Tajna zlatnih naušnica Morgana Freemana: Dobar je razlog zašto ih nosim

featured image

27. feb 2024. 11:29

Trade mark Morgana Freemana je njegova gluma, koja nema rok trajanja. Holivudski trendovi se mijenjaju, ali klasik kada je o glumačkoj igri riječ ostaje. Jedan od takvih klasika je i Morganov način ulaska u likove i trag koji zahvaljujući njima ostavlja.

Višestruki Oskarovac koji je u glumačkom poslu aktivan od 1964.godine, i u kojem je status “pekao” u dramama, trilerima, komediji, akcionim ulogama, pozorištu, televiziji, svoju veliku poslovnu priliku je dočekao na pragu 50-te godine života, kada je ušao u cipele zastrašujućeg makroa Fast Blacka u Street Smartu iz 1987. godine. Nakon nje, uslijedili su: Se7en, Wanted, red, Million Dollar Baby i drugi.

“Moj sistem vrijednosti su postavili filmovi. Oni su oblikovali moje ideje o moralu, istoriji i rasi”, kazao je u jednom od svojih intervjua.

Mogu da mi kupe lijes

Od tada, sve što radi Morgan predmet je interesovanja njegove publike i medija. Ali, ne samo to. On svoje poštovaoce intrigira i stilom u kojem se ističu zlatne naušnice koje nosi već nekoliko decenija.

Nema prilike u kojoj ih, danas 86-godišnji superstar ne nosi, i za to kaže, ima jako dobar razlog.

“Ove naušnice. Stalno me pitaju o njima. Istina je da vrijede taman toliko da mi neko kupi lijes ako umrem na nekom stranom mjestu, daleko od kuće. Zato su ih mornari nosili i zato ih nosim i ja”, pojasnio je Morgan na svom Instagramu.

Na kultne naušnice se referirao i u intervjuu Foxu 2016. godine.

Morgan Freeman, Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Nosili su ih mornari


“Kada sam bio klinac, gledao sam gusarski film s Burtom Lancasterom, koji je nosio naušnicu. Mislio sam da je to jako privlačno. Tada sam saznao da mornari nose zlatne naušnice kako bi platili sprovode u slučaju da umru u stranim zemljama. Ja sam pomorac, tako da je to razlog zašto ih nosim.”

Osim što mu je supruga jedne prilike rekla, kada je imao 35 godina, kako će mu probušiti uho, ljubav prema naušnicama ima veze sa njegovom vezanošću za more.

Ja sam strastveni mornar, zaljubljenik u plavu vodu. A, znate zašto su mornari nosili zlatne naušnice? Vrijede toliko, odnosno za njih možeš dobiti novac koji ti je dovoljan da te pokopaju u stranoj zemlji”, kaže Morgan.