Upoznajte “najopasnijeg” čovjeka ukrajinske vojske kodnog imena “Gagauz”

TEHNOLOGIJA Forbes 7. feb 2024. 13:26
featured image

7. feb 2024. 13:26

Takozvani “Gagauz” lako bi mogao biti jedan od najopasnijih ljudi u čitavoj ukrajinskoj vojsci.

Tokom zračnih bitki u Drugom svjetskom ratu, pet posto pilota – najsretnijih i najvještijih asova – bilo je zaslužno za 40 posto pogođenih meta, pokazuju podaci autora i historičara Mikea Spicka.

Isto vrijedi i za kopnene bitke u ruskom ratu protiv Ukrajine. Najsretniji i najvještiji borci odgovorni su za neproporcionalno velik broj uspješnih napada.

Ukrajinska vojska broji milion vojnika, a malo njih je sretnije – ili vještije – od pripadnika 79. brigade kodnog imena “Gagauz”.

On je dio dvočlanog tima čiji je zadatak ispaljivanje protutenkovskih projektila Javelin američke izrade, a navodno je uništio preko 40 ruskih tenkova, oklopnih vozila za prevoz trupa i inženjerskih vozila. Oštetio ih je još 20.

To je sve postigao u samo jednom sektoru fronte – oko Vuhledara na istoku Ukrajine. “Svoj posao radim efikasno,” rekao je u službenom intervjuu kojeg je preveo estonski analitičar na X-u, @wartranslated.

Kako bismo dobili bolju perspektivu o tim brojkama, treba naglasiti kako je njegov tim samo jedan od nekoliko timova za Javeline u 79. brigadi, a ta brigada jedna je od oko stotinjak u ukrajinskim kopnenim snagama.

Te brigade dobile su hiljade projektila Javelin koji mogu pogoditi vozila na udaljenosti od preko tri kilometra.

Samo SAD je Ukrajini dao 10.000 tih projektila, no to je bilo prije nego su proruski Republikanci u američkom Kongresu krajem prošle godine blokirali slanje dodatne pomoći.

Ukrajinci su projektilima Javelin uništili hiljade tenkova i borbenih i drugih vozila.

Vrlo je moguće kako su upravo Gagauz i njegov tim odgovorni za značajan udio u tom broju.

Gagauz je postao zadužen za napade Javelinom u ljeto 2022. godine. “Rečeno mi je da se pripremim, vidio sam metu i ispalio,” kaže on. “Pogodio sam je i to mi se svidjelo.”

U prosjeku se unište tri vozila mjesečno

U proteklih 18 mjeseci, on je u prosjeku pogodio najmanje tri ruska vozila mjesečno, a bilo bi ih i više jer je dio vremena provodio dalje od fronte. Moguće je kako Gagauz raznese po jedan ruski tenk ili borbeno vozilo svake sedmice koji provede u aktivnoj borbi.

79. brigada ima i druge ovakve asove, uključujući nižeg narednika Andrija H. koji je uspješno pogodio čak četiri ruska vozila tokom jedne bitke u januaru. Ipak, moguće je kako je upravo Gagauz najopasniji za Ruse.

“Uvijek radimo u parovima,” objasnio je, i najčešće s već učvršćenih pozicija u ničijoj zemlji između ruskih i ukrajinskih pozicija. U slučaju nužde, kaže, može promijeniti poziciju kako bi dobio bolji pregled.

Gagauz upravlja lansirnom cijevi za Javelin, a njegov suborac iz tima priprema projektile. “Kada pronađem metu, izdam naredbu,” kaže Gagauz. “On pripremi projektil dok ja pratim metu i potom ju ispalimo.”

Jednom kada je projektil Javelin ispaljen, jedinica se odmah može povući. To bi i trebali učiniti, jer će dobro obučen neprijatelj odmah uzvratiti vatru.

Gagauz se prisjeća kako je završio pod paljbom ruskih ratnih aviona i raketa. “Napadanje tenkova vrlo je opasan posao.”

Jedna od ruskih jedinica koja je iskusila Gagauzove vještine zaista nema sreće. Gotovo dvije godine, 155. brigada ruskih marinaca pokušava – zasad bezuspješno – okupirati Vuhledar, jedan od gradova koji brani Gagauzova 79. brigada.

Ceste i polja oko Vuhledara zatrpana su olupinama ruskih vozila. Najmanje 40 ih je tamo završilo zbog Gagauza.

Ako postoji išta što može poraziti Gagauza, onda je to američka republikanska stranka, koja već mjesecima odbija glasati o slanju dodatne pomoći Ukrajini, pomoći koja uključuje projektile Javelin.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: One Ukrainian Paratrooper And His Partner, Working Alone Near Vuhledar, Have Knocked Out 40 Russian Vehicles. He ‘Got A Taste For Blood’.
(Prevela: Nataša Belančić)