Šta je potrebno da uđete na Forbes listu 30 ispod 30 – na primjer, da radite 66 sati sedmično

LISTE Forbes 29. dec 2023. 11:04
featured image

29. dec 2023. 11:04

Mladi kreatori promjena naše 13. godišnje Forbes liste 30 ispod 30 ulažu svoju inteligenciju u vještačku inteligenciju. Automatizuju više nego ikada prije, primjenjujući vještačku inteligenciju u proizvodnji (pokreću održivije rute isporuka), marketingu (prilagođene reklame za mase) i više od toga.

Što se tiče ostalih preduzetnika na Forbes listi 30 ispod 30 za 2024. godinu, bore se protiv klimatskih promjena putem tržišta karbonskih kredita, redefinišu broj za hitne slučajeve 911, grade banke i stvaraju ekološki prihvatljivu plastiku.

Da bi sastavili listu, autori i urednici Forbes, uz pomoć stručnih nezavisnih sudija poput Alexa Coopera iz „Call Her Daddy“, glumice Ayo Edebiri, sportiste Devina Bookera i izvršnog direktora GitHuba Thomasa Dohmkea, ocjenjivali su više od 11.000 kandidata na osnovu faktora poput finansiranja, prihoda, društvenog uticaja, inventivnosti i potencijala.

Konačni proizvod: 600 ambicioznih pojedinaca iz 20 industrija – i pogled u budućnost.

Uzmite na primjer 27-godišnjeg Matthewa Vega-Sanza, koji zajedno sa blizancem Michaelom gradi svoj startup Lula kako bi pomogao gotovo 5.000 logističkih i rent-a-car kompanija da stvore fleksibilne pakete osiguranja radi smanjenja premija, poput ponude osiguranja po danu za flote kamiona, dijeljenje automobila i dnevne najmove. Uskoro stiže i vještačka inteligencija za prodaju osiguranja.

Na listi preduzetnika za tehnologiju preduzeća u 2024. nalazi se Flexport, „jednorog“ u oblasti špedicije, koji imaju podršku vrijednu 45 miliona dolara od investitora.

Druge zapažene ličnosti uključuju Kendall Jenner, 28-godišnju umjetnicu i dizajnerku na listi Umjetnost i stil, čiji se brend tekile „818“ prodao u više od 123.000 kutija prošle godine; Latu Stevens, 25-godišnju reperku na listi Muzika, koja kaže da će ove godine zaraditi 12 miliona dolara zahvaljujući autorskim pravima na muziku, turneji sa Lizom i brzoj ulozi u TV seriji „Grown-ish“; i Dylana Mulvaneya, 27-godišnjeg kreatora na listi Društveni mediji, koji je bio izabran za „Forbes Top kreatora“ 2023. i zaradio procijenjenih dva miliona dolara prošle godine.

Pogledajte ove činjenice o klasi 30 ispod 30 za 2024:

FINANSIRANJE

3,6+ milijardi dolara

Više od 3,6 milijardi dolara prikupili su za finansiranje svojih ideja – ali to je manje nego 5,3 milijardi dolara koje je prikupila prošlogodišnja klasa.

PROSJEČNA STAROST

27 godina

Prosječna starost izabranih na listu ostala je ista ove godine – najmlađa je 15-godišnja Siona Pramoda na listi Obrazovanje.

SAMOIDENTIFIKACIJA KAO OSOBA DRUGE BOJE KOŽE

43%

Skoro polovina osoba koje se pojavljuju na ovogodišnjoj listi samoidentifikuje se kao osoba druge boje kože, što je blago smanjenje u odnosu na 49% prošle godine

IMIGRANTI

23%

Imigranti na našoj listi dolaze iz zemalja poput Ukrajine, Južne Koreje, Etiopije, Argentine i Pakistana.

POL

1% nebinarnih osoba, 42% žena i 57% muškaraca

Rodna jednakost dostigla je rekordni nivo ove godine.

GEN Z (26 ILI MLAĐI)

33%

Ovo je najveći kontingent Gen Z ikada na listi, i povećanje u odnosu na 22% prošle godine

(KO)OSNIVAČI

67%

Većina onih na listi su osnivači ili suosnivači kompanija. Veliki broj ostalih su glumci, muzičari ili kreatori koji grade svoje brendove.

NAJPOZNATIJI GRADOVI

New York, Los Angeles, San Francisco, Boston, Miami i Toronto

Ovi gradovi su isti kao i na prošlogodišnjoj listi. Na drugom mjestu su Austin, Chicago i Atlanta.

STUDENTSKI DUG

Više od 10 miliona dolara

Klasa ovogodišnjih diplomaca imala je više od 10 miliona dolara studentskog duga – dvostruko više nego klasa 2023.

RADNO VRIJEME

66 sati sedmično

Ovo je prosječno radno vrijeme sedmično za 30 ispod 30 klasu za 2024. – povećanje u odnosu na 64 sata prošle godine.