Vlada Novog Zelanda ukida zakon protiv prodaje cigareta mladima

Aktuelnosti Forbes Srbija 27. feb 2024. 16:56
featured image

27. feb 2024. 16:56

Vlada Novog Zelanda danas će ukinuti jedan od najstrožih svjetskih zakona protiv duhana koji brani prodaju cigareta i drugih duhanskih proizvoda stanovnicima rođenim nakon 2009. godine, što je izazvalo osudu javnih zdravstvenih stručnjaka i boraca protiv duhana.

Promjena je dio programa vlade koji je predstavila Nacionalna stranka premijera Kristofera Luksona, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u zemlji prošle godine.

Prema Rojtersu, vlada će zaustaviti primjenu zakona bez traženja bilo kakvih javnih konsultacija ili debate o ovom pitanju.

Tzv. „Zakon o nepušačkim okruženjima i regulisanim proizvodima“ trebalo je da stupi na snagu u julu i zabranio bi svakome rođenom poslije 1. januara 2009. godine da ikada u životu kupi cigaretu.

Posvećeni cilju

Zamjenica ministra zdravlja Novog Zelanda, Kesi Kostelo, rekla je novinarima da je konzervativna koaliciona vlada i dalje posvećena cilju da do 2025. godine manje od 5% stanovništva Novog Zelanda puši, ali namjerava da pristupi na drugačiji način.

Međutim, Nju Ziland Herald je izvijestio da je Kostelo odbila molbe zdravstvenih zvaničnika u vladi da zadrži dijelove zakona.

Jedan od prijedloga koje je Kostelo navodno odbila bilo je podizanje starosne granice za kupovinu duhana sa 18 na 25 godina.

Pixaby

Zakon o zabrani duhana – koji mnogi smatraju jednim od najstrožijih na svijetu – usvojila je parlamentarna većina bivše premijerke Jasinde Ardern i njenih laburista u decembru 2022. godine.

Ambiciozni plan je imao za cilj smanjenje broja prodavnica koje prodaju duhanske proizvode, smanjenje nivoa nikotina u cigaretama i drugim duhanskim proizvodima, te potpunu zabranu prodaje duhanskih proizvoda svakome rođenom poslije 1. januara 2009. godine.

Konačni cilj trebalo je postići podizanjem zakonske starosne granice za kupovinu duhanskih proizvoda svake godine, počevši od 2027. godine.

Nakon pobjede na nacionalnim izborima u oktobru prošle godine, Luksonova vladajuća koalicija rekla je da planira da ukine zakon prije nego što stupi na snagu. Lukson i njegovi ministri tvrdili su da će ukidanje zabrane donijeti ključne prihode od poreza od prodaje cigareta i spriječiti stvaranje crnog tržišta.

Prema procjenama njegove vlade, ukidanje zabrane sačuvalo bi oko 610 miliona dolara (NZ $1 milijarda) godišnjih prihoda od poreza. Nova vlada takođe je dovela u pitanje studije koje su pokazale da bi zakon uštedio zdravstvenom sistemu zemlje 860 miliona dolara (NZ$1.4 milijarde) do 2040. godine i drastično smanjio broj smrtnih slučajeva.

Odluka o ukidanju zakona naišla je na oštru kritiku zagovornika javnog zdravlja u zemlji. Velingtonska aktivistička grupa Public Health Communication Center Aotearoa, saopštila je: „‘Zombi argumenti’ da će mjere nepušenja povećati trgovinu ilegalnim duhanom su lažni… Dobre vlade ne napuštaju popularne i empirijski podržane mjere nepušenja zbog prijetnji da bi ilegalno tržište duhana moglo rasti…“

Siladitja Rej, novinar Forbes