Nikola Jokić i Luka Dončić u brojkama: Ko je rekorder na terenu, a ko na finansijskim listama

featured image

17. maj 2024. 17:11

Nikola Jokić iz Srbije i Luka Dončić iz Slovenije, dvojica su košarkaša koji su ove sedmice osvanula na listi 50 najbogatijih sportista svijeta. Ova dvojica sjajnih igrača, svojom impresivnom karijerom u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta NBA, u fokus stavljaju ne samo svoje zemlje već i kompletan ex-Yu prostor.

Nikola Jokić je rođen 1995. godine u Somboru, i trenutno igra za Denver Nuggetse. Karijera ovog centra u NBA ligi je impresivna. Debitujući 2015. godine, Jokić je brzo postao jedan od najboljih igrača lige. Nabrojati sve njegove rekorde nije moguće u jednom novinskom izvještaju, ali svakako vrijedi podsjetiti na sljedeće:

Nikola je ostao upamćen kao najbrži triple-double u istoriji NBA, u sezoni 2020-2021 postao je prvi centar koji je osvojio nagradu za NBA Most Valuable Player (MVP) od Shaquille O'Neala 2000. godine, drži nekoliko rekorda u Denver Nuggetsima, uključujući najviše triple-doubleova u historiji franšize.

Nikola Jokić, Foto: Reuters

Ljubav prema konjičkim sportovima

Jokić, koji je u mladosti volio konjske trke, ali prenose mediji, pod utjecajem roditelja, a najviše starije braće, opredijelio se za košarku kada je imao 15 godina. Na put prema najjačoj ligi krenuo je iz KK Vojvodina, u svom rodnom Somboru, zatim je igrao u KK Mega Basket (Mega Vizura), koji se nalazi u Beogradu. Ovdje će pokazati raskošan talent za košarku te će privući pažnju NBA skauta, zbog čega će ga Denver Nuggets izabrati na draftu 2014. godine kao 41.pik.

Sve dalje je historija koja mu je obezbijedila da zvanično po treći put u karijeri bude najbolji igrač NBA lige.

“Moja braća su igrala košarku, tako da sam uvijek bio okružen tim sportom. Ali, kao mali, košarka nije bila moja prva ljubav”, povjerio se u jednom od svojih intervjua.

Mnogi profesionalni sportaši rano pokazuju sklonost sportu, ali ne i Jokić: “Bio sam viši od većine momaka i djevojaka, a i najdeblji. Volio sam matematiku i istoriju, ali ne i fizičke aktivnosti. U srednjoj školi nisam mogao napraviti niti jedan sklek”, prenosi NBA sajt jednu od 15 fascinantnih činjenica o ovom vanserijskom košarkašu, koji je na terenu skovao ime i za vlastiti potez na parketu tzv. somborsko miješanje.

Jokić je svestrana ličnost, i mnogo je polja na kojima on voli dokazivati svoju snagu ličnosti i društvene odgovornosti. Ne krije da njemu košarka nije sve, u njegovom paralelnom svemiru postoji velika ljubav prema konjima.

“Jednostavno sam se zaljubio u konje i njihovu ljepotu i eleganciju. To mi je bio kao hobi. Nisam se međutim, ozbiljno posvetio konjičkom sportu, a ni košarku nisam shvatao ozbiljno. Bio sam između to dvoje”, kazao je za SLAM,otkrivajući da je jedne prilike napustio parket u poluvremenu zbog utrke konja.

Luka Dončić, Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Najbogatiji sportisti svijeta

Luka Dončić, talentirani momak iz Ljubljane, nosi dres Dallas Mavericksa. Dončić je talentirani bek koji je već od mladih dana pokazao svoj ogroman potencijal. Prije nego što je stigao u NBA, Dončić je dominirao u evropskoj košarci igrajući za Real Madrid, gdje je osvojio nekoliko prestižnih titula, uključujući i titulu MVP-a Eurolige.

Za prvi tim Reala je debitirao 30. aprila 2015. i tako postao najmlađi debitant u historiji kraljevskog kluba sa samo 16 godina i dva mjeseca starosti.

Od dolaska u NBA 2018. godine, Luka Dončić je brzo postao jedan od najuzbudljivijih igrača za gledanje. Sa visinom od 201 cm, Dončić je sposoban da igra na više pozicija, a njegova kombinacija driblinga, šuta i pregleda igre ga čini noćnom morom za protivničke odbrane. Dončić je već u nekoliko sezona uspio da postigne mnoge rekorde i bio je biran za NBA All-Star tim. Njegova sposobnost da postiže triple-double učinke redovno ga svrstava među najbolje igrače lige.

Dončićeva sposobnost da dominira na terenu, uz nevjerovatne statistike donijela mu je unosne ugovore. Njegov trenutni ugovor sa Dallas Mavericksima vrijedan je više od 200 miliona dolara, a uz to ima i značajne sponzorske ugovore sa brendovima kao što su Nike (Jordan Brand), BioSteel, Panini i mnogi drugi. Njegov prihod od sponzorstava, zajedno sa zaradom iz NBA lige, pozicionira ga među najbogatije sportiste svijeta.

Luka Dončić i Nikola Jokić: Okršaj na terenu: Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Finansijski uspjeh Dončića i Jokića nadilazi košarku. Oni su postali globalni brendovi, ambasadori sporta i uzori mnogim mladim sportistima širom svijeta. Njihova sposobnost da balansiraju vrhunske performanse na terenu sa komercijalnim uspjehom je impresivna.

Obojica igrača koriste svoj uticaj i bogatstvo da pozitivno utječu na zajednice iz kojih potiču. Dončić i Jokić redovno učestvuju u humanitarnim akcijama i koriste svoje platforme za promoviranje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Prisutnost ovog dvojca kao jedinih sportista sa prostora ex-Yu na listi 50 najbogatijih sportista svijeta, potvrđuje njihov značaj i utjecaj kako u sportu, tako i izvan njega.

A kakav je omjer u statistici i kada je riječ o njihovoj zaradi, ali i sportskim performansama na parketu, donosimo u astavku kroz pregled zarade i postignutih sportskih reziltata tokom 2023. godine.

Luka Dončić i Nikola Jokić, Foto: Ron Jenkins / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić na listi najbogatijih sportista zauzima 32. mjesto:
Sport: Košarka
Ukupna zarada: 56,1 milion
Zarada na terenu: 48,1 milion
Zarada izvan terena: 8 miliona

Luka Dončić na listi nabogatijih sportista zauzima 34 mjesto
Sport: Košarka
Ukupna zarada: 55,1 miliona
Zarada na terenu: 40,1 miliona
Zarada izvan terena: 15 miliona

Kada je o sportskim rezultatima riječ statistika je sljedeća: