Znaju li oni nešto što mi ne znamo? Mark, Bezos, Dimon, Walton i drugi veliki igrači prodaju dionice svojih kompanija, čija vrijednost je veća nego ikad

Aktuelnosti Forbes BiH 28. feb 2024. 15:11
featured image

28. feb 2024. 15:11

Izvršni direktori, osnivači i nasljednici poslovnih imperija visokog profila prodaju dionice svojih kompanija, čija cijena je blizu najviših vrijednosti svih vremena, javlja Fortune.

Jeff Bezos, ovog mjeseca je kroz nekoliko transakcija prodao dionice Amazona u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara, što je u međuvremenu učinio i Jamie Dimon, izvršni direktor i predsjednik JPMorgan Chasea.

Jamie Dimon, izvršni direktor i predsjednik JPMorgan Chasea, Foto: REUTERS/Marco Bello

Zickerberg rekao i obećanje ispunio

Prodaja 150 miliona dolara dionica prošle sedmice, Dimonu je bila prvo unovčavanje otkako je preuzeo rukovodeću dužnost u banci prije 18 godina.

Samo nekoliko dana nakon što se zajedno sa prvim ljudima tehnoloških giganata Meta, X, TikTok, Snapchat i Discord našao na saslušanju pred Odborom za pravosuđe američkog Senata, a u vezi sa odgovornošću društvenih mreža zbog sve prisutnijeg nasilja nad mladima na internetu, osnivač Mete (Facebooka) Mark Zuckerberg je javno objavio kako će Meta prvi put isplatiti dividendu.

Ova vijest naročito dobro je pala velikim dioničarima, jer će oni biti u prilici da ostvare najveću dobit, što će ih učiniti još bogatijim.

U saopćenju za medije Meta je navela da će prva isplata dividende od 0.50 dolara po redovnoj dionici klase A i klase B. uslijediti 26. marta 2024.

Ni porodica Walton nije sjedila skrštenih ruku

U analizi kompanije Verity za podatke o insajderskoj prodaji dionica vidi se da je kroz nekoliko obavljenih trgovina od početka februara, Mark Zuckerberg prodao oko 1,4 miliona dionica Mete u vrijednosti od otprilike 638 miliona dolara.

Članovi Walton porodice; Rob, Alice i Jim Walton, Foto: REUTERS/Rick Wilking

Stopama drugih velikih poslovnih igrača krenuo je i Leon Black, suosnivač i bivši izvršni direktor Apollo Global Managementa. I njemu je prodaja dionica za 172,8 miliona dolara bila prodaja dionica u istoriji firme.

Ni porodica Walton nije sjedila skrštenih ruku pa je tako i ona prodala svoje dionice za 1,5 milijardi dolara.

Alan Johnson, konsultant za naknade koji radi s kompanijama za financijske usluge, prdaju dionica dovodi i u vezu sa predstojećim izborima u Americi, koji primjećuje kako bogati dioničari možda iskorištavaju porezne olakšice uvedene tokom Trumpove administracije, u slučaju da budu eliminirane pod bilo kojom novom administracijom ili Kongresom nakon nadolazećih izbora.