Upoznajte najmanjeg humanoidnog robota na svijetu

TEHNOLOGIJA Forbes 26. feb 2024. 08:22
featured image

26. feb 2024. 08:22

Dvonožni robot koji je niži od standardne hemijske olovke oborio je Ginisov rekord za najmanjeg humanoidnog robota.

Ovog mališu napravili su članovi robotskog tima jedne škole u Hong Kongu i visok je svega 14 centimetara. To ga čini za malo manje 1,3cm nižim od prethodnog rekordera, Zejna Ahmeda Kurešija iz Pakistana.

Da bi osvojio rekord za najmanjeg humanoidnog robota, mora da bude više od obične igračke. Mora da bude sposoban za dvonožno kretanje i pomjeranje ramena, lakata, koljena i kukova.

Međutim, posljednji rekorder ne samo da hoda i pokreće ruke već, kako prikazuje video ispod, može da bude programiran da pleše, izvodi kung-fu i igra fudbal, iako još nije kao Dejvid Bekam (barem ne još).

Četiri člana tima za robotiku iz DBS škole, učenici od sedmog do dvanaestog razreda, dizajnirali su i inženjerski osmislili robota, koji se kreće uz pomoć servo motora.

Servo motorima se manipuliše putem kontrolne ploče pričvršćene za leđa robota, putem kontrolnih dugmadi na samom robotu ili preko mobilne aplikacije.

Učenici Ajzak Zahari Tu, Aron Ho Jat Fung, Džastin Vang Tou Dong i Ngo Hei Leng dizajnirali su i proizveli akrilne panele robota i komponente izrađene 3D štampačem u robotskoj laboratoriji škole. Robot je napajan litijum-jonskom baterijom od 7.4V.

Tim za robotiku DBS-a rekao je da su odlučili da naprave robota što je moguće manjim kako bi mogli da ga masovno proizvode po nižoj ceni.

Članovi tima su rekli da zamišljaju dan kada će svako domaćinstvo u Hong Kongu i šire, bez obzira na prihod, imati jednostavan pristup malom programiranom robotu kao obrazovnom alatu.

„Planiramo i da objavimo dizajn i programski kod otvorenog tipa kako bismo dodatno unaprijedili naše ciljeve promovisanja STEM obrazovanja“, rekao je član tima Ginisovoj knjizi rekorda.

Malo toga bolje promoviše STEM obrazovanje od robotske sekcije u školama, koja ima strastvenu podršku među djecom širom svijeta koja provode beskonačne sate van nastave pripremajući se za robotska takmičenja koja spajaju napredne inženjerske vještine sa uzbuđenjem takmičarskih sportova.

Godišnje takmičenje u robotici

Prije mjesec dana, First, neprofitna organizacija koja promoviše nauku, inženjering i tehnološko obrazovanje, započela je svoje popularno godišnje takmičenje u robotici, koje postavlja zadatke srednjoškolcima širom svijeta da izgrade industrijski velikog robota koji može da se snađe u izazovima duž složene staze.

Prošle godine, više od 3.300 internacionalnih timova tinejdžera ljubitelja robota borilo se za titulu svjetskog prvaka.

Prošli roboti postavili su Ginisove svjetske rekorde za najjaču, najveću robotsku ruku u svemiru, najbržeg robota koji rešava Rubikovu kocku (38 sekundi) i prvog robota dadilju.

Domaćica ima dvije stereoskopske kamere „oči“ za prepoznavanje okoline i lica i osam mikrofonskih „ušiju“ za detektovanje i prepoznavanje govora. Ima riječnik od 3.000 riječi.

Sada, ako DBS robotički stručnjaci mogu da pretvore najmanjeg humanoidnog robota na svijetu u najmanjeg humanoidnog robota dadilju, možda upravo imaju još jedan svjetski rekord u rukama.

Lesli Kac, novinarka Forbes