Ukrajini ne ponestaje tenkova, već dijelova za tenkove

EKONOMIJA Forbes 24. jan 2024. 10:06
featured image

24. jan 2024. 10:06

Otkad su dobili 71 tenk Leopard 2 njemačke izrade, ukrajinska vojska izgubila ih je 12, pokazuju podaci Oryxa.

No nisu ti gubici razlog zašto vojska ima problema s generiranjem Leoparda sposobnih za borbu. Mnogo više njih je oštećeno nego što ih je uništeno, a Ukrajinci imaju velikih problema s popravcima i vraćanjem tenkova u borbu.

Nije stvar u tome da Leopardi nisu izdržljivi. Ovi tenkovi mogu biti oštećeni, proći popravke, vratiti se na frontu, ponovno biti oštećeni, popravljeni i tako dalje, i tako dalje.

Leopard 2 je obnovljivi resurs, no brzina kojom se ti resursi mogu obnoviti u potpunosti ovisi o dostupnosti rezervnih dijelova, a za ukrajinske tenkove Leopard 2, do dijelova je teško doći.

Ukrajina je u prošloljetnu protuofenzivu ušla s 50 tenkova Leopard 2A4, 10 pojačanih tenkova Strv 122 (to su švedske verzije Leoparda 2A5) i 18 Leoparda 2A6 s dodatnim oklopom i duljom 120-milimetarskom cijevi.

Leopardi 2A4 bili su dio 33. mehanizirane brigade koja se borila na jugu. Tenkovi Strv 122 otišli su 21. mehaniziranoj brigadi na istoku. 47. mehanizirana brigada, koje je preko ljeta bila na jugu, a kasnije je prebačena na sjeveroistok, dobila je Leoparde 2A6.

Sve tri brigade izgubile su nekoliko tenkova zbog ruskih mina, dronova, artiljerije i projektila. Nakon godinu dana, najmanje sedam Leoparda 2A4 bili su za otpad. Izgorjela su i četiri Leoparda 2A6 i jedan Strv 122.

To je 12 tenkova, od ukupno 71. U teoriji, Ukrajina još ima najmanje 59 tenkova Leopard 2, no u stvarnosti je potencijalno i preko desetak tenkova izvan stroja jer su im potrebni popravci. Kada je njemačka TV postaja NTV ovog mjeseca posjetila postrojbu koja koristi tenkove Leopard 2A6, otkrila je kako je samo jedan od četiri tenka koja imaju na raspolaganju spreman za borbu.

Političar njemačke Zelene stranke, Sebastian Schäfer, odgovore na te probleme pronašao je u Litvi, gdje njemačke tvrtke Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann upravljaju radionicom koja popravlja Leoparde 2A6 i tenkove Strv 122. Leopardi 2A4 na popravke idu u Poljsku. “Ukrajinci mogu koristiti samo vrlo mali broj dostavljenih borbenih tenkova,” rekao je Schäfer.

Rezervnih dijelova ne dostaje i na fronti i u radionicama za popravke. To ne bi trebalo iznenaditi one koji su upoznati sa dugim slabljenjem njemačke vojske od propasti Sovjetskog saveza 1991. godine.

Očajni i u želji da sami poprave svoje tenkove, Ukrajinci često skidaju dijelove s najoštećenijih Leoparda 2 i potom ih tovare u kamione i vlakove za Poljsku i Litvu, objašnjava general-bojnik Christian Freuding koji vodi ukrajinski centar u njemačkom ministarstvu obrane.

To znači kako radnici u radionicama moraju i popraviti štetu nastalu na fronti i zamijeniti skinute dijelove. Centri ne popravljaju tenkove, oni ih “ponovno grade,” kaže Freuding.

Bolja zaliha rezervnih dijelova, kako na fronti, tako i u centrim za popravke, trebala bi smanjiti ovu kanibalizaciju i ubrzati rad, tako da bi tenkovi na popravcima bili nekoliko tjedana, a ne više mjesecima.

Berlin i Kijev znaju da imaju problem. Upravo iz ovog razloga je nedavni njemački paket pomoći za Ukrajinu uključivao veliki broj rezervnih dijelova za Leoparde 2A6.

Oni koji planiraju ukrajinsku obranu preživjele su Leoparde 2A6 uzeli 47. brigadi i dali ih 21. brigadi, konsolidirajući tako te tenkove s preostalim modelima Strv 122 kako bi pojednostavili logistiku.

Usto, i Nizozemska i Njemačka kreću s opskrbom 14 novih Leoparda koji će vjerojatno otići 33. brigadi.

Ipak, dugoročno rješenje zahtijeva da njemačka industrija počne proizvoditi veliki broj dijelova za tenkove i da to počne činiti redovito.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Ukraine Isn’t Running Out Of Tanks. It’s Running Out Of Tank Parts
(Prevela: Nataša Belančić)