Bitka tehnoloških giganata za tržište: Samsung pakira najnovije Galaxy S24 pametne telefone AI funkcijama kako bi pobijedio Apple

featured image

18. jan 2024. 16:56

Najnoviji Samsungovi premium pametni telefoni, predstavljeni u srijedu (17. januara), imat će višestruke AI funkcije, kao što je simultano prevođenje telefonskih poziva na stranom jeziku, što je najnoviji pokušaj kompanije da izazove Apple.

Apple je nadmašio Samsung u isporuci pametnih telefona u 2023., prema dobavljaču podataka International Data Corporation, svrgnuvši Samsung s trona po prvi put od 2010. jer potražnja za premium uređajima – segmentom kojim Apple dominira – nadmašuje rast tržišta.

Kao odgovor, Samsung nudi različite funkcije umjetne inteligencije u svojim premium modelima Galaxy S24 kao dio svoje strategije za privlačenje kupaca. Novi telefoni će imati dvosmjerno glasovno prevođenje u realnom vremenu telefonskog razgovora uživo koji se vodi na dva različita jezika, za koji je kompanija rekla da je Galaxy S24 serija prvi pametni telefon u ponudi.

TM Roh, President & Head of MX Business, unveils Samsung’s newest Galaxy S24 smartphones offering AI functions at the Galaxy Unpacked event in San Jose, California, U.S. January 17, 2024. REUTERS/Loren Elliott

Dostupna na 13 različitih jezika, funkcija AI na uređaju se nudi putem Samsungove vlastite generativne AI obuke. Također nudi funkciju “od kruga do pretraživanja” u kojoj se kruženjem bilo kojeg dijela slike na ekranu pretražuje na Google-u. Ostale karakteristike uključuju AI prevođenje i promjenu tona poruka u ležerne, formalne, poslovne ili društvene mreže.

Tu su i AI rezimei i prijevod glasovnih snimaka, “generativno uređivanje” fotografija koje popunjavaju nepostojeću pozadinu, te funkcija koja pretvara video zapise u realnom vremenu u usporene, popunjavanjem nepostojećih okvira pomoću AI.

Samsung's new Galaxy S24 Ultra model phones offering AI functions are displayed at the Galaxy Unpacked event in San Jose, California, U.S. January 17, 2024. REUTERS/Loren Elliott

ProVisual Engine10 telefona Galaxy S24 je sveobuhvatan paket alata koje pokreće AI a koji transformišu mogućnosti snimanja slika i maksimizuju kreativnu slobodu na svakom koraku, od postavljanja snimke pa sve do dijeljenja na društvenim mrežama. Drhtave, pikselizovane slike snimljene izdaleka su davna prošlost. Quad Tele System Galaxy S24 Ultra, s novim objektivom s optičkim zumom od 5x, funkcioniše sa senzorom od 50MP kako bi omogućio performance optičkog zuma od 2x, 3x, 5x do 10×11 zahvaljujući Adaptive Pixel Sensoru. Slike također pokazuju kristalno jasne rezultate pri 100x s poboljšanim digitalnim zumom, javljaju iz kompanije Represent Communications.

AI na uređaju se odnosi na generativne AI funkcije koje se preuzimaju na uređaj svakog korisnika, a koje ne moraju da se povezuju na Cloud. Kompanije poput Qualcomm-a i Samsung-a reklamiraju AI na uređaju kao sigurniju opciju za lične podatke, jer ne treba slati podatke u Cloud za korištenje. Galaxy S24 serija će se prodavati od 31. januara.

REUTERS

U Sjedinjenim Državama, osnovni Galaxy S24 koštat će od 799 dolara, a dvije verzije sa višim specifikacijama, S24 Plus i S24 Ultra, od 999 i 1.299 dolara. Samsung je zadržao cijene osnovnog modela i Plus na istom nivou kao i prošlogodišnje. Cijena Ultra je povećana za 100 dolara.

Pametni telefon Galaxy S24 Ultra dostupan je u titanij crnoj, titanij sivoj, titanij ljubičastoj i titanij žutoj. Modeli Galaxy S24+ i Galaxy S24 dostupni su u oniks crnoj, mramorno sivoj, kobalt ljubičastoj i žutoj ćilibaroj. Pametni telefon Galaxy S24 dostupan je po preporučenoj maloprodajnoj cijeni u Bosni i Hercegovini od 1.799 KM, Galaxy S24+ od 2.299 KM, a Galaxy S24 Ultra po cijeni od 2.899 KM.