Steve Wozniak, suosnivač kompanije Apple, stigao u Srbiju, sastaje se s Vučićem

BIZNIS Forbes Srbija, Lejla Nuhanovic 5. dec 2023. 15:57 > 5. dec 2023. 15:58
featured image

5. dec 2023. 15:57 > 5. dec 2023. 15:58

Inžinjer računarstva i suosnivača kompanije Apple Steve Wozniak sastat će se u srijedu, 6. decembra 2023. godine u 11.00 sati sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Kako se navodi u saopćenju, snimatelji i fotoreporteri imat će mogućnost da snime sastanak, nakon čega je planirano davanje izjava za medije.

Stevea Wozniaka, koji je već stigao u Srbiju, inače je dočekao potpredsjednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predstavio mu projekat izgradnje Expo 2027, nakon čega mu je, simbolično, uručio korpu organskih jabuka i “Dušanov dinar” iz 14. vijeka.

Ko je Steve Wozniak?

Wozniak je postigao značajan uspjeh kroz inovacije i doprinose kompjuterskoj industriji. Njegov rad s Appleom započeo je 1976. godine kada je, zajedno s Steveom Jobsom, pokrenuo kompaniju u Jobsovoj garaži. Wozniakova genijalnost u dizajnu i inženjerstvu bila je ključna u razvoju Apple i računara, koji su bili jedinstveni po svojoj jednostavnosti i pristupačnosti, otvarajući put masovnom prihvaćanju personalnih računara (PC).

Nakon Apple I, Wozniak je kreirao Apple II, koji se smatra jednim od prvih uspješnih komercijalnih računara. Apple II je bio revolucionaran zbog svojih grafika u boji, korisničkog interfacea i otvorenog hardverskog dizajna. Ovaj proizvod značajno je pridonio Appleovom rastu i reputaciji kao inovatora u kompjuterskoj industriji. Tokom 1980-ih, Apple je doživio ogroman rast, djelomično zahvaljujući Wozniakovim dizajnerskim vještinama i vizionarskom pristupu.

Foto: Wikimedia/Originalni Apple I

Wozniak je, uprkos svom uspjehu s Appleom, imao širok raspon interesa van matične kompanije. Nakon što se povukao iz aktivnog učestvovanja u Appleu 1985., nastavio je raditi na raznim tehnološkim i obrazovnim projektima. Bio je ključan u promovisanju obrazovanja u tehnologiji, a posebno se zalagao za inovacije u području kompjuterskog obrazovanja za mlade. Osnovao je “Wheels of Zeus” (WoZ) 2001. godine, startup posvećen razvoju bežičnih tehnologija za GPS praćenje.

Wozniak je također bio poznat po svom radu u filantropiji. Aktivno je učestvovao u raznim dobrotvornim i obrazovnim inicijativama, često donirajući sredstva i vrijeme za podršku STEM obrazovanju. Njegova strast prema tehnologiji i obrazovanju odrazila se kroz brojne govore i prezentacije koje je održao diljem svijeta, inspirišući mlade da istraže polje tehnologije.

Osim toga, Wozniak je i autor, objavivši svoju autobiografiju “iWoz” u kojoj detaljno opisuje svoj život i karijeru. Knjiga nudi uvid u njegovu ličnost, kao i ključne trenutke koji su oblikovali Apple i kompjutersku industriju u cjelini.

Kroz svoj rad i doprinos, Steve Wozniak ostavio je neizbrisiv trag u tehnološkom svijetu. Njegova vizija, inovativnost i posvećenost promjeni načina na koji ljudi komuniciraju i rade s tehnologijom ostavili su trajni utjecaj na društvo i industriju. Wozniakova ostavština kao suosnivača Applea i inovatora u kompjuterskoj industriji nastavlja inspirisati generacije tehnoloških entuzijasta i poduzetnika.