Ne ide prodaja cigareta? Onda ulažite u aerodrom

BIZNIS Forbes 26. feb 2024. 08:31
featured image

26. feb 2024. 08:31

Duhanska kompanija Gudang Garama koju kontroliše milijarder iz Indonezije Susilo Vonovidjojo povećala je svoja ulaganja u projekat aerodroma u gradu Kediri u istočnoj Javi.

Duhanski gigant nastoji da se diverzifikuje kroz nove poslove jer je suočen sa padom prodaje cigareta.

Prvobitno planiran za otvaranje prošlog oktobra, projekat aerodroma Doho je sada planiran za otvaranje ovog mjeseca nakon što je Gudang Garam uložio dodatnih 63 miliona dolara za završetak projekta, čime je njegova ukupna investicija dostigla 888 miliona dolara, navodi se u saopštenju kompanije sa sjedištem u Kediriju.

Projekat je pretrpio višestruka kašnjenja, što je dovelo do dodatnih troškova, koji su prvobitno bili procijenjeni na 634 miliona dolara.

Prvi put aerodrom se gradi od novca iz privatnog sektora

Prvi aerodrom u Indoneziji koji će biti napravljen ulaganjem iz privatnog sektora može da primi 1,5 miliona putnika u prvoj godini, ali Gudang Garam ima za cilj da poveća svoj kapacitet za nekoliko godina na 4,5 miliona putnika, a zatim na 10 miliona putnika, što će podstaći privredu odnosno turizam u južnim regionima Istočne Jave.

Gudang Garam se posljednjih godina diverzifikuje u nove poslove kao što su građevinarstvo, iznajmljivanje aviona i izgradnju puteva sa naplatom putarine, jer se bori sa padom profita nakon što je Indonezija pojačala mjere za suzbijanje pušenja, posebno među mladima.

S obzirom na to da su mnogi infrastrukturni projekti koje je pokrenuo predsjednik Džoko „Džokovi“ Vidodo nedovoljno iskorišzeni, neki analitičari kažu da bi se aerodrom Doho mogao suočiti sa sličnom sudbinom.

„Manje je vjerovatno da će to postići (1,5 miliona putnika) u prvoj godini, mislim da će im trebati najmanje pet godina“, rekao je Alvin Li, stručnjak za vazduhoplovstvo za Forbes Asia.

Dodao je da će lokalna vlada morati da pojača napore da promoviše Kediri kao turističku destinaciju.

Sa neto vrijednošću od 3,6 milijardi dolara, Vonovidjojo i njegova porodica zauzeli su 16. mjesto na listi 50 najbogatijih u Indoneziji, koja je objavljena u decembru 2023. godine.

Jesar Rosendar, novinar Forbes