Bogataši su stvorili novi sport – utrku električnim čamcima RaceBirds koji mogu i da lete, među vlasnicima timova su Will Smith, Nadal i Drogba

featured image

11. maj 2024. 11:01

Kada je prije tri godine, u vrijeme pandemije Alejandro Agaga šetao pored rijeke Temze sa Rodyjem Basom, bivšim inžinjerom F1, koji će mu kasnije postati i poslovni partner, i razmišljao o stvaranju novog plovila – električnog motornog čamca „RaceBird“, vjerovatno nije mogao zamisliti da će biti začetnik novog sporta „E1“.

Po uzoru na Formulu E, koja je odvela električne utrke na ulice New Yorka, Londona i Hong Konga, E1 serija svoje utrke vodi na velike urbane plovne puteve, sa ambicijama, da električni brzi čamci zaplove lukama u Sidneyu, kanalima Venecije, i kod brda Šećerna glava koje gleda na Rio de Janeiro.

Utrka trkaćim čamcima na električni pogon, novi je sport koji za sada privlači pažnju najbogatije elite, i već je dobio i svoj šampionat na globalnom nivou – UIM E1 Svjetsko prvenstvo.

SP počelo u Džedi, završava se u Hong Kongu

Šampionat uključuje devet timova koji se takmiče jedan protiv drugog u utrkama koje će biti održane u nekim od turistički najposjećenijim gradovima, uključujući i Džedu, Monako i Hong Kong. Njihovi vlasnici su sportske i holivudske zvijezde.

Rodi Basso, Sophie Horne i Alejandro Agag, Foto: E1

Jedan od timova koji učestvuju je i Westbrook Racing, čiji vlasnik je oskarovac Will Smith, te nosi naziv po negovoj entertainment kompaniji. Westbrook Racing tim će imati svoj debi 12. maja u utrci prvenstva u Veneciji.

„Kao ljubitelj trka, prilika da budem dio flote E1 i igram ulogu u ostvarenju šire vizije me je veoma inspirirala,“ kaže Smith.

Westbrook tim će predvoditi trkačka zvijezda Lucas Ordoñez, koji je počeo trkati u virtuelnom svijetu prije nego što se trkao u Le Mansu u pet različitih prilika. Sara Price, koja je profesionalna trkačica i kaskaderka, također će biti u Westbrook Racing timu.

Ovime se holivudski glumac pridružio Tomu Bradyju, zvijezdi američkog fudbala, teniseru Rafaelu Nadalu i zvijezdi kriketa Viratu Kohliju kao investitor u prvenstvu električnih čamaca, koji također imaju timove na šampionatu. Osim njih učestvuju i timovi: Aoki Racing Team, Sergio Perez E1, Blue Ricing, Brasil by Claure Group, Team Drogba, Miami powered by Magnus (iza kojeg stoji pjevač i producent Marc Anthony).

Prvenstvo je počelo u Džedi, 03. februara, nastavlja se u Veneciji sutra, 12 maja, potom se seli u Marbellu 02.juna, Genevu 30.juna, Monaco 27.jula, brzi čamci će snage odmjeriti u Rotterdamu 08.septembra, a u Hong Kongu kao posljednjoj destinaciji prvenstva 10. novembra.

Teniser Rafael Nadal među vlasnicima timova E1, Foto: REUTERS/Enrique Calvo

Novo poglavlje vodenih sportova

„Uronite u UIM E1 Svjetsko prvenstvo, područje u kojem se spajaju nemilosrdne inovacije, očuvanje mora i uzbudljive utrke, otkrivajući novo poglavlje u vodenim sportovima“, poručuju slavni vlasnici devet timova na službenoj stranici E1 sporta na kojoj se naglašava i kako ovo SP nadilazi tradicionalne trke, zagovarajući viziju revolucioniranja pomorskog transporta. Uvođenje punjača na trkačkim mjestima označava početak pomaka ka zelenijim morskim praksama.

U Veneciji će 12. maja biti održana utrka E1, Foto: E1

Ono što utrke čini još uzbudljivijim je činjenica da se posade takmiče pod jednakim uslovima koristeći isti model čamaca RaceBird, koji više liče na svemirski brod.

Ovaj električni motorni čamac sa jednim sjedištem, posjeduje dva jarko zelena hidroglisera koji mu omogućavaju da se dok ubrzava podigne i metar iznad vode, i prvi je prototip Agaginog trkaćeg plovila za E1 seriju.

Uz Agagu, pionira održivog elektromoto sporta, Rodi Basso je također u njegovo stvaranje donio bogato inženjersko iskustvo, budući da je prethodno radio u McLarenu i Ferrariju, kao i u NASA-i, dok je Sophie Horne, norveška dizajnerica također začetnica početnog koncepta RaceBirda.

Za samo osam mjeseci, Basso i Agag okupili su tim saradnika iz različitih sredina, uključujući kreatore baterija Kreisela i stručnjake za čamce Victory Marine, za izgradnju plovila.

Foto: E1

Komercijalna proizvodnja

U intervjuu za CNN Agag je pojasnio kako mu je ključna motivacija za pokretanje E1 serije da pomogne pomorskoj industriji da uskoči u voz održivog transporta.

Prema podacima Međunarodne pomorske organizacije, brodarska industrija čini oko 2,5 posto svjetske emisije stakleničkih plinova. Iako  neke brodarske kompanije imaju želju da zamijene fosilna goriva biogorivima, vodonikom ili tečnim prirodnim gasom, ta tranzicija je ipak spora.

„Kao ljubitelj trka, prilika da budem dio flote E1 i igram ulogu u ostvarenju šire vizije me je veoma inspirirala,“ kaže Will Smith.

Iako je RaceBirds atraktivna vozilica utrka, njegova tehnologija u budućnosti bi mogla biti zanimljiva i u komercijalnoj proizvodnji električnih čamaca, što će bez sumnje otvoriti put održivijem pomorskom transportu.

RaceBirds čamci mogu dostići brzinu od oko 90 kilometara na sat, opremljeni su naprednim pogonskim električnim sitemima i tehnologijom izolacije, koji mu osiguravaju visoke performanse uz minimalan utjecaj na okoliš.

Pioniri novog sporta naglašavaju kako su utrke serije E1 otvorene za sve, te da nude uzbudljivo iskustvo kako za iskusne tako i za nove ljubitelje pomorskih sportova.

A da je tako, pokazuje i podatak da se sponzorima SP priključio i mladi milijarder Leonardo Maria Del Vecchio, monegaški investitor Alshair Fiyaz i nautički poduzetnik Tommaso Chiabra.