Gdje putovati u 2024? Forbes predlaže šest neotkrivenih destinacija u Europi, među njima i Kotor

featured image

8. jan 2024. 08:56

Naravno da niko ne može da ostane imun na privlačnost Londona, Barcelone ili Pariza, ali ako tražite destinacije s manje gužve ili novu avanturu, Forbes donosi šest destinacija koje bi mogle da budu baš po vašem ukusu.

Kotor, Crna Gora

Foto: Biljana Matijašević

Kotor je jedan od najljepših utvrđenih gradova u Crnoj Gori, a Lonely Planet ga je proglasio najboljim gradom za posjetu u čitavom svijetu. Za razliku od popularne Hrvatske, Kotor nije preplavljen turistima.

Grad, koji se nalazi na UNESCO popisu svjetske baštine, izgrađen je između 12. i 14. vijeka, a posjetioci mogu sate i sate da izgube lutajući njegovim ulicama. Popnite se uz 1.300 stepenika na tvrđavu Sv. Ivana odakle se prostire spektakularan pogled na kotorski zaljev i Stari grad.

Potom možete da odete na ručak u luku i uživate u pogledu na zaljev. Dobar izbor je restoran Galion, a možete da ostanete u butik-hotelu Astoria, u samom srcu starog grada, unutar palate iz 13. vijeka.

Monpelje, Francuska

Foto: Pixabay

Iako obala Langdok Rusijon nije toliko česta destinacija kao na primjer Azurna obala, ona ima mnogo toga da ponudi, a gužva je manja čak i na vrhuncu sezone. Monpelje, srednjovekovni grad osnovan oko 1200. godine, odlična je baza iz koje možete da posjetite čitavo područje. Možete da odsjednete u hotelu Richer de Belleval, privatnoj vili iz 17. vijeka u srcu grada. Za one sa nešto većim budžetom, tu je porodični Hotel du Palais s 26 soba i terasom.

Monpelje je gastronomski raj. Čak i najjednostavniji kafići nude kvalitetnu hranu. Među najboljim high-end restoranima su Le Petit Jardin sa unutrašnjim vrtom i La Canourgue braće Persel u hotelu Richer. Chez Canaille ima simpatičnu terasu na kojoj možete da uživate u ležernom obroku, a La Coquille nudi fantastičnu morsku hranu.

Ljubitelji kulture uživaće u muzeju Fabre, gde mogu vidjeti europska djela od renesanse do danas, kao i čitavo jedno krilo muzeja posvećeno savremenom umjetniku Pjer Sulaž.

Ako u Monpelje planirate da idete tokom ljeta, godišnji muzički festival Radio France Music Festival dovodi najbolje međunarodne izvođače i organizuje stotine koncerata klasične muzike, opere, džeza ili DJ muzike – uglavnom besplatne.

Stavanger, Norveška

Foto: Pixabay

Stavanger je poznat kao naftno središte Norveške od otkrića polja Ekofisk krajem 60-ih godina prošlog vijeka. Naknadna otkrića nafte u Sjevernom moru Norvešku su pretvorili od siromašnog europskog rođaka u jednu od najbogatijih zemalja svijeta. Stavanger je takođe postao jedna od glavnih destinacija u Norveškoj za ljubitelje hrane, a može da se pohvali i sa čak dva restorana sa Mišelin zvjezdicom. Oni koji vole više da pojedu će uživati u ručku u Spiserietu, koncertnoj dvorani s fantastičnim pogledom na fjordove i planine, ili u Fisketorgetu, odličnom ribljem restoranu u luci.

Za večeru je dobar izbor Matbaren by Renaa, ležerni bistro sa kreativnim menijem prepunim lokalnih namirnica. Ako vas zanima jedinstveno japansko-norveško iskustvo, u restoranu Sabi Omakase šef kuhinje Rodžer Asakil koristi Edomae, prastaru metodu izrade sušija koja se cijeni u čitavom svijetu.

Stavanger je iznenađujuće umjetnički grad, s muzejom savremene umjetnosti Kunstmuseum i živahnom zajednicom umjetnika čija su djela često otvorena za javnost. Ne smije se propustiti ni muzej Petroleum, gdje preko interaktivnih ekrana možete da saznate kako se formiraju plin i nafta, kako se pronalaze resursi ispod morskog dna i kako se odvija proizvodnja i bušenje.

Vigo, Španija

Foto: Shutterstock

Ribarska luka Vigo u Galiciji na sjeveru Španije ponosi se antičkim rimskim ostacima, neoklasičnim crkvama, starim gradom – i najboljom hobotnicom koju ćete ikada probati.

Možete i da odsjednete u hotelu NH Collection Vigo koji gleda na luku. Muzej savremene umjetnosti MARCO smješten je u bivšem zatvoru i sudu. Nema trajnu kolekciju, ali ima redovne izložbe.

Iz Viga možete da odete na kratki dnevni put trajektom do obližnjih ostrva. Prekrasan Islas Cies s plažom Playa de Rodas opisan je kao “najljepša plaža u svijetu” sa tirkiznom vodom i bijelim peskom.

Talin, Estonija

Foto: Pixabay

U Talinu živi manje od pola miliona ljudi, ali ima šarm mnogo većih gradova. Mnoštvo muzeja i galerija, historijski grad, snažna gastro kultura i duga pješčana plaža, samo su neke od atrakcija Talina. Ne smijete da propustite šetnju šarmantnim popločanim ulicama starog grada, a tik izvan zidina nalazi se muzej KGB-a u hotelu Viru. Za vreme SSSR-a, Viru je bio glavni hotel za strane posjetioce, a nadzirao ga je KGB, pogotovo službeno nepostojeći 23. sprat. Sobe su ostale zamrznute u vremenu i kao takve nude pogled u prošlost, a možete da proučite nevjerovatnu kolekciju špijunskih predmeta.

Morate da posjetite umjetnički centar Kai u bivšem brodograditeljskom području Noblessner, kao i umetničku galeriju Tallinn Art Hall u centru grada i međunarodno poznat centar za umjetničku fotografiju Fotografiska, gdje se nalazi i odličan restoran na krovu.

Za zaista jedinstveno umjetničko iskustvo, posjetite muzej Flo Kasearu, umjetnički projekat Flo Kasearu u njenoj kući, podrumu, tavanu i dvorištu.

Gaziantep, Turska

Foto: Shutterstock

Za ljubitelje historije, Gaziantep je prava poslastica: antički šarm tog grada sastoji se od kulturnih, religioznih i gastronomskih blaga koja se protežu čak 6.000 godina. Gaziantep je smješten na jugoistoku Turske, na istorijsko-trgovačkoj ruti pored granice sa Sirijom. Grad je bio na granici nekoliko civilizacija i zaista je fascinantna destinacija za posjetiti.

Ne smijete da propustite muzej Zeugma u kojem se nalazi jedna od najvažnijih svjetskih kolekcija mozaika, uglavnom otkrivenih na antičkom rimskom nalazištu Belkıs-Zeugma.

Možete da prespavate u centru starog grada, u porodičnom butik hotelu Aynur Hanim Konagi Butik, gdje ćete uživati u fantastičnom turskom doručku.

Joanne Shurvell, saradnica Forbesa
6 Undiscovered European Travel Destinations For 2024