“Indija je stigla.” Zašto Modijeva ekonomija nudi pravu alternativu Kini?

EKONOMIJA Forbes BiH 27. feb 2024. 08:53
featured image

27. feb 2024. 08:53

U posljednje tri decenije, Peeyush Mittal je često vozio 185 milja od glavnog grada Indije do grada Jaipura. Put mu je uvijek trajao šest sati. „Već 30 godina postoji obećanje da ćemo to putovanje obaviti za tri sata. To nikada nije bilo moguće”, rekao je Mittal, portfolio menadžer u Matthews Asia, investicionom fondu sa sjedištem u San Francisku.

“Proširili su autoput, prešli iz jedne trake u dvije u tri trake, sve je urađeno. Ali to putovanje je uvijek trajalo šest sati.” Osim prošle godine, kada je vozio 75 milja na sat novim brzim putem koji je povezivao dva grada, i putovao upola kraće.

“Zinuo sam kada sam prvi put ušao na taj autoput. Pomislio sam: ‘Vau, čovječe, kako je ovo uopće moguće… u Indiji?’ on je rekao.

Kvaliteta nove indijske infrastrukture samo je jedan od mnogih razloga zašto su Mittal, koji upravlja fondovima fokusiranim na tržišta u razvoju, i drugi investitori uzbuđeni zbog izgleda za ekonomski rast zemlje.

Finansijski profesionalci širom svijeta primjećuju razvoj Indije od 2014. godine pod dva mandata premijera Narendre Modija, koji je rekao da želi da južnoazijska nacija postane ekonomija od 5 biliona dolara do 2025. godine.

Optimizam u najmnogoljudnijoj naciji na svijetu u oštroj je suprotnosti s raspoloženjem u Kini, koja se bori s bezbroj ekonomskih izazova, uključujući ubrzani bijeg kapitala iz zemlje.

Njene berze pretrpjele su dugotrajan pad od nedavnih vrhunaca 2021. godine, sa više od 5 biliona dolara tržišne vrijednosti koje je izbrisano sa berza u Šangaju, Šenženu i Hong Kongu. Direktne strane investicije (SDI) su prošle godine pale i ponovo su pale u januaru, za skoro 12 posto u odnosu na isti mjesec 2023.

Indijsko tržište dionica u međuvremenu dostiže rekordne vrijednosti. Vrijednost kompanija koje kotiraju na indijskim berzama premašila je 4 biliona dolara krajem prošle godine.

Pixaby

Budućnost se čini još svjetlija. Očekuje se da će se tržišna vrijednost Indije više nego udvostručiti na 10 biliona dolara do 2030. godine, prema izvještaju Jefferiesa od četvrtka, što bi učinilo da ga veliki globalni investitori ignoriraju.

“Kina je zabranjena, pa… koja je druga zemlja koja bi možda mogla zamijeniti Kinu?” rekao je Mittal. „Ne postoji nijedna zemlja poput Kine osim Indije… u nekom obliku ili načinu, to je zamjena koju možda svijet traži da potakne svoj rast.”

Japan imao koristi

Japan je imao koristi od investitora koji traže alternativu Kini – Tokijski referentni indeks je prošle sedmice dostigao novi maksimum po prvi put u 34 godine, čemu je pomoglo poboljšanje korporativnih profita i slabiji jen. Ali zemlja je zaglavila u recesiji i nedavno je izgubila poziciju treće najveće svjetske ekonomije u odnosu na Njemačku.

Najnovija revizija kompajlera globalnih indeksa akcija MSCI odražava naklonost Indije. MSCI je ovog mjeseca rekao da će povećati ponder Indije u indeksu tržišta u razvoju na 18,06% sa 17,98%, dok će Kinu smanjiti na 24,77%.

MSCI-jevi indeksi pomažu institucionalnim investitorima širom svijeta da odluče kako rasporediti novac i gdje će usmjeriti svoja istraživanja.

“Težina Indije u MSCI indeksu tržišta u razvoju bila je oko 7% prije nekoliko godina,” rekao je Aditya Suresh, voditelj istraživanja indijskog kapitala u Macquarie Capitalu. “Da li mislim da 18% [u MSCI indeksu] prirodno više gravitira prema 25%? Da, to je nekako jasno gdje nas naši razgovori navode da vjerujemo.”

Dok Indija ide ka nacionalnim izborima u narednim mjesecima, posmatrači tržišta se nadaju da će Modijeva vladajuća Bharatiya Janata partija osvojiti treći mandat, donoseći veću predvidljivost ekonomskoj politici u narednih pet godina.

“Ako se Modi vrati sa većinom i postoji politička stabilnost, onda sa sigurnošću mogu reći da će biti mnogo više interesa investitora u Indiji na održivijoj osnovi”, rekao je Mittal.

Sljedeći pokretač globalnog rasta

Postoje dobri razlozi za euforiju oko Indije. Od rastuće mlade populacije do fabrika koje bujaju, zemlji mnogo toga ide u prilog.

Međunarodni monetarni fond očekuje rast Indije od 6,5% sljedeće finansijske godine u poređenju sa 4,6% u Kini. Analitičari Jefferiesa očekuju da će ova zemlja postati treća najveća svjetska ekonomija do 2027.

Pixaby

Slično kao Kina prije više od tri decenije, Indija je tek na početku transformacije infrastrukture, trošeći milijarde na izgradnju puteva, luka, aerodroma i željeznica.

Investicije u digitalnu i fizičku infrastrukturu imaju “veoma snažan multiplikativni efekat” na ekonomiju, koju “ne možete povući”, rekao je Suresh.

Najbrže rastuća svjetska ekonomija

Najbrže rastuća velika svjetska ekonomija također pokušava iskoristiti preispitivanje koje je u toku među kompanijama u lancima nabavke. Globalne kompanije žele da diverzifikuju poslovanje dalje od Kine, gdje su se suočile sa preprekama tokom pandemije i izložene rizicima koji proističu iz tenzija između Pekinga i Vašingtona.

„Indija je glavni kandidat za izvlačenje koristi iz ‘prijatelja’ lanaca nabavke, posebno na račun Kine,” napisao je Hubert de Barochez, tržišni ekonomista u Capital Economics, u januaru.

Kao rezultat toga, neke od najvećih svjetskih kompanija, uključujući Apple (AAPL) dobavljača Foxconn, proširuju svoje poslovanje u Indiji. Izvršni direktor Tesle (TSLA) Elon Musk rekao je prošlog juna da njegova kompanija želi investirati u Indiju “što je prije moguće”.

“[Modiju] je zaista stalo do Indije jer nas gura da napravimo značajna ulaganja u Indiju što namjeravamo učiniti”, rekao je Musk novinarima.

Ali neki se brinu da bi samopouzdanje Indije moglo biti na granici oholosti.

Da li je vrijedno hypea?

Dok interes za petu najveću svjetsku ekonomiju raste, visoke cijene indijskih dionica plaše neke međunarodne investitore.

Indijske dionice oduvijek su bile skupe u poređenju s drugim ekonomijama u usponu, rekao je Suresh, ali sada se “premija na premiju povećala”.

Čini se da domaći investitori, kako maloprodajni tako i institucionalni, odbacuju ove visoke vrijednosti, dovodeći indijsko tržište dionica do neviđenih vrhunaca.

Prema Macquariu, samo maloprodajni investitori posjeduju 9% tržišne vrijednosti indijskog kapitala u odnosu na strane investitore sa nešto ispod 20%. Analitičari, međutim, očekuju da će se strane investicije povećati u drugoj polovini 2024, nakon što izbori nestanu.

Pixaby

Postoji još jedan potencijalni izazov. Uprkos svom novom ekonomskom razmetanju, Indija nema kapacitet da apsorbuje sav novac koji teče iz Kine, čija je ekonomija još oko pet puta veća.

Kina “ima previše kompanija koje koštaju 100 i 200 milijardi dolara plus [u vrijednosti]”, rekao je Mittal. “Teško je naći dom za toliki komad novca u Indiji.”

Ali činjenica da su indijski užurbani reli potaknuli domaći investitori, daju snagu zemlji i smanjuju njenu ovisnost o tokovima stranih fondova.

“To samo masovno izolira Indiju od globalne dinamike”, rekao je Suresh.

Osim geopolitičkih raskola i neizvjesnih ekonomskih izgleda, strane kompanije i investitori su sve oprezniji prema domaćim političkim rizicima u Kini, uključujući mogućnost racija i pritvora. Institucionalni investitori su i dalje veoma oprezni u pogledu kupovine kineskih akcija, iako mnoge sada izgledaju kao jeftino.

„U Kini postoji mnogo dobrih preduzeća, ali sa svim regulatornim pitanjima postaje veoma teško predvidjeti kako će izgledati na duge staze“, rekla je Priyanka Agnihotri, portfolio menadžer u kompaniji Brown Advisory sa sjedištem u Baltimoru.

Indija, s druge strane, ima zdrave odnose sa Zapadom i drugim velikim ekonomijama, i agresivno prigovara velikim firmama da otvore fabrike u zemlji.

U svom govoru o budžetu u februaru, indijska ministarka finansija Nirmala Sitharaman rekla je da je priliv stranih direktnih investicija od kada je Modi prvi došao na vlast 2014. godine iznosio skoro 600 milijardi dolara, što je dvostruko više od iznosa tokom prethodne decenije.

“Za podsticanje održivih stranih investicija, pregovaramo o bilateralnim ugovorima o ulaganju sa našim stranim partnerima, u duhu prve razvijene Indije,” dodala je.

Analitičari kažu da će bilo teško zaustaviti ekonomskog velikana koji je pokrenula Indija, bez obzira na to šta se dešava s Kinom.

“Čak i ako se Kina vrati za sto i riješi mnogo problema, ne mislim da se Indija više vraća u pozadinu”, rekao je Mittal. “Stiglo je.”

Tekst objavljen na CNN