Njen muž je imao najviše koristi od velike prevare Bernie Madoffa, a ona je sada jedan od najvećih filantropa

BIZNIS Forbes 26. feb 2024. 08:40
featured image

26. feb 2024. 08:40

U oktobru 2009. Barbara Pikauer je čitala knjigu pored bazena u svojoj vili u Palm Biču. Bila je to teška godina. Prošlog decembra, Berni Medof uhapšen je i optužen za najveću finansijsku prevaru u istoriji SAD – Poncijevu šemu od 64 milijarde dolara – a Barbarin suprug Džefri bio je u problemu do guše.

Džefri je profitirao više od bilo kog drugog pojedinca od ove finansijske prevare, uključujući i samog Medofa.

Tokom perioda od dvije decenije, 67-godišnji računovođa i advokat povukao je oko 7,2 milijarde dolara sredstava drugih investitora iz Medofove firme Bernard L. Madoff Securities.

Dugogodišnji investitor je zaradio milijarde više ulažući novac u kompanije poput Alaris Medikal Sistems, proizvođača intravenskih pumpi za lijekove, čija je prodaja od dvije milijarde dolara kompaniji Kardinal Helt 2004. donijela milijardu dolara.

Vlasti su pokušavale da povrate milijarde od Džefrijevog bogatstva, a njegovi problemi nisu stali na tome.

Bolovao je od srčanih bolesti i Parkinsonove bolesti. Kada je Barbara podigla pogled sa knjige, njen muž je ležao mrtav na dnu bazena.

Njegova smrt je proglašena slučajnim utapanjem kojem je doprinijela bolest srca.

Nešto više od godinu dana kasnije, u decembru 2010, Barbara se nagodila sa saveznim tužiocima i pristala da vrati 7,2 milijarde dolara rekavši u to vrijeme da je „uvjerena da njen muž Džefri ni na koji način nije bio saučesnik u Medofovoj prevari”.

Barbara i Džefri Pikauer; Forbes

JPB fondacija

JPB fondaciju (JPB je skraćenica od Jeffry Picower Barbara), pokrenula je 2011. po Džefrijevoj volji uz odluku da se više od 250 miliona dolara da dobrotvornoj fondaciji za finansiranje medicinskih istraživanja.

Porodica je bila obezbjeđena: Barbara je trebalo da dobije 200 miliona dolara, njihova kćerka 25 miliona dolara, a 13 miliona je predviđeno za Džefrijevog dugogodišnjeg asistenta.

Ispostavilo se da je njegova imovina uključivala milijarde dolara više. Tokom desetak godina – do 2022. Barbara je uložila 4,2 milijarde dolara iz Džefrijeve imovine u JPB fondaciju; imovina fondacije iznosila je 4,1 milijardu dolara na kraju 2022, prema najnovijim dostupnim poreskim prijavama.

Sada je Barbara Pikauer (81) jedna od 25 najvećih filantropa u zemlji, čiji životni doprinos Forbes procijenjuje na 3,15 milijardi dolara.

Fondacija JPB potrošila je impresivnih skoro 2,9 milijardi dolara tokom 13 godina na dobrotvorne poduhvate, prvenstveno na finansiranje medicinskih istraživanja, ublažavanje siromaštva i očuvanje životne sredine.

U svom testamentu, Džefri je tražio da u prvoj godini rada nova fondacija Pikauer centru Masačusetskog instituta za tehnologiju donira još 25 miliona dolara, što je i učinila.

„To je jedina i jedina stvar koju smo moj muž i ja ikada uradili, a na kojoj je zaista bilo naše ime“, rekla je Barbara Pikauer u intervjuu 2017. Većina dobrotvornih davanja koje je Pikauer realizovala prošla je ispod radara. Opisujući svoju filantropiju, dodala je: „Posao… nije riječ o meni. Radi se o onome što je ljudima potrebno“.

Barbara Pikauer je Džefrijeva ljubav iz detinjstva – njih dvoje su pohađali istu srednju školu u Long Biču, Njujork, predgrađu Njujorka. Nastavila je da studira političke nauke na Univerzitetu Hofstra na Long Ajlendu i stekla dvije magistarske diplome.

Berni Medof; foto: Wikipedia

Inovativan pristup

Njen pristup davanju je bio promišljen i inovativan, prema nedavnom postu Darena Vokera, predsjednika Ford fondacije, koji je primijetio: „U ranim danima pandemije, Barbara je uložila blizu 100 miliona dolara više od godišnjeg finansiranja svoje fondacije za hitno reagovanje“.

JPB se pridružio Fondaciji Ford i drugim vodećim filantropijama kako bi pokrenuli Fond za porodice i radnike, distribuirajući hitnu novčanu pomoć stotinama hiljada radnika i ulažući u zapošljavanje.

Ona je donirala 10 miliona dolara i 2021. i 2022. godine na račun Rockefeller Philanthropy Advisors, za njihova zalaganja u oblasti reproduktivnog zdravlja i ženskih prava.

Takođe je podržavala Inicijativu za jednaka prava, neprofitnu organizaciju sa sjedištem u Montgomeriju, Alabama, koja pruža pravno zastupanje ljudima koji su nezakonito osuđeni ili nepravedno osuđeni i nalaze se u državnim zatvorima.

Kada se JPB fondacija upustila u finansiranje ekoloških pitanja, učinila je to sa određenim ciljem. „Odlučili smo da ćemo raditi na energetskoj efikasnosti, ali ćemo se koncentrisati na oblasti sa niskim prihodima“, rekla je Pikauer u intervjuu 2017. Tako je realizovan grant od 5,2 miliona dolara 2022. za Elevejt Enerdži, koji radi na obezbjeđivanju čiste, pristupačne toplote, struje i vode za sve Amerikance.

Ove godine fondacija dodaje novu oblast u svoj fokus, kaže Dipak Bargava, aktivista, autor i bivši povjerenik koji je nedavno preuzeo funkciju novog predsjednika JPB fondacije, zamijenivši Pikauerovu.

„Na osnovu Barbarinog izvanrednog rada, fokusiraćemo se na ključnu oblast – jačanje demokratije“, kaže Bargava, koji primećuje potrebu za jačom demokratijom uoči predsjedničkih izbora u novembru. Njegov cilj je da obezbijedi da najugroženiji ljudi učestvuju na izborima i govore o pitanjima do kojih im je stalo.

„Dugoročno se nadamo da ćemo ponovo izgraditi građanski konsenzus u ovoj zemlji, čak i ako se međusobno ne slažemo“, dodaje on. „Borba za demokratiju je zaista borba našeg vremena“.

U tom cilju, JPB fondaciji se nedavno pridružilo oko 60 drugih fondacija – uključujući Fond za demokratiju Pem i Pjera Omidijara i Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša – potpisujući javni poziv drugim donatorima i fondacijama da pojačaju davanja do aprila.

Cilj je da se finansijska sredstva dobiju kako bi se osiguralo da u novembru budu održani slobodni i pošteni izbori.

Kao dio tog napora, JPB fondacija povećava svoje davanje ove godine na 500 miliona dolara, u odnosu na 425 miliona dolara 2023. godine, pri čemu će dodatna sredstva uglavnom biti namijenjena prodemokratskim grupama.

„To je tako ključni trenutak u istoriji“, kaže Bargava. Pokrećemo se da bismo potrošili mnogo više… jer želimo da ispunimo ovaj trenutak“.