Možete izgubiti pristup svom Netflix računu ako plaćate putem Apple App Storea?

TEHNOLOGIJA Forbes BiH 27. feb 2024. 10:47
featured image

27. feb 2024. 10:47

Netflix želi da njegovi korisnici prestanu plaćati pretplatu na streaming putem Apple App Storea.

Članovi koji plaćuju usluge preko Applea uskoro bi mogli biti upozereni da promijene svoj način plaćanja, stoji u novom dodatku Netflixove stranice za pomoć.

Prema glasnogovorniku Netflixa, ako se novi način uplate ne doda do datuma mjesečne obnove pretplate, član neće moći koristiti svoj Netflix račun dok se ne doda novi način plaćanja.

Promjena politike će utjecati na članove koji koriste Netflixov osnovni plan u zemljama, uključujući Sjedinjene Države i Kanadu, prema riječima glasnogovrnika.

Netflix je 2018. prestao primati Apple plaćanja za nove i ponovno pridružene korisnike, ali promjena Netflixove politike znači da će postojeći kupci koji su plaćali preko Applea sada morati da se prebace.

Ranije je Apple zabranio mnogim iOS aplikacijama da zaobiđu naplatu od 30% prihvatanjem plaćanja izvan Appleovog vlasničkog sistema plaćanja. Ali 2021. godine, Apple je ublažio svoja ograničenja za Netflix i druge kompanije za striming kao što je Spotify, dopuštajući tim aplikacijama da ubace vezu ka vanjskim web stranicama kako bi omogućili ljudima da postavljaju ili upravljaju svojim računima izvan Apple App Storea.

Appleove naknade za kupovinu u aplikaciji godinama su predmet bijesa programera aplikacija. Prošlog mjeseca, američki Vrhovni sud je odbio da preispita nalog nižeg suda kojim se od Applea zahtijeva da dozvoli svim programerima da dodaju dugmad ili linkove koji usmjeravaju kupce na kupovinu sadržaja u aplikaciji putem drugih kanala plaćanja.

Odluka je povezana sa tužbom iz 2020. protiv Applea od strane Epic Gamesa, proizvođača popularne video igre Fortnite, koja je optužila Apple za kršenje antimonopolskih propisa zbog svojih praksi naplate naknada u aplikacijama.

Tekst objavljen na CNN