod mnogih drugih bogatih porodica.

Povećali su imovinu samo osam posto od 2020. godine – posljednji put kada je Forbes rangirao porodično bogatstvo – zbog borbe Walmarta na berzi, milijardi plaćenih poreza na ogromne prodaje akcija, najmanje 4,4 milijarde dolara u vidu poklona u akcijama organizacijama i veće procjene udjela u Walmartu koji drži dobrotvorne fondacije u ime Samovog sina Johna Voltona (preminuo 2005. godine), koji je isključen iz porodičnog bogatstva.

U međuvremenu, porodica Mars se popela na drugo mjesto, sa ukupnom neto vrijednošću od 117 milijardi dolara. To je skoro duplo više nego što su vrjedili prije skoro deceniju kada je Forbes počeo da prati porodična bogatstva, ali i dalje za nevjerovatnih 150 milijardi dolara manje od Voltonovih.

Neke porodice vrijede mnogo više nego što su vrijedili prije nekoliko godina. Osim porodica Volton i Mars (koje su porasle za 20 milijardi dolara, odnosno 23 milijarde dolara), potomci osnivača Chik-Fil-A, Samuel Truett Cathyja (preminuo 2014. godine) ostvarili su najveći rast na apsolutnoj osnovi (porast od 19,4 milijarde dolara).

Potomci osnivača Enterprise Rent-A-Car Jacka Taylora (preminuo 2016. godine) zabilježili su najveći procenat povećanja (porast od 144%).

Porodica Sama Haymana (preminuo 2009. godine), uključujući njegove zetove Davida Milstouna i Davida Wintera, jedina je porodica koja se prvi put pojavljuje na Forbes listi (procijenjena neto vrijednost: 19,2 milijarde dolara).

Njihova kompanija Standard Industries najpoznatija je po svojim poslovima sa krovovima i hemijskim proizvodima. Međutim, industrijski konglomerat je privukao pažnju kao potencijalni kupac Air Maila, digitalne medijske startup kompanije koju je osnovao bivši urednik Vanity Faira, Graydon Carter.

Nisu sve porodice prošle tako dobro. Četiri porodice koje su bile vrijedne više od 10 milijardi dolara 2020. godine su od tada izgubile svoj status.

Među njima je porodica Sackler, koji su vlasnici kompanije Purdue Pharma (procijenjena neto vrijednost: 5,2 milijarde dolara) i čija je ponuda da se sve civilne tužbe protiv njih povezane sa OxyContin-om riješe za šest milijardi dolara, osporena pred Vrhovnim sudom.

Potomci njujorških magnata za nekretnine Sola Goldmana (preminuo 1987. godine) i njegovog brata Irvinga Goldmana (preminuo 1995. godine) takođe su smanjili svoje bogatstvo za 7,7 milijardi dolara na procijenjenih 5,5 milijardi dolara, zbog znatno niže vrijednosti imovine otkrivene kao dio pravnog spora unutar porodice Goldman.

Evo konačne Forbes liste od 45 najbogatijih porodica u Americi. Isključili smo pojedinačne milijardere (i njihove udovice, u određenim slučajevima) koji su zaslužni za cjelokupno porodično bogatstvo i pojavljuju se na Forbes listi 400 najbogatijih Amerikanaca.

Broj članova porodice je procjena živih potomaka (i njihovih bračnih partnera) osnivača bogatstva. Procijenjena bogatstva su izračunata korištenjem cijena akcija od 16. januara 2024.

1. Volton

Neto vrijednost: 267 milijardi dolara ● Izvor: Walmart
● Rodni grad: Bentonville, Arkansas ● Članovi porodice: Najmanje 39
Alis Volton, kćerka Sama Voltona: foto: Rick T. Wilking / Getty images / Profimedia

Iako su prodali akcije Walmarta vrijedne oko 22 milijarde dolara tokom posljednje decenije – i donirali 11 milijardi dolara – sedmorica milijardera potomaka osnivača kompanije Sama (preminuo 1992. godine) i Bada Voltona (preminuo 1995. godine) i dalje poseduju procijenjenih 45% akcija ovog maloprodajnog diva.

