Bitcoin prešao rekordnih 57.000 dolara

NOVAC Forbes Srbija 27. feb 2024. 13:07
featured image

27. feb 2024. 13:07

Bitcoin je prvi put u više od dvije godine premašio 57.000 dolara u utorak, a rast je pokrenula kupovinama velikih investitora i procvat potražnje putem ETF fondova, dok se tržište oporavlja od teških vremena u 2022. godini izazvanih kolapsom glavnih igrača poput FTX-a Sema Benkmana-Frida, Celsiusa i Three Arrows.

Cijena bitcoina kratko je prešla granicu od 57.000 dolara prvi put od kraja 2021. godine tokom ranih jutarnjih sati u Aziji i kasnih večernjih sati u SAD-u.

U ponedjeljak, bitcoin je premašio prag od 53.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, a cijene su porasle na 54.000 dolara prije nego što su brzo skočile na 57.000 dolara u roku od nekoliko minuta u utorak.

Rast bitcoina dio je šireg rasta na kripto tržištima, pri čemu je cijena etera dostigla 3.274 dolara u utorak.

Cijena predstavlja povećanje od skoro 7% u posljednjih 24 sata i najvišu cijenu etera od aprila 2022. godine.

Porast bitcoina i etera, dvije najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji na svijetu, dio je šireg rasta u proteklim mjesecima na digitalnom tržištu imovine.

Rast bitcoina

Bitcoin je porastao oko 33%, a eter za više od 40% od početka godine. Povećano oduševljenje investitora za bitcoin ETF koje je Komisija za hartije od vrijednosti i berze odobrila prvi put u januaru, i objavljivanje značajnih bitcoin rezervi od strane investitora poput MicroStrategy podstaklo je interes, kao i nade da će ETF-ovi za eter uskoro biti odobreni.

Tržište još nije dostiglo visine koje je imalo krajem 2021. godine, kada je ukupna vrijednost kratkotrajno prevazišla tri biliona dolara. Još se oporavlja od serije padova izazvanih brojnim visokoprofilnim neuspjesima i skandalima koji su počeli krajem te godine, uključujući imploziju FTX berze Benkmana-Frida, kolaps tržišnih institucija poput zajmodavca Celsiusa i investitora Three Arrows Capital i stabilnih kovanica poput Teter i terraUSD – podržanih tokenom luna – pri čemu je posljednja mreža dramatično propala i izbrisala milijarde vrijednosti.

Nadolazeće smanjenje bitcoin nagrada takođe je potencijalni okidač rasta tržišta. Događaj, koji smanjuje količinu bitcoina kao nagradu prilikom „rudarenja“ kriptovalute i dio je matematičke osnove kriptovalute za kontrolu ponude, u prošlosti je povećavao cijenu tokena.

Smanjenje se dešava nakon određenog broja blokova – dijelova distribuirane blockchain mreže zapisa i podataka na kojima su izgrađene kriptovalutne transakcije – i stručnjaci predviđaju da će bitcoin preći sjledeći prag oko aprila 2024. godine.

Forbes procijenjuje da ukupno tržište kriptovaluta vrijedi 2,23 biliona dolara. Vrijednost tržišta porasla je skoro 7% u posljednjih 24 sata. Porast bitcoina i etera je najzaslužniji za značajan dio ovog buma jer ove dvije kriptovalute čine oko 44,5% i 17,3% ukupnog kripto tržišta.

Robert Hart, novinar Forbes