Uprkos pretrpjelim požarima, Grčka je oborila turistički rekord

featured image

25. feb 2024. 10:45

Iako je Grčka prošle godine dugo bila u rukama toplinskog vala i razornih šumskih požara, na jugu Balkanskog poluotoka zabilježen je novi rekord posjećenosti.

“Grčka je prošle godine postavila novi turistički rekord usprkos dugotrajnom toplinskom valu i nekoliko razornih šumskih požara koji su prisilili hiljade ljudi na evakuaciju”, priopćila je Centralna banka zemlje. Kako javlja STA, prema prvim procjenama Grčku je posjetilo više od 32,7 milijona ljudi.

Prethodni rekord bio je iz pretkoronavirusne 2019. godine, kada je zemlju u jugoistočnoj Evropi posjetilo 31,3 miliona turista, piše francuska novinska agencija AFP.

2023. godina bila je rekordna i po prihodima koji su bili za dvije milijarde eura veći nego 2019. godine kada su iznosili 20,5 milijardi eura.

U Grčkoj je također bilo 46 Celzijevih stepeni

U poređenju sa 2022., broj turista iz zemalja EU prošle godine je bio veći za 15,6 posto, a broj turista iz zemalja izvan EU za 20,8 posto, pokazuju podaci Centralne banke, koja bi konačne podatke trebala objaviti u aprilu.

Grčka se prošle godine suočila s brojnim vremenskim nepogodnostima. Tako su ljetne temperature u nekim područjima prelazile 46 Celzijeva stepena, a šumski požari odnijeli su više od 20 života, podsjeća STA.

U julu su desetine hiljada posjetitelja morali biti evakuirani s otoka Rodos i Krf zbog požara. Mjesec kasnije požari su poharali i Nacionalni park Dadia blizu granice s Turskom, dok su u septembru teške poplave pogodile centralnu Grčku.