Ukrajina masovno proizvodi dronove: Oni su ključni igrači na strani Ukrajine, ozbiljno remete novu rusku ofanzivu

TEHNOLOGIJA Forbes 30. jan 2024. 09:52
featured image

30. jan 2024. 09:52

U ratu između Ukrajine i Rusije, ključnu ulogu imaju dronovi: bitke dobija ona strana koja ima superiornu tehnologiju dronova.

Dok se rat kreće prema novoj fazi, ruska vojska pokrenula je novu ofanzivnu operaciju, a ukrajinske snage zauzimaju odbrambene položaje. U ovom trenutku se čini kako Ukrajina ima prednost u ratovanju dronovima, što im je omogućilo da uspješno poremete novu rusku ofanzivu, piše za Forbes Vikram Mittal, vanredni profesor u odjelu inžinjerstva na američkoj vojnoj akademiji.

FILE PHOTO: A Leopard 2 tank fires during army training at a military base of the German army Bundeswehr in Bergen, Germany, October 17, 2022. REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

Ova ofanziva kreće nakon završetka ukrajinske protuofanzive, u kojoj je Ukrajina ostvarila napretke. Tada su ruske snage učvrstile svoje pozicije iza snažnih odbrambenih linija i to vrijeme iskoristile kako bi ojačale svoje jedinice ljudstvom i opremom potrebnima za ovu novu ofanzivu. Posljednjih sedmica, ruske snage pojačale su napore oko gradova Kupjanska i Krokhmalnea u Luhansku, kao i oko Avdiivke u Donjecku.

Ipak, ruske snage ostvarile su minimalne napretke u ovim početnim operacijama, uglavnom zbog nemogućnosti koncentriranja svojih snaga. Ofanzivne operacije uglavnom se oslanjaju na gomilanje snaga na slabim tačkama odbrambenih linija neprijatelja. Ruske snage nisu uspjele nagomilati svoje snage upravo zbog ukrajinskih napada dronovima.

Ukrajinski dronovi uspješno su napadali sve ruske elemente veličine bataljona ili veće, čak i one na pozadinskim pozicijama. Naprijed prema fronti, dronovi napadaju jedinice veličine satnija, prisiljavajući Ruse da napadaju jedinicama veličine drona uz podršku tenkova i artiljerije koji su daleko iza njih. Neadekvatan sustav komande i kontrole ograničava Ruse da sinkroniziraju svoje napade, što ih čini još neefikasnijima.

Ukrajina danas raspolaže sa raznim dronovima

Ukrajina ove napade može izvoditi jer njihovi dronovi mogu precizno napadati ruske jedinice, a istovremeno izbjegavati ruske protudronovske sustave. Kako bi to postigli, Ukrajinci su ubrzano razvili svoje dronove integriranjem nove tehnologije. Prije dvije godine, ukrajinske snage najviše su se oslanjale na dron TB-2 Barjaktar, dok danas u svom arsenalu imaju iznimno raznolik portfelj dronova.

Iako su mnogi od ovih sustava kupljeni od stranih zemalja ili su u Ukrajinu stigli u sklopu paketa pomoći, veliki dio ukrajinskih dronova proizvodi se upravo u Ukrajini. Od početka rata je broj ukrajinskih kompanija za dronove porastao od sedam do čak osamdeset.

Te kompanije proizvode čitav niz dronova za vojsku. Najčešću su ukrajinski sustavi A1-CM Fury, ASU-1 Valkirja i Leleka-100. Uz njih se nalaze i nešto rjeđi dronovi ukrajinske proizvodnje od kompanija kao što su Saker, Spaitech i Ukrspecsystems.

Inovacije i prilagođavanje

Ukrajinska proizvodnja dronova iznimno se razlikuje od one u Rusiji, koja se fokusira na masovnu proizvodnju. Uvjeti masovne proizvodnje po definiciji rezultiraju dronovima koji nisu fleksibilni i fokusiraju se na kvantitetu umjesto prilagodljivosti. Iako je kvantiteta važna u ratu iscrpljivanja, protudronska tehnologija vrlo brzo napreduje, što znači da se dronovi moraju moći prilagoditi promjenama u sustavima.

Rusija je tokom rata bila dominantna u području protudronske tehnologije. Ipak, ti sustavi – pogotovo sustavi za elektronsko ratovanje kakve Rusi preferiraju – često ciljaju mane specifičnih modela dronova. Rusija se zbog toga suočava s izazovima jer moraju svoju opremu prilagođavati nizu različitih ukrajinskih dronova.

Usprkos tome, Rusija će vjerovatno uskoro na frontu poslati poboljšanu tehnologiju za elektronsko ratovanje koja bi mogla biti efikasna protiv velikog dijela ukrajinskih dronova. Dok ukrajinske kompanije za dronove prilagođavaju svoje proizvode kako bi oni bili otporni na ruske sustave, ruske snage moći će slobodno manevrisati i provoditi svoju ofanzivu. Kako bi to izbjegle, ukrajinske kompanije za proizvodnju dronova moraju ostati korak ispred ruske tehnologije, što je vrlo izazovno.

Ukrajina će ovdje dobiti pomoć – koalicija predvođena SAD-om najavila je prošlog tjedna inicijativu čiji je cilj pomoći Ukrajini da ojača svoje sposobnosti razvoja dronova.

Uzevši u obzir prirodu ovog rata, obje strane su pokušale postati dominantne po pitanju tehnologije dronova. Iako je ruska vojska u nekim trenutcima to i uspjela, trenutno je prednost na ukrajinskoj strani, i to uglavnom zbog velikog broja ukrajinskih kompanija za dronove koje inovativno osmišljavaju novu tehnologiju. Ukrajina će s time morati nastaviti kako bi ostala ispred ruske tehnologije i tako uspješno poremetila novu rusku ofanzivu, zaključuje Mittal.

Autor originalnog članka: Vikram Mittal, suradnik Forbesa
Link: Ukrainian Drones Are Obstructing The New Russian Offensive
(Prevela: Nataša Belančić)