U Širokom Brijegu otvorena nova tvornica: KS Aluminium će do kraja godine zaposliti još 40 radnika

BIZNIS Forbes BiH 10. maj 2024. 17:12
featured image

10. maj 2024. 17:12

U industrijskoj zoni u Knešpolju kod Širokog Brijega jučer je svečano u pogon puštena nova tvornica KS Aluminium. Riječ je o modernoj visokotehnološkoj tvornici, kompanije KS Tueren koja posluje u Širokom brijegu u jednoj od dvije izueztno uspješne poslovne zone, a čija je temeljna djelatnost proizvodnja aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sistema, površinsku zaštitu aluminija te mašinsku obradu aluminija i PVC-a.

Vlasništvo kompanije podjednako (50-50 posto) dijele Kneer-Südfenster iz Njemačke i Soldo Metali iz Širokog Brijega. Gotovo 99 posto proizvodnje firme izvozi se u Njemačku. Trenutno zapošljava 125 djelatnika, a do kraja ove godine planirano je otvaranje 40 novih radnih mjesta.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, istaknula je da otvaranje pogona svjedoči rastućoj snazi BiH kao atraktivne destinacije za investitore, Foto: Alma Pašić, Fena

Poslovno partnerstvo je nastalo nakon što su se na Sajmu građevine u Minhenu 2011. godine upoznale porodice Kneer i Soldo, nakon kojeg je kompanija Soldo Metali postala novi dobavljač aluminijskih profila za Kneer Grupu. Od samog početka sve je odlično funkcioniralo, tako da se od početne međusobne simpatije izrodilo prijateljstvo. Godine 2015. godine osnovali zajedničku kompaniju KS Tueren koja pripada 50 posto porodičnoj firmi Kneer i 50 posto porodičnoj firmi Soldo Metali.

Foto: Alma Pašić, Fena

“Partnerskim ulaganjima, poduzetničkim povjerenjem i odgovornim upravljanjem te poštenim i predanim radom možemo unaprijediti proizvodnju, otvarati nova radna mjesta i omogućiti domaćim ljudima te cijelim porodicama da rade i žive dostojno čovjeka na svojim stoljetnim ognjištima, kako mi to gotovo tri desetljeća već činimo. Uvjeren sam da tako doprinosimo pozicioniranju Hercegovine kao područja u koje se može i isplati investirati. Uvjereni smo također kako svojim poduzetništvom, ulaganjima i radom doprinosimo ekonomskoom razvoju cijele Bosne i Hercegovine koja traži svoj evropski put i brži ulazak u evropsku ekonomsku i kulturnu zajednicu – kazao je Dražen Soldo, direktor kompanije, prenosi abcportal.

Nove strojeve je službeno u pogon pustila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, istaknuvši da otvaranje pogona svjedoči rastućoj snazi BiH kao atraktivne destinacije za investitore. 

Posebno je istaknula, javlja Fena, značaj izgradnje vlastitih proizvodnih kapaciteta te činjenicu da će većina proizvoda biti plasirana na tržište Evropske unije, što je dovoljan pokazatelj i činjenica koja potvrđuje visoko pozicioniranje ove tvornice u regionalnom i međunarodnom kontekstu.