Hotelski lanci u vlasništvu Ronalda i Messija: Dvojica fudbalera razvila su ozbiljan business izvan sportskih terena

BIZNIS Amela Keserović Polić 27. feb 2024. 14:40 > 27. feb 2024. 14:41
featured image

27. feb 2024. 14:40 > 27. feb 2024. 14:41

Vjerovatno će ostati vječna dilema ko je od njih dvojice bolji fudbaler Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi, ali ono što je činjenica u vezi koje nema dvojbe je to da njih dvojica osim za sport imaju “nos” i za business. I jedan i drugi su ozbiljno i duboko ušli u hotelijerski posao, i izgledno je da će se u tom svijetu, ne samo zadržati, već će svoje poslovanje s hotelima i širiti. U nastavku donosimo dvije priče o načinu na koji su ova dvojica darovitih sportista izgradili izuzetno uspješnu poduzetničku priču i postali vlasnici nekoliko hotelskih lanaca.

Cristiano Ronaldo: “Uvijek sam sanjao da imam svoj hotel”

Prvo ulaganje popularnog Portugalca izvan mode i sporta bilo je investiranje više od 40 miliona dolara u četiri butik hotela koje je razvila Pestana Hotel Group, najvećim lancem hotela u Portugalu i jednom od najvećih portugalskih firmi za turizam i slobodno vrijeme.

Ronaldo nije pristao biti dioničar spomenutih hotela bez posebnog plana i simbolike, naime, pod imenom Ronaldovog brenda CR7, hoteli “Pestana CR7 Lifestyle Hotels” obuhvataju četiri grada koja za Ronalda imaju posebno značenje, jer su povezana sa njegovim životom: rodni grad Funchal, Lisabon gdje je započeo fudbalsku karijeru, Madrid gdje je proveo jedan od najljepših perioda karijere igrajući za Real Madrid, i New York gdje je igrao u Major League Soccer (najačoj američkoj fudbalskoj ligi).

Hotel Pestana CR7 Lisabon, Foto: Pestana CR7 Lifestyle hotels

“Uvijek sam sanjao da imam vlastiti hotel”, kazao je Ronaldo za CNBC 2015.godine, odmah nako što je najavio investiciju u Pestana Hotel Group.

Ideja o hotelu rodila se kaže, tokom ležernog razgovora s društvom u njegovoj rodnoj Madeiri, dok je prijateljstvo s izvršnim direktorom Dionisijem Pestanom, čiji je otac osnovao Pestana Group, bila samo šlag na poslovni desert.

“On je najbolji tip za poslovati u Portugalu. Tako]er i on dolazi s Madeire, tako da je to bilo dobro partnerstvo. Ima iskustva, ne samo u Portugalu, nego u cijelom svijetu. Dionisio je broj jedan u hotelima, a ja sam broj jedan u fudbalu, tako da imamo sve”, kaže Ronaldo.

Lanac Pestana CR7 Lifestyle Hotels trenutno ima pet hotela koje odlikuju luksuz, udobnost i stil.

Prvi hotel otvoren 2016., Pestana CR7 Funchal ima 49 soba s besplatnim bežičnim internetom, panoramskom krovnom terasom s bazenom, saunom, jacuzzijem i teretanom na otvorenom. Cijena noćenja se kreće od 100 do 200 eura, ovisno o sezoni i vrsti sobe.

Pestana CR7 Gran Vía Madrid, Foto: Pestana CR7 Lifestyle hotels

Drugi hotel Pestana CR7 Gran Vía Madrid ima deset spratova i 168 soba. Na devetom spratu gosti mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi i predivnom pogledu na grad. Da biste uživali u luksuzu ovog hotela, ovisno o tome koju sobu iznajmite, cijena noćenja će vas koštati od 120 do 300 eura.

Pestana CR7 Times Square hotel, Foto: Foto: Pestana CR7 Lifestyle hotels

Pestana CR7 Times Square je kozmopolitski hotel smješten u centru Manhattana. Iako je hotel smješten u New Yorku, Ronaldo je za goste koji odsjedaju u njemu želio donijeti dašak rodnog Portugala. Sobe su uređene pod utjecajem boja i umjetnosti Portugala, dok je kuhinja osim internacionalnim jelima obogaćena i tradicionalnim portugalskim specijalitetima.

Hotel Pestana CR7 Lisabon nalazi se u srcu jednog od najtraženijih gradova Evrope, Lisabonu. Smješten u glavnom i historijskom kvartu Baixa Pombalina i manje od jedne minute hoda od poznate Praça do Comércio.

Ljubiteljima sporta se nudi i mogućnost da osjete blizinu svog fudbalskog idola. Tako naprimjer, na službenoj stranici možete naći zanimljivu poruku: Spavajte najmanje tri noći u CR7 Suite ili CR7 Superior Rooftop-u i ponesite sa sobom loptu s autogramom! Autogram je pretpostavljate Ronaldov.

Hotel Pestana CR7 Marrakech, Foto: Pestana CR7 Lifestyle hotels

Najnoviji hotel otvoren je krajem februara 2021. u Marakešu u Maroku. Pestana CR7 Marrakech nalazi se na aveniji M, ekskluzivnom i modernom dijelu grada. Ima 174 vrlo prostrane sobe i apartmana s jedinstvenim uređenjem i puno prirodnog svjetla.

Cijene noćenja u Ronaldovim hotelima se kreću između 120 i 500 eura.

Lionel Messi: Vlasnik šest hotela

Argentinac Lionel Messi, u hotelski biznis je ušao 2017. godine, kupnjom hotela s 4 zvjezdice u Sitgesu. Od tada do danas samo je širio hotelski posao sa Majestic Hotel Group-om. Svi hoteli iz lanca MiM hotela imaju četiri zvjezdice. Jednako kao što je slučaj sa Ronaldovim hotelima, i Messijev hotelski lanac je vezan za gradove.

Hotel MM Ibiza posjeduje 97 soba i apartmana, Foto: Booking
Hotel MM Ibiza, Foto: Booking

Hotel MiM Sitges je butik hotel smješten u centru Sitgesa, grada udaljenog 35 kilometara od Barcelone. Hotel posjeduje 77 soba i apartmana, te spektakularnu terasu s panoramskim pogledom na Sitges i Mediteran. Cijena sobe se kreće od 200 do 500 eura po sobi.

Hotel MiM Ibiza posjeduje 97 soba i apartmana, a da biste u njemu prespavali, to zadovoljstvo će vas koštati između 226 i 525 eura po sobi.

Hotel MiM Mallorca smješten je ribarskom selu S'Illot / Sa Coma. Cijena noćenja se kreće od 159 do 300 eura po sobi.

MiM Baqueira Hotel se nalazi u blizini skijališta Baqueira Beret, dok je MiM Sotogrande Club Marítimo Hotel smješten u marini Sotogrande, u španskom Cádizu.

U želji da razvije svoj ugostiteljski brend s Majestic Hotel Group-om, Lionel Messi je u Andori u februaru bio u potrazi za odgovarajućim hotelom. Dvije godine kasnije u bivšem hotelu Casa Canut, otvara hotel MiM Andorra.

Hotel MiM Andorra, Foto: Instagram
Hotel MiM Andorra prvi je Messijev hotel s 5 zvjezdica, Foto: Instagram

Dvadeset osam soba je podijeljeno u šest kategorija: Deluxe, Superior, Privilege, Junior Suite i Messi Suite, te wellness i teretanu.

Messi je posebnu pažnju posvetio gastronomskoj ponudi, te tako u restoranu Hincha's Nandu Jubany gosti mogu naručiti Messijeva omiljena jela, odnosno specijalitete argentinske kuhinje, pizze od kiselog tijesta i druga gurmanska jela.

Nakon opsežne renovacije koju je fudbaler završio sa Majestic Hotel Group-om, Hotel MiM Andorra je postala prvi Messijev hotel s 5 zvjezdica.