Zašto se ove zime mnogi stanovnici Rusije smrzavaju u svojim domovima

Energija Forbes Slovenija 22. jan 2024. 15:58
featured image

22. jan 2024. 15:58

Nakon početka rata u Ukrajini i zatvaranja ruskih plinovoda prema Europi, neki dužnosnici u Kremlju javno su govorili o tome da će Europljani teško podnijeti hladnu zimu bez ruskog prirodnog plina. Međutim, ove zime energetska sila Rusija upravo zbog infrastrukture koja je u jako lošem stanju nije u stanju omogućiti kvalitetno grijanje hiljadama građana tokom ekstremno niskih temperatura, izvještava njemački portal Deutsche Welle (DW).

Val incidenata u mreži plinskih instalacija počeo je već u decembru i nastavio se i u novoj godini. U gradu Nižnji Novgorod, smještenom 400 kilometara istočno od Moskve, došlo je do pucanja veće cijevi u sistemu za grijanje. Ulica je bila preplavljena vrelom vodom, koja je opekla najmanje 16 ljudi, dok je oko 3.000 stanovnika grada ostalo bez grijanja.

Dan prije, u gradu Orel, nedaleko od ukrajinske granice, kvar na toplinskoj stanici onemogućio je grijanje domaćinstvima, vrtićima i školi, gdje je vrela voda također izbijala iz cijevi sistema za grijanje tokom nastave.

Pojačani rad toplana u Moskvi; Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Cijeli niz incidenata

Najteži incident dogodio se u gradu Klimovsk u Moskovskoj regiji. Nakon Nove godine, 4. januara, temperatura je pala na -34 stepena Celzijusa, a lokalno postrojenje za grijanje prestalo je raditi. Bez grijanja je ostalo 20 hiljada stanovnika na nekoliko dana, što je gotovo polovina okruga.

Odgovornost za prekid grijanja guverner Moskovske oblasti, Andrej Vorobjev, nakon što je tri dana izbjegavao išta reći – pripisao je “kotlovnici koja je u privatnom vlasništvu.” Najavio je i istragu te optužio vlasnike, koji žive u inozemstvu, da nije bilo moguće uspostaviti kontakt s njima. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je potom guverneru – da nacionalizira toplanu.

Nekoliko dana šutnje i kašnjenje s obrazloženjem incidenta možda je uzrokovano činjenicom da toplana radi u istom tvorničkom kompleksu gdje je i tvornica streljiva, piše DW. Kažu da je to navodno bila praksa koja potječe iz vremena Sovjetskog Saveza kada je izgrađena većina ruske energetske infrastrukture.

Marina Saharova, jedna od dioničarki u navedenoj tvornici oružja, koja živi u Njemačkoj, vidi činjenicu da Rusija nije obnovila svoju infrastrukturu još od sovjetskih vremena kao glavni razlog za probleme u sistemu grijanja. Prema njenim riječima, krivnja za prekid nije kotlovnica unutar tvorničkog kruga, već mreža izvan tvornice.

Stručnjaci pak smatraju da zastarjela mreža toplani u Rusiji uzrokuje probleme posebno na područjima gdje se populacija znatno povećala nakon raspada Sovjetskog saveza. U mnogim dijelovima zemlje još uvijek se koriste cijevi koje su davno premašile predviđeni vijek trajanja od 25 godina.

Kremlj svjestan problema

Ruske vlasti su počele preuzimati direktniju ulogu u upravljanju sistemom grijanja. Službenici u Kremlju najavili su da će osigurati više novca za tu svrhu.

“Još uvijek koristimo javnu infrastrukturu koja je izgrađena u doba Sovjetskog Saveza”, rekla je Svetlana Razvorotneva, ruska zastupnica i članica odbora za urbanizam.

“Nismo ulagali u modernizaciju. Umjesto toga, ulagali smo u održavanje sve te zastarjele infrastrukture.”

Dodala je da je nužno zamijeniti oko 40 posto javne mreže za grijanje. Prema njenim riječima, ruska država planira uložiti 150 milijardi rubalja (1,55 milijardi eura) u modernizaciju sistema u iduće dvije godine, izvještava DW.