Najstariji sin Sama, Rob, sjedi u Upravnom odboru Walmarta zajedno sa Robovim nećakom, Stewartom, i zetom Gregom Penerom, koji je zamijenio Roba kao predsjednika kompanije 2015. godine, kao i kao vlasnik NFL tima Denver Broncoi od oktobra iste godine.

Porodično bogatstvo dodatno pojačava sedam sportskih timova (uključujući Los Angeles Rams i britansku fudbalsku silu Arsenal) koje posjeduje Sten Kroenk, suprug Badove ćerke An Volton.

2. Mars

Neto vrijednost: 117 milijardi dolara ● Izvor: Candy, hrana za kućne ljubimce
● Članovi porodice: Najmanje 37
Jacqueline Mars; foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Brat i sestra Jacqueline i John Mars, zajedno sa četiri kćerke njihovog brata Foresta Juniora (preminuo 2016. godine), posjeduju giganta u industriji slatkiša i hrane za kućne ljubimce, Mars.

Kompanija sa sedištem u Meclinu, u Virginiji, posjeduje desetine brendova, uključujući M&Ms, Snickers, Bens pirinač i Pedigre hranu za pse; ostvarila je prihod od 47 milijardi dolara u 2022. godini.

Frank Mars (preminuo 1934. godine) počeo je da prodaje puter iz svoje kuhinje 1911. godine. Johnn, sada 88-godišnjak, bio je posljednji član porodice koji je obavljao funkciju izvršnog direktora, a povukao se 2001. godine. Jacqueline sin, Stiven Badger, i kćerka Foresta Juniora, Victorija, sjede u Upravnom odboru.

3. Kcoh

Neto vrijednost: 116 milijardi dolara ● Izvor: Koch Industries
● Rodni grad: Wichita, Kanzans ● Članovi porodice: Najmanje 19
Charles Koch; foto: Wikipedia

Charles Kcoh, 88, preuzeo je ono što je postao konglomerat Koch Industries, vrijedan 125 milijardi dolara (prodaja u 2022. godini), kada je njegov otac Fred preminuo 1967. godine. Koch je prisutan u raznim oblastima, od prerade nafte do optičkih vlakana i papirnatih ubrusa. Charles i Julija Koch, udovica njegovog brata Davida (preminuo 2019. godine), oboje imaju 42% glasačkog udjela.

Kompaniju brata i sestre Billa i Fredericka (preminuo 2020. godine), kupili su Charles i David 1983. godine, što je dovelo do sudskih sporova oko isplate koji su trajali dvije decenije (navodno oko 800 miliona dolara).

Republikanski megadonor Charles nije obožavalac Trumpa. Njegova neprofitna mreža Stand Together i Koch Industies donirale su 25 miliona dolara super PAC-u koji je podržao Niki Hayle za predsjednicu.

4. Cargill Macmilan

Neto vrijednost: 60,6 milijardi dolara ● Izvor: Cargill Inc. ● Članovi porodice: Najmanje 100
William Cargill; foto: Wikipedia

Proširena porodica – koja uključuje 21 pojedinačnog milijardera – posjeduje procijenjenih 88% Cargilla, najveće privatne kompanije po prihodu u SAD-u.

Osnovao je William Cargill 1865. godine kao kompaniju za skladištenje žitarica. Firma je vrijedna 177 milijardi dolara (prihod) i značajan je igrač u oblasti žitarica, proizvodnji kukuruznog sirupa, skroba i hrane za stoku, kao i u mesnoj industriji i trgovini energijom.

Withney Macmilan (preminuo 2020. godine) bio je posljednji član porodice koji je obavljao funkciju izvršnog direktora, od 1976. do 1995. godine.

5. Johnson

Neto vrijednost: 44,8 milijardi dolara ● Izvor: Fidelity ● Članovi porodice: Najmanje 12
Abigail Johnsonn; foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Abigail Johnson, unuka osnivača Fidelity Investmentsa, Edwarda C. Johnson II (preminuo 1984. godine), postala je izvršna direktorka ovog giganta zajedničkih fondova 2014. godine, a dvije godine kasnije i predsjednica.

Pod njenim vodstvom, sredstva Fideltiyja su porasla na 4,4 biliona dolara, sa dva biliona dolara, dok su istovremeno proširivali fondove i prihvatali Bitcoin. Abigailin brat Edward IV, vodi investicionu firmu Pembrouk Realstate, koja je u vlasništvu Fidelityja. Njen otac, Edward Johnnson III (preminuo 2022. godine), vodio je firmu četiri decenije.

6. Pritzker

Neto vrijednost: 41,6 milijardi dolara ● Izvor: Hoteli, investicije
● Rodni grad: Chicago ● Članovi porodice: Najmanje 82
J B Pritzger; foto: Wikipedia

Treća generacija dinastije Hayat Hotels može se pohvaliti sa 10 milijardera, uključujući Penny Pritzger, bivšu sekretarku za trgovinu SAD-a; guvernera države Ilionois J B Pritzgera, najbogatijeg izabranog zvaničnika u zemlji; filmsku producentkinju JJ Pritzger, producentkinju filma iz 2021. godine „The Eyes of Tammy Faye“; i Toma Pritzgera, trenutnog predsjednika Upravnog odbora Hayat Hotelsa.

Porodično bogatstvo Pritzger potiče od kupovine motela u Los Angelesu 1957. godine. Pritzgeri su početkom 2000-ih godinama tužili jedni druge prije nego što su se složili 2005. godine da podjele bogatstvo.

7. Johnson

Neto vrijednost: 38.5 milijardi dolara ● Izvor: S.C. Johnson ● Članovi porodice: Najmanje 70
Samuell Johnson; foto: Wikipedia

Samuel Johnson je kupio kompaniju za podove 1886. godine, a dvije godine kasnije razvio sredstvo za čišćenje podova.

Danas S.C. Johnson posjeduje brendove poput Vindeksa, Shot-a, Ziplock-a i Raid-a. Porodica i dalje potpuno kontroliše ovu privatnu kompaniju vrednu 11,2 milijarde dolara (procijenjeni prihodi).

Herbert Johnson III, praunuk osnivača, je predsjednik i izvršni direktor. Njegova sestra Helen Johnson je predsjednica i izvršna direktorka Johnson Outdorsa, kompanije koja prodaje opremu za ronjenje, kampovanje i šatore.

8. Cathy

Neto vrijednost: 33,6 milijardi dolara ● Izvor: Chick-fil-A
● Rodni grad: Atlanta ● Članovi porodice: Najmanje 47
Samuel Cathy; foto: Robin Rayne Nelson / Zuma Press / Profimedia

Prva porodica povezana sa prženom piletinom u tiganju napravila je veliki korak od vremena kada je S. Kethy (preminuo 2014. godine) otvorio prvi Chick-Fil-A u tržnom centru u Atlanti 1967. godine.

Lanac sa više od 3.000 lokacija danas vodi njegov unuk Andrwew, koji je 2021. godine naslijedio svog oca Dana na mjestu izvršnog direktora.

Restorani su ostvarili prodaju od 6,4 milijarde dolara u 2022. godini; sljedeće godine Chick-Fil-A planira da otvori svoju prvu lokaciju van SAD-a, u Velikoj Britaniji.

Lanac, koji je tradicionalno zatvoren nedjeljom, možda će morati da izmjeni svoju politiku za nove ugovore sa sedam lokacija duž autoputa New Yortk State, ukoliko predloženi državni zakon koji zahtjeva da odmorišta nude hranu svih sedam dana u nedjelji prođe.

9. Dannine Duncan

Neto vrijednost: 30 milijardi dolara ● Izvor: Naftovodi
● Rodni grad: Houston ● Članovi porodice: Najmanje 13
Dannine Duncan; foto: Wikipedia/Science History Institute

Dannine Duncan (preminuo 2010. godine) osnovao je kompaniju za naftovode Enterprise Produckt Partners 1968. godine sa 10.000 dolara i nekoliko partnera.

Od tada je prerasla u preduzeće koje obuhvata oko 80.000 kilometara naftovoda i generiše više od 58 milijardi dolara godišnjeg prihoda. Partneri su odavno otišli, a bogatstvo Duncana, koje je ostavio djeci kojih ima četvoro, utrostručilo se od njegove smrti zahvaljujući obilnim dividendama i rastućoj cijeni akcija.

Randa Duncan Villiams, njegovo najstarije dijete, predsjedava odborom od 2013. godine i jedina je preostala Duncanova sa ulogom u poslu.

10. Koks

Neto vrijednost: 26.8 milijardi dolara ● Izvor: Mediji
● Rodni grad: Atlanta ● Članovi porodice: Najmanje 37
James Koks, osnivač porodice; foto: Wikipedia

Medijski gigant Koks Enterprise uključuje Koks Communications (kablovska televizija i širokopojasni internet), Koks Automovie (Autotrader, Kelley Blue Book i Manheim) i novine poput Atlanta Jourrnal. Alex Taylor, 49-godišnji izvršni direktor, četvrta je generacija članova porodice koji vode sadašnju kompaniju vrijednu 22,1 milijardu dolara (prihodi).

U julu,James Chambers, rođak Taylora i samoproklamovani komunista, objavio je na društvenim mrežama da je prodao svoje akcije nazad kompaniji u znak protesta protiv finansijske podrške porodice Centru za obuku za javnu sigurnost u Atlanti, koji obučava policajce i vatrogasce.

11. Lauder

Neto vrijednost: 25,9 milijardi dolara ● Izvor: Estée Lauder
● Rodni grad: New York ● Članovi porodice: Najmanje 20

12. Hunt

Neto vrijednost: 24,8 milijardi dolara ● Izvor: Nafta
● Rodni grad: Dallas ● Članovi porodice: Više od 100

13. Newhous

Neto vrijednost: 24,1 milijarda dolara ● Izvor: Condé Nast, novine
● Rodni grad: New York ● Članovi porodice: Najmanje 24

14. Hearst

Neto vrijednost: 22,4 milijarde dolara ● Izvor: Hearst Corp.
● Rodni grad: New York ● Članovi porodice: Najmanje 67

15. Bush

Neto vrijednost: 20 milijardi dolara ● Izvor: Anheuser-Busch
● Rodni grad: Sent Louis ● Članovi porodice: Najmanje 21

16. Reyes

Neto vrijednost: 19,9 milijardi dolara ● Izvor: Distribucija hrane i piva
● Rodni grad: Chicago ● Članovi porodice: Najmanje 39

17. Smith

Neto vrijednost: 19,8 milijardi dolara ● Izvor: Alati, bankarstvo
● Rodni grad: Chicago ● Članovi porodice: Najmanje 165

18.  Millstone-Winter-Heyman

Neto vrijednost: 19,2 milijarde dolara ● Izvor: Krovni materijali, hemikalije
● Rodni grad: New York ● Članovi porodice: Najmanje 17

19. Taylor

Neto vrijednost: 19 milijardi dolara ● Izvor: Enterprise Rent-A-Car
● Rodni grad: Sent Louis ● Članovi porodice: 14

20. Bat

Neto vrijednost: 18,8 milijardi dolara ● Izvor: Supermarketi
● Rodni grad: San Antonio, Teksas ● Članovi porodice: Najmanje 56