Kako se Ukrajina predstavila na forumu u Davosu: Ekonomija bilježi rast uprkos ratu

EKONOMIJA Forbes 25. jan 2024. 11:07
featured image

25. jan 2024. 11:07

Delegacija Ukrajine napustila je Svjetski ekonomski forum 2024, sastanak nacionalnih i poslovnih lidera koji se godišnje održava u švicarskom alpskom gradu Davosu, nakon što su predstavili svoj plan za obnovu poslije rata i sa obećanjima svojih partnera u rukama.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i njegovi najbliži saradnici stigli su u Davos 16. januara radi niza bilateralnih i multilateralnih sastanaka. Ukrajinski državni vrh imao je direktne razgovore sa nekoliko visokih američkih i evropskih zvaničnika, uključujući državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinkena, savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jacke Sulivena, predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, kao i lidera Švicarske, Poljske, Belgije, Gane i drugih. Prema informacijama medija, Zelenski je zračio samopouzdanjem i kretao se kroz hodnike Foruma fokusiran kao i uvijek.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy and President of the European Commission Ursula von der Leyen welcome each other before their meeting during the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland January 16, 2024. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

On se 16. januara sastao sa svojim poljskim kolegom, Angyjem Dudom, u njihovom prvom susretu od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru 2023. Navodno su razgovarali o situaciji na frontu, kao i koordinaciji napora ka pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji. Ursula von der Leyen mu je, s druge strane, saopštila plan Komisije da eventualno počne s pregledom ukrajinskih zakona, što predstavlja još jedan korak ka otvaranju pregovora o članstvu Ukrajine u EU.

Kada je Zelenski preuzeo riječ na Davosu, upozorio je prisutne o očiglednoj opasnosti od Kremlja i zašto bi zaustavljanje Putina trebalo da bude na vrhu dnevnog reda svjetskog mira. „Ako neko misli da se ovo odnosi samo na Ukrajinu, fundamentalno se vara“, naglasio je Zelenski. „Mogući pravci i čak vremenski okvir nove ruske agresije izvan Ukrajine postaju sve očigledniji“, nastavio je.

Zelenski je pohvalio ukrajinsku otpornost i napomenuo da su uprkos sveobuhvatnoj ruskoj agresiji uspjeli da povećaju proizvodnju domaćeg oružja, vrate se ekonomskom rastu (ukrajinski BDP porastao je 5% prošle godine nakon smanjenja u 2022) i uspješno nastave pregovore o članstvu u EU. „Normalizujemo ideju da agresije mogu biti poražene, čak i Putinove agresije koje traju 10 godina i više“.

Desna ruka predsjednika Zelenskog, Andrij Jermak, s druge strane, pozdravio je savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Jackea Salivena na marginama Foruma. Ukrajinski zvaničnik zahvalio je američkom narodu na njihovoj kontinuiranoj podršci njegovoj opkoljenoj zemlji i pohvalio „profesionalizam Salivena, koji je pomogao da se obezbijedi brza isporuka oružja i vojne opreme Ukrajini za odbijanje ruske vojne agresije“.

Reuters

Ministar digitalne transformacije Ukrajine, Mihailo Fedorov, vratio se u Kijev s nekoliko dogovorenih sporazuma i obezbijeđenih aranžmana. Najznačajniji je planirano pokretanje Gov-Tech centra u Kijevu od strane Svjetskog ekonomskog foruma, organizatora samita u Davosu, što će biti drugi centar te vrste na svijetu (prvi se nalazi u Berlinu, Njemačka). „Glavni cilj [centra] je digitalizacija vlade i sprovođenje inovativnih reformi“, napomenuo je Fedorov.

POLITICO je nazvao Ukrajinski dom Davosa „najboljim paviljonom“ na Forumu. Prikazivao je ažuriranu mapu ruskih ratnih zločina, kao i ekrane sa TikTok videima Ukrajinaca „o ljudima koji žive svoje živote, pronalaze radost, ljubav i trenutke sreće uprkos stalnoj prijetnji.“ Dom je takođe imao izložbu pod nazivom „Odlučivanje o vašem sutra“ Fondacije Viktora Pinčuka, koja je ukazivala na ratom pogođenu Ukrajinu putem video portreta i priče četiri savremena ukrajinska umjetnika.

Druga izložba prikazivala je pokretne portrete umjetnika Jarema Maljaščuka i Romana Kimeja ukrajinske djece koju su oteli Rusi, a koja su se od tada vratila kući. Ova izložba ima za cilj da skrene pažnju svijeta na sistematski ratni zločin prisilne deportacije. „U isto vrijeme, ovo djelo je omaž svoj djeci u Ukrajini koja žive pod sistematskim rizikom da budu odvojena od svojih domova“.

Katja Soldak, urednica Forb