Saudijskoj Arabiji je do tenisa i igara: Bogata kraljevina postala partner ATP-a, čime nastavlja širiti svoj geostrateški sportski utjecaj

featured image

29. feb 2024. 08:13

Imenovanje Rafaela Nadala ambasadorom Saudijskog teniskog saveza, te organiziranje prvog ATP Tour događaja Next Gen Finals na kojem su prošle godine sportsku snagu odmjerili Novak Đoković i Carlos Alcaraza, kao i Arina Sabaljenka i Ons Jabeur, bili su samo uvod u strateško partnerstvo Kraljevine Saudijske Arabije i Muške teniske asocijacije (ATP), obznanjeno ove srijede.

Naime, ATP i Javni investicijski fond Saudijske Arabije predstavili su novo višegodišnje strateško partnerstvo, prema kojem će kraljevina biti glavni sponzor teniske lige u narednih pet godina.

Kraljevina će dodatno povećati svoj utjecaj na sport

„Ovo partnerstvo označava “značajnu zajedničku predanost poboljšanju svjetskog tenisa”, navele su dvije strane u zajedničkom saopćenju za javnost, ne otkrivajući iznos ugovora.

“Naše strateško partnerstvo s PIF-om označava veliki trenutak za tenis. To je zajednička predanost pokretanju budućnosti ovog sporta,” bliže je pojasnio Massimo Calvelli, izvršni direktor ATP-a.

Prema ovom sporazumu, saudijski fond će postati oficijeni partner ATP-a koji će se sada službeno zvati PIF ATP Rankings, te će biti povezan sa ATP turnirima u Indian Wellsu, Miamiju, Madridu, Pekingu i sa završnim turnirom Next Gen Masters, koji će biti organiziran u Džedi do 2027. godine“, pojasnile su dvije strane.

Massimo Calvelli, izvršni direktor ATP-a, i Kevin Foster, voditelj korporativnih poslova u PIF-u, obznanili su sporazum u srijedu, Foto: ATP

Ovim sporazumom, Saudijska Arabija će bez sumnje dodatno povećati svoj utjecaj na globalni sport.

Od 2021. PIF je uložio velika sredstva u nekoliko velikih sportova. Osim što su kupili engleskog prvoligaša Newcastle United, također su izdvojili silni novac kako bi doveli najveće fudbalske zvijezde (na zalasku svojih karijera u evropskim klubovima) da igraju u klubovima u njihovoj domaćoj ligi ili jednostavno budu ambasadori turizma.

Kako piše sportingnews, pozivajući se na brojne izvještaje i izvore, godišnja plata Cristiana Ronalda u saudijskom klubu Al Nassr iznosi 213 miliona dolara.

No, to je sve sitnica u odnosu na više od milijardu dolara koje su izdvojili za dominaciju u sportu golfa, investirajući u Tour Professional Golf Association (PGA).

Foto. Saudi Tennis Federation

Zanimljivo je da se sve ove investicije i akvizicije dešavaju u okolnostima potencijalnog buktajućeg rata na Bliskom istoku.

Neovisno od svega što se dešava u njenom okruženju, Saudijska Arabija nastavlja kupovati sportske kolektve kao dio šireg plana Vizije 2030. kojom svoju ekonomiju nastoji razviti neovisno od nafte, te tako stvoriti više radnih mjesta u privatnom sektoru za Saudijce, a ne samo strance i obezbijediti održivu budućnost Kraljevine i kada dođu vremena u kojima više neće biti nafte.

63 posto od 32 miliona stanovništva Saudijske Arabije mlađe je od 30 godina, i prestolonasljednik kao i kompletna struktura koja se nešto pita o ekonomiji zemlje, svjesna je da će ove generacije biti u ozbiljnom problemu ukoliko reforme ne urode plodom, odnosno ukoliko zemlja svoju ekonomiju ne obogati i drugim industrijama. Jer, nafte danas ima u obilju, ali da li će je biti sutra?

Ulaganje Saudijske Arabije u sport treba također posmatrati i kroz prizmu sve labavijeg obruča koji se donedavno stezao oko prava žena u ovoj zemlji. Naime, u kraljevini u kojoj do 2017.godine ženama nije bilo dozvoljeno ni da voze, dočekati dan u kojem će njena Vlada licenirati teretane za žene, bilo je ravno neostvarivoj zamisli. Danas je to međutim, realnost.

F1 – Velika nagrada Saudijske Arabije, Jeddah 2021. godine, Foto: REUTERS/Hamad I Mohammed

Domaćin utrke Formule 1

Također, prisjetimo se i da je ova zemlja 2020. bila domaćin svog prvog profesionalnog međunarodnog turnira u golfu „Ladies European Tour“ gdje su tamošnje žene razmijenile sportsku snagu i znanje sa sportistkinjama iz cijelog svijeta. Danas je u Saudijskoj Arabiji uobičajena slika u kojoj na javnim maratonima koje finansira i organizira država, zajedno učestvuju i muškarci i žene.

Nabrojati listu klubova u koje je ova zemlja investirala posao je koji traži vrijeme, novca ima i novac se nemilice troši na ovu djelatnost.

Saudijska Arabija tako je domaćin utrke Formule 1, zatim najbogatije konjske utrke na svijetu Saudi Cup čiji je nagradni fond nevjerovatnih 35 miliona dolara. Zainteresirani su bili što su i realizovali da sklope višegodišnji ugovor sa sa World Snooker federacijom kao i sa World Wrestling Entertainmentom (WWE),gdje plaćaju 50 miliona dolara za svaki WWE događaj koji se organizira u Saudijskoj Arabiji.

Čini se da je ovo put na kojem Saudijska Arabija nezaustavljivo nastavlja da igra svoju geostratešku sportku utakmicu, u kojoj će ispisati ček za sve sve što joj pobudi interes, i da će taj put trajati.