Meksiko može tužiti američke proizvođače oružja zbog štete od krijumčarenja

EKONOMIJA Forbes 24. jan 2024. 09:32
featured image

24. jan 2024. 09:32

Meksiko može nastaviti s tužbom vrijednom 10 milijardi dolara protiv američkih proizvođača oružja – čije su puške krijumčarene i koristili su ih karteli koji distribuiraju drogu – odlučio je federalni sud za žalbe, nanoseći udarac proizvođačima oružja koji tvrde da imaju imunitet na takve tužbe zbog federalnog zakona usvojenog 2005.

Odluka Suda za žalbe Prvog okruga SAD poništava odluku federalnog suda iz 2022. o odbacivanju slučaja s obrazloženjem da su kompanije imune na građansku odgovornost u SAD-u prema Zakonu o zakonitoj trgovini oružjem (PLCAA).

U tužbi meksičke vlade, podnesene protiv vodećih američkih proizvođača oružja, uključujući Glock, Smith and Wesson, Ruger, Barrett i drugih, tvrdi se da bi kompanije trebale snositi odgovornost jer je oružje iz njihovom asortimana bilo krijumčareno u velikom broju preko južne granice.

Meksički dužnosnici uložili su žalbu na odluku iz 2022. godine, tvrdeći da se imunitet PLCAA ne bi trebao odnositi na štetu prouzročenu oružjem izvan SAD-a.

Sudac prvog okružnog suda William J. Kayatta iznio je mišljenje većine, rekavši da meksička vlada “uvjerljivo tvrdi” da je njihov zahtjev “zakonski izuzet” od imuniteta koji daje PLCAA.

Suci su takođe zaključili da tužba „adekvatno tvrdi“ da su proizvođači oružja „pomogli i podsticali svjesno nezakonito krijumčarenje svojih pušaka u Meksiko“.

Za jedne korak naprijed, za druge uplitanje Meksika u SAD

Američke grupe za kontrolu oružja podržale su meksičku vladu, a organizacija Globalna akcija protiv nasilja izazvanog oružjem (GAGV) iz SAD-a nazvala je odluku „prekretnicom“.

Jonathan Lowy, predsjednik GAGV-a i savjetnik meksičke vlade u slučaju, rekao je: „Današnja odluka predstavlja veliki korak naprijed u tome da industrija oružja bude pozvana na odgovornost za svoj doprinos oružanim sukobima i zaustavi poplavu krijumčarenog oružja kartelima. Sud nije samo priznao pravo drugoj zemlji da tuži američke proizvođače oružja, već je probio nepravedni pravni štit iza kojeg se skrivaju ove kompanije od 2005. godine“.

Larry Keane, šef odnosa s javnošću i poslova s državom u industrijskoj trgovačkoj grupi Nacionalna fondacija za sportske streljačke sportove, napisao je na X: „Ne slažemo se s današnjom odlukom i razmatramo naše pravne mogućnosti. Meksiko bi trebao biti fokusiran na provođenje svojih zakona i dovoditi meksičke kriminalce pred lice pravde u meksičkim sudnicama, umjesto da svaljuje krivnju na industriju oružja zbog svoje nespremnosti da zaštiti meksičke građane“.

Preko južne granice se prokrijumčari 2,2 posto od 39,6 milijuna komada oružja godišnje proizvedenih u SAD-u, tvrdilo se u prvoj tužbi meksičke vlade iz 2021. godine. U podnesku se napominje da su optuženi navedeni u slučaju odgovorni za količinu od 342 tisuća do 597 tisuća komada oružja prokrijumčarenih u Meksiko.

(Tekst je izvorno objavljen na Forbesu, a autor je Siladitiya Ray)