Biciklistička ruta, koja prolazi i kroz BiH, uvrštena u poznati turistički vodič

LIFESTYLE Gana Forić 13. nov 2023. 16:41
featured image

13. nov 2023. 16:41

Lonely Planet, jedna od vodećih svjetskih platformi za putovanje, proglasila je biciklističku rutu Trans Dinarica kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Albaniju, i Crnu Goru jednom od najboljih putničkih iskustava za narednu 2024. godinu.

Best in Travel 2024.

Za pedeseti rođendan Lonely Planet je uvrstio Bosnu i Hercegovinu, u Best in Travel 2024, zahvaljujući biciklističkoj ruti “Western Balkans Trans Dinarica Cycling Route“. Knjižno izdanje vodiča Best in Travel 2024. javnosti je predstavljeno 24. oktobra 2023.

Trans Dinarica – Bosna i Hercegovina, autor Matevž Hribar

Prema riječima jednog od autora rute Trans Dinarica Jan Klavora, imaju za za cilj promovisati kulturu, podržati održivi turizam, prirodu i ljepotu cijelog zapadnog Balkana na putu kroz sela, gradove, nacionalne parkove, planine i regije kroz koje prolazi.

Trans Dinarica Slovenija, autor Matevž Hribar

“Zapadni Balkan za većinu biciklista predstavlja posljednji neotkriveni dio Europe — posljednju avanturu u srcu Evrope. To je izrazito raznolika destinacija u kulturnom i prirodnom smislu. Volim reći da smo mi biciklisti spori, gladni, i stignemo tamo gdje drugi turisti ne uspiju. Stoga stvaramo prilike za bolji ekonomski život za ljude u udaljenim selima i mjestima do kojih drugi posjetitelji često ne mogu doći. Istovremeno, u usporedbi s planinarima, biciklisti prelaze veće udaljenosti i vide više. A budući da ne možemo puno nositi sa sobom, izvrsni smo gosti”, navodi Klavora.

Trans Dinarica Hrvatska, autor Matevž Hribar

Biciklistička ruta od dvije hiljade kilometra

Prema riječima autora rute Klavora, biciklisti trebaju jasnu infrastrukturu. A to je ono što Trans Dinarica pruža: jasan, siguran put, pun otkrića za uživanje u često zaboravljenim dijelovima Zapadnog Balkana.

Trans Dinarica Srbija, autor Matevž Hribar

A u Lonely Planet navode da se ne radi samo o ruti, već o projektu koji će pružiti uslugu i poboljšati iskustvo biciklista. Kreatori ove rute povezali su lokalne domaćine i vodiče koji poznaju uslove na cestama.

Trans Dinarica Crna Gora, autor Matevž Hribar

Alex Crevar, jedan od članova tima koji je iscrtao rutu, rekao je za Lonely Planet da se ruta namjerno ne zaustavlja u svim velikim gradovima, jer žele proširiti održivi turizam u cijeloj regiji. Prema njegovim riječima, Trans Dinarica će također biti prva ruta na zapadnom Balkanu koja uključuje detaljne informacije o atrakcijama duž rute.

Klavora: Zemlja u obliku srca predstavlja srce Zapadnog Balkana

Klavora u razgovoru za FORBES kaže da je Bosna i Hercegovina u obliku srca, a to predstavlja srce Zapadnog Balkana. Zanimljivost za nas i za druge bicikliste je da ova zemlja spaja sve kulture regije gdje prolazimo kroz prekrasne planine, jezera, rijeke, sela, toplice i urbana središta. U BiH se uvijek osjećate poštovano jer vas dočekuju gostoljubivi domaćini, a izvrsna hrana vas čini snažnima dok vozite bicikl kroz etape rute.

Strpljenje kao obavezna “oprema”

Tim se priprema i za postavljanje signalizacije koja bi omogućila navigaciju bez mobitela. Uz sve navedeno, ipak vrijedi napomenuti da je među obaveznom opremom biciklista koji će krenuti na Trans Dinaricu – strpljenje.

Trans Dinarica Albanija, autor Matevž Hribar

U početnoj fazi moguće je da će biti dosta grešaka u navigaciji. Tako i biciklisti tokom odmora u prirodi, barem prve godine, mogu očekivati istinsko ​​avanturističko iskustvo.

U BiH više turista za 18,6 posto

A gledano na nivou države, uspješna turistička sezona je iza nas, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Turisti su u septembru ostvarili 375.145 noćenja, što je za 13,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, a za 27,7 posto manje nego u augustu. Domaći turisti ostvarili su 31 posto noćenja, a strani 69 posto.

Turistima je u septembru u BiH bilo na raspolaganju 19.888 soba, apartmana i mjesta za kampovanje, što je za 0,6 posto više u odnosu na isti mjesec 2022., kao i 44.072 raspoloživa kreveta, što je više za 2,4 odsto u odnosu na septembar prošle godine.