Velika promjena, Turci najbrojniji turisti u Srbiji, Rusi drugi: „Turizam vide samo s nedovršenog trećeg sprata gradilišta“

EKONOMIJA Forbes Srbija 8. feb 2024. 09:44
featured image

8. feb 2024. 09:44

Podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije o turističkom prometu u 2023. otkrili su veliku promjenu na tržištu. Turci i Rusi preuzeli su primat kao najbrojniji turisti u Srbiji i potisnuli građane Bosne i Hercegovine, koji su godinama bili neprikosnoveno prvi.

S obzirom na veliki broj građevinskih projekata u Srbiji na kojima rade turske kompanije i radnici, kao i rat u Ukrajini, postavlja se pitanje ima li ovakva statistika smisla i jesu li to zaista turisti?

Ne računajući pandemijsku 2020. godinu, broj turskih turista u Srbiji se u posljednje tri godine učetvorostručio. U istom periodu broj ruskih turista povećao se gotovo tri puta, a naročito u 2022. kada je broj dupliran i podudara se sa godinom početka rata u Ukrajini i velikog egzodusa Rusa zbog straha od mobilizacije.

Najveći skok dolazaka nakon prve godine pandemije, zabilježili su kineski turisti – čak 460% (kineski turisti bili su najbrojniji 2019. kada ih je prema zvaničnoj statistici došlo 145.000).

Pixaby

“Ne vjerujem zvaničnoj statistici”

Saša Torlaković, predsjednik Samostalnog sindikata građevinskih radnika, ne vjeruje zvaničnoj statistici.

„To zvuči potpuno nerealno, pa ko vidi tolike turske turiste na našim ulicama“, čudi se Saša Torlaković, predsjednik Samostalnog sindikata građevinskih radnika.

„To bi bila najezda, a ja ih viđam samo na gradilištima. Krši se zakon, po svoj prilici. Zašto se vode kao turisti, nisam siguran. Vjerovatno su to oni koji u Srbiji rade na crno. Morali bi, kada dolaze da rade legalno, da imaju dozvolu za rad ili uputnicu. Znači da dolaze vjerovatno sami. Oni sa dozvolama i uputnicama ne bi trebalo da ulaze u brojku turista. Morali bi da budu evidentirani i prijavljeni kao radnici“.

Nešto liberalnije uslove je donio novi Zakon o zapošljavanju stranaca koji je predvideo elektronski, jedinstveni, zahtjev za privremeni boravak i radnu dozvolu.

„Sada će to ići drugačije. Dobijaće dozvolu na tri godine“, dodaje Torlaković. „Nova procedura tek treba da profunkcioniše. Ne odnosi se na prošlu godinu. To su vjerovatno mahom radnici koji dolaze da rade i za turske i za naše firme. Oni turizam vide samo s nedovršenog trećeg sprata gradilišta“.

U statistici i oni koje dolaze da rade u Srbiji

Statistika od početka 2022. koristi administrativni izvor podataka – aplikaciju eTurista. U ovoj aplikaciji gosti sami popunjavaju svrhu dolaska i nije isključeno da nisu uvijek iskreni. Ne bi trebalo da potpuno iskrive sliku, ali postoji mogućnost da se provuku i oni koji u Srbiju nisu stigli da razgledaju znamenitosti već zarade platu.

Najbolja provjera da li su turski turisti zaista došli radi odmora je podatak koliko koriste smještajne kapacitete u Srbiji. Direktor Poslovnog udruženja HORES, Georgi Genov, kaže da gostiju iz Turske ima i u Beogradu i na planinama.

Horses are seen stranded on the island of Krcedinska Ada in the Danube River, Serbia, January 10, 2024. REUTERS/Marko Djurica

„Ima ih zaista dosta. Nedavno sam bio na Kopaoniku i puno ih je“, kaže Genov za Forbes Srbija. „Ovde im je bezbjedno, prijatno i to su dobri gosti. Kvalitetni turisti. Mnogo ih je i u tranzitu. Nekada su spavali u kolima uz auto-put, a sada plate smještaj“.

Kako Genov ističe, podaci o gostima stižu samo na osnovu popunjenosti kategorizovanog smještaja. Iz hotela, motela, apartmana.

„Ne bi se poslodavcima isplatilo da radnicima plaćaju spavanje u hotelima i apartmanima. U statistiku ne ulazi kolektivan smještaj radnika“, dodaje Genov.

„Istina je da mi ne znamo motiv njihovog dolaska. Da li su došli poslovno. U to ne možemo da ulazimo, ali logika kaže da bi u hotelima mogli da spavaju direktori i neki šefovi. Tek nekoliko procenata“.

Na pitanje šta ih je to privuklo posljednjih godina, Genov kaže da vole planine i banje.

„Ima ih i na Kopaoniku i Zlatiboru, u banjama. Obilaze muzeje. I razlika je to što većina iz tranzita sada prespava u smještaju“, zaključuje Genov.

Pixaby

TOS: Pratili smo tržište Turske i radili na tome da ih dovedemo u Srbiju

U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) ističu da je 2023. bila jedna od najuspješnijih godina za srpski turizam, i da se broj inostranih gostiju prvi put izjednačio sa brojem gostiju iz Srbije.

Prema njihovim riječima, najveći broj gostiju iz Turske nije slučajan “jer je TOS pratila tržište Turske kao veoma značajno za razvoj srpskog turizma i kontinuirano višegodišnje ulagala u promociju Srbije kao turističke destinacije”.

“Od 2021. godine promotivne kampanje, a koje su podrazumijevale saradnju sa turističkom privredom Turske, direktnim promocijama na više televizija u Turskoj, online kampanjom banerima i newsletterima značajno su uticale na zainterosavnost kako turističke privrede, tako i samih turista da posjete Srbiju”, kažu za Forbes Srbija u TOS-u.

Oni navode i da je TOS krajem 2022. i sredinom 2023. dovela 30 organizatora putovanja iz regija Anadaolije, Istanbula i Izmira, s ciljem da im se predstave turistički potencijali i ljepote Srbije, a ujedno im je organizovala sastanke sa srpskom turističkom privredom.

“Direktne avio-linije Air Srbije i Turkish airlansa, kao i niskobudžetnih avio-kompanija koje povezuju Srbiju sa nekoliko značajnih gradova u Turskoj doprinose da je Srbija lako dostupna turistička destinacija”.

Takođe, u TOS-u ističu i da podatke o broju turista dobijaju od Republičkog zavoda za statistiku Srbije, i da osobe koje dolaze na privremeni rad u Srbiju, ako su smještene u turističkim smještajnim objektima, ulaze u statistiku.

tagovi