Sud odlučio: Šef Samsunga nije kriv za prevaru i manipulaciju dionicama

BIZNIS Forbes 7. feb 2024. 10:06
featured image

7. feb 2024. 10:06

Sud u Seoulu oslobodio je milijardera Jay Y. Leeja, izvršnog predsjednika kompanije Samsung Electronics, optužbi za računovodstvenu prevaru i manipulaciju dionicama, što je posljednja pobjeda čelnika najvećeg porodičnog konglomerata u Južnoj Koreji koji se godinama bori da se očisti od kompliciranog skandala.

Sudac okruga u Seoulu zaključio je u ponedjeljak, 5. februara, kako 55-godišnji Lee nije kriv po optužbama za manipulaciju cijenama dionica i računovodstvenu prevaru vezanu za spajanje dvije podružnice Samsunga – Samsung C&T i Cheil Industries – iz 2015., čime je učvrstio svoju kontrolu u konglomeratu.

“Nema dokaza o počinjenju kaznenog djela po bilo kojoj tački optužnice u slučaju,” rekao je sudac Park Jeong-je, prenose lokalni mediji. Iz Samsunga nisu odgovorili na upit za komentar.

Samsung Electronics Chairman Jay Y. Lee arrives at a court in Seoul, South Korea, February 5, 2024. REUTERS/Kim Soo-hyeon

Lee odbacio optužbe

Lee je ranije odbacio sve optužbe. Njegovo bogatstvo procjenjuje se 10,8 milijardi dolara, a nalazi se na drugom mjestu posljednje Forbesove rang-liste 50 najbogatijih ljudi u Južnoj Koreji.

Ovom presudom završava gotovo deset godina duga pravna saga Samsunga koja je izazvala kritike javnosti zbog očito bliskih veza između južnokorejskih vlasti i obiteljskih konglomerata u zemlji.

Godine 2017, Lee je osuđen na pet godina zatvora jer je podmitio tadašnju predsjednicu Park Geun-hye i njenog saradnika kako bi dobio podršku vlade za spajanje podružnica 2015. godine.

Leejeva kazna je umanjena, a on je potom i pušten iz zatvora 2018. godine. Vrhovni sud je naredio ponovno suđenje godinu dana kasnije.

U januaru 2021, tokom ponovnog suđenja, Lee je osuđen na dvije i po godine zatvora, a vrijeme koje je već proveo u zatvoru uračunat će se u novu kaznu.

Dok je Lee 2020. godine čekao početak ponovnog suđenja, protiv njega je podignuta optužnica za računovodstvenu prevaru i manipulaciju dionicama, no sud u Seoulu presudio je protiv naloga za njegovo hapšenje, rekavši kako je argumentacija za hapšenje neosnovna.

Sve se promijenilo 2022.

Za Leeja su se stvari promijenile 2022. godine, kada je od predsjednika Yoona Suk-yeola dobio oprost u slučaju podmićivanja.

Objavljujući odluku o oprostu, ministarstvo pravosuđa je ustvrdilo kako bi Lee mogao pomoći Južnoj Koreji ublažiti “nacionalnu ekonomsku krizu.”

Prije dvije godine Lee je imenovan izvršnim predsjednikom Samsung Electronicsa, preuzevši tako kompanijeu dvije godine nakon smrti njegovog oca Leeja Kun-heeja.

Vodstvo Južne Koreje odredilo je kako će Samsung pokušati pomoći oslabljenoj ekonomiji zemlje, pogotovo u industriji poluvodiča.

Samsung je 2022. godine objavio petogodišnji plan prema kojemu će do 2026. godine uložiti čak 450 biliona dolara za ubrzanje razvoja poluvodiča i biofarmaceutske i drugih tehnologija nove generacije kako bi ubrzali rast. Plan predviđa kako će Samsung kreirati 80.000 novih radnih mjesta.

Autor originalnog članka: Catherine Wang, Forbes
Link: Billionaire Samsung Executive Chairman Jay Y. Lee Found Not Guilty In Succession Suit
(Prevela: Nataša Belančić)