Muzej Louvre će nuditi časove tokom Olimpijskih igara u Parizu, a evo koliko će koštati boravak u luksuznim hotelima

Aktuelnosti Forbes BiH 11. maj 2024. 09:34
featured image

11. maj 2024. 09:34

Od 26. jula do 11. augusta, glavni grad Francuske bit će domaćin Olimpijskih igara 2024., a od 28. augusta do 8. septembra Paraolimpijskih igara. Pariz je inače jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, a pretpostavke su da bi tokom olimpijade broj turista mogao značajno da se poveća i preplavi ovaj grad. Francuski mediji pišu kako se očekuje da tokom najvažnijeg sportskog događaja, u Pariz uđe čak 15 miliona ljudi iz svih krajeva svijeta. I neće oni biti zainteresirani samo da gledaju sportske dvoboje, već i da uživaju u kulturnim sadržajima, kao i obilascima znamenitosti kojima Pariz obiluje.

Doći u Pariz, a ne posjetiti Louvre, znači da i niste bili u Parizu. Ovaj muzej će stoga, posjetiteljima u ovom periodu ponuditi časove najraznovrsnijih aktivnosti, od joge do plesa i vježba sa stručnim instruktorima, a planirano je da se odvijaju oko nekih od najpoznatijih slika i skulptura u historiji umjetnosti, poput Mona Lize naprimjer.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Ovaj potez, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo objašnjava ciljem da se domet Olimpijskih igara ne ograniči samo na stadion, već da se osjeti u cijelom Parizu, zbog čega će svi koji dolaze u ovaj grad zbog Olimpijade, na raspolaganju biti, piše brazilski Forbes, 26 lokacija/prostora, u kojima će se odvijati kulturni i sportski programi.

Drugi muzeji u Parizu, kao što je Musée d'Orsay, poznat po svojoj impresionističkoj kolekciji, takođe će promovirati tematske kulturne i sportske aktivnosti tokom igara.

Ovo će biti prvi put u jednom vijeku da se Olimpijske igre odvijaju u gradu, mnoga takmičenja će se održavati u neposrednoj blizini muzeja Louvre, u srcu Pariza. Ceremonija otvaranja Igara održat će se na rijeci Seni, dok će se štafeta olimpijske baklje održati u vrtu Tuileries, još jednom poznatom turističkom mjestu.

Foto: Hotel Ritz Pariz

Koliko će koštati boravak u luksuznim hotelima tokom Olimpijade

Brazilski Forbes je istražio i kakve će finansijske prilike vladati u hotelskom sektoru tokom Olimpijade, te piše kako su hotelski kapaciteti za period od 26. jula do 11. augusta već rasprodati i naravno precijenjeni. Tokom Igara zabilježeno je povećanje cijena hotelskih soba do 1.500 posto, pokazalo je istraživanje lista Le Parisien.

Prema podacima Sekretarijata za turizam Pariza, cijene smještaja porasle su za 530 eura za godinu. To znači, ako ste u julu prošle godine jednodnevni smještaj platili 169 eura, ove godine, tokom Olimpijade ćete ga platiti 699 eura, i to ne znači da cijena neće još rasti